звукоізоляція квартири

Звукоізоляція квартири базальтовою ватою

Підвищена чутність і дратівливі шуми – поширена проблема багатоквартирних будинків, з якої власникам доводиться справлятися самостійно. І в процесі виникає ряд важливих питань:

  • как купити звукоізоляцію ефективну, але бюджетну?
  • як зробити звукоізоляцію квартири?
  • що для цього знадобиться?

Про це, та про основи звукоізоляції піде мова в статті.

Як це працює?

Звукова хвиля рухається по повітрю і при зіткненні з перешкодою частково відбивається, частково розсіюється в товщі перешкоди, а залишок поширюється по ту сторону стіни. Обумовлено це тим, що енергія звукової хвилі витрачається на «розкачку» молекул щільного середовища. Власне, шар звукоізоляції і є та саме «перешкода», в якій звукова хвиля втрачає більшу частину енергії.

Основний принцип звукоізоляції – багатошаровість. Перший шар – твердий – відображає звук, другий – м’який – поглинає хвилю, і знову твердий матеріал. Відображає звук, наприклад, цегляна стіна або шар акустичного гіпсокартону. Поглинаючий матеріал здатний зупинити до 85% шуму, якщо має волокнисту повітропроникну структуру – як базальтова вата.

Виходячи з основних принципів звукоізоляції можна розвіяти кілька типових міфів:

– шумоізоляція не може бути занадто тонкою (оптимально 7-10 см), відповідно однієї лише тонкої рулонної ізоляції буде недостатньо;

– звичний пінопласт має занадто щільну структуру з осередками закритого типу, що не підходить для звукоізоляції.

Звукопоглинання кожного матеріалу також можна перевірити за однойменним коефіцієнтом (від 0 до 1). Індекс звукопоглинання близько 0,2, як у пінопласту, вважається незначним. Плити акустичної базальтової вати щільністю 38-50 кг/м3 мають коефіцієнт 0,7-0,9. Це робить базальтову вату одним з найбільш ефективних і доступних матеріалів для звукоізоляції квартири.

Які види шуму бувають?

Повітряні шуми – будь-які звуки, що поширюються по повітрю. До таких належить гучна музика, розмови і крики, вуличні звуки та ін.

Ударні шуми – звуки, що виникають при взаємодії твердих тіл. До них відносяться звуки ремонтних робіт, падіння предметів, гучні кроки, звуки пересування меблів та ін.

Структурні шуми – звуки, що розносяться по дому через внутрішні конструкції. Це шум води в трубопроводі і звуки сусідів з вентиляції, рух ліфта і т.д.

Що доцільно звукоізолювати?

Частіше за все потрібна звукоізоляція від повітряних і ударних шумів, з чим найкраще справляється акустична базальтова вата на кшталт Rockton, Rocksonic Super, StepRock (для підлоги), VentiRock (для підвісної стелі). Наприклад, від одних галасливих сусідів захистить звукоізоляція суміжної стіни або стелі.

У разі надмірної чутності в будинку або сильного шуму всередині самої квартири краще підійти до питання комплексно і звукоізолювати підлогу, стелю, стіни. При цьому важливо враховувати деталі: звукоізолювати розетки, герметизувати стики між ізоляцією і стінами, вибирати спеціальні акустичні матеріали від герметика до вібропідвесів і т.д. Інакше бажаного результату не досягти.

Дещо важче впоратися з шумом вулиці і чутністю в під’їзді – для цього буде потрібна не тільки звукоізоляція суміжних стін, але і заміна вікон на подвійний склопакет або вхідних дверей не більш щільні.

Ну і звичайно ж, повної шумоізоляції квартири недостатньо для створення студії, в разі такої необхідності краще звернутися до інженера-акустика і додатково використовувати акустичні панелі в приміщенні.

Способи звукоізоляції

Зробити звукоізоляцію квартири можна кількома методами.

Каркасний метод найбільш популярний для стін, тому що не кожна стеля витримає навантаження. Металевий або дерев’яний каркас кріпиться на гумові прокладки, заповнюється базальтовою ватою і зашивається гіпсокартоном (краще акустичним, з підвищеною здатністю відображати звуки). Шви між листами і периметр ізоляції ущільнюють віброакустичними герметиком. Така конструкція витримує від 70 до 150 кг на погонний метр, що дозволяє кріпити масивні меблі, а також спрощує проведення кабелів.

Безкаркасний метод відмінно підійде для натяжної стелі і обійдеться трохи дешевше каркасного. У цьому способі базальтові плити і мембрани прикріплюються на необроблену поверхню за допомогою тарілчастих дюбелів. Після, звукоізоляція стелі перекривається естетичною натяжною стелею.

«Плаваючий» метод доступний тільки для підлоги. Базальтову вату укладають на плиту перекриття, перекривають армованою стяжкою з бетону шаром 50-80 мм і монтують підлогове покриття поверх. Для поліпшення звукоізоляції краї стяжки відокремлюють від стін пружними прокладками (4-10 мм) по всьому периметру, а після обов’язково герметизують зазори.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *