який утеплювач для фасаду краще

Рейтинг утеплювачів для фасаду

На сьогоднішній день найбільш актуальними та доступними вважаються такі утеплювачі для фасаду, як мінеральна вата, пінополістирол і пінополіуретан. На перший погляд вибір не широкий, але навіть серед трьох підгруп непросто зорієнтуватися і купити утеплювач для фасаду високої якості. Всі переваги та недоліки матеріалів освітить рейтинг популярних матеріалів.

№ 4: Екструдований пінополістирол

Стиродур займає останнє місце, адже піддається температурному розширенню. У наших широтах, де спекотне літо та холодна зима, матеріал рідко використовують для утеплення фасаду. Однак він відмінно чинить опір волозі та рекомендований для утеплення цокольної частини будівлі.

️ ✔️ Теплопровідність. Досить низька, але залежить від виробника: 0,029-0,036 Вт/(м·K).

Нагадаємо, що чим нижче коефіцієнт – тим ефективніше утеплювач.

➖ Шумоізоляція малоефективна. Як і у випадку з пінопластом, структура матеріалу не призначена для звукоізоляції.

➖ Пожежна безпека. Легко займається і виділяє токсичний дим. Деякі виробники використовують спец. просочення, через що матеріал просто тліє.

➖ Стійкість до ультрафіолету. Як і пінопласт, стиродур руйнується при нагріванні або під прямими сонячними променями. В процесі виділяється шкідливий стирол, йде усадка матеріалу та губляться теплоізоляційні якості.

️ ✔️ Вологостійкість. Стиродур практично не піддається впливу вологи, тому ідеально підходить для ізоляції по грунту, наприклад, цокольного поверху.

 ✔️ ️Біостійкість. Утеплювач не піддається грибкам і мікроорганізмам, але також може приваблювати гризунів.

➖ Екологічність. Виділення стиролу при нагріванні ставить під сумнів екологічність матеріалу, але при належній установці шкоди здоров’ю не завдає.

️ ✔️ Термін служби. Понад 30 років.

️ ✔️ Ціна. Середній ціновий сегмент, наближений до мінеральної вати.

№ 3: Пінополіуретан

 ✔️ ️Теплопровідність. Варіюється в залежності від виробника та жорсткості матеріалу: 0,019 до 0,035 Вт/(м·K). Жорсткий пінополіуретан має найнижчу теплопровідність на ринку.

 ✔️➖ Шумоізоляція. Повністю залежить від обраного матеріалу. Жорсткий ППУ кращий утеплювач, але за рахунок закритої пористої структури малоефективний в поглинанні звуку. М’якого ППУ знадобиться більший шар, але й звукоізоляція буде краща.

➖ Пожежна безпека. Відноситься до класу Г1-Г4 в залежності від компонентів. Піддається вогню, але поза відкритого джерела просто тліє. Якісний матеріал просто буде тліти. За будь-якого розкладу виділяються шкідливі хімічні речовини.

 ✔️ ️Стійкість до ультрафіолету. Не боїться перегріву, але потребує захисту від прямих сонячних променів.

 ✔️ ️Вологостійкість. Вбирається в незначних кількостях, не пошкоджуючи структуру матеріалу.

️ ✔️ Біостойкость. Матеріал не піддається грибкам і не перетравлюється гризунами.

➖ Екологічність. В процесі монтажу або горіння утеплювач вкрай отруйний, в умовах експлуатації – нешкідливий.

✔️ ️Термін служби. Понад 30 років.

➖ Ціна. Найдорожчий спосіб утеплення. Напилення ППУ вимагає професіоналізму і наймання підрядників, та й сам матеріал не дешевий.

2: Пінопласт

Другий за популярністю утеплювач, тому що забезпечує ефективне утеплення за мінімальною вартістю. Проте пінопласт все частіше використовується в нежитлових будівлях, де вимоги до пожежної безпеки мінімальні.

️ ✔️ Теплопровідність. За температури 20-30°C біля 0,041 Вт/(м·K).

➖ Шумоізоляція. Незважаючи на численні міфи, матеріал практично не блокує шуми. Коефіцієнт звукопоглинання дорівнює 0,2 при максимальному показнику 1.

➖ Пожежна безпека. Легко займистий, виділяє отруйний дим.

➖ Стійкість до ультрафіолету. Не переносить високих температур і прямих сонячних променів, при нагріванні структура матеріалу починає руйнуватися та випаровувати шкідливий стирол. Часто перегріви в літній період призводять до псування утеплювача через 10-15 років.

✔️ Вологостійкість. Матеріал практично не вбирає вологу.

➖ Біостійкість. Якщо від мікроорганізмів матеріал можуть захистити спеціальні просочення, то відвадити гризунів набагато важче. Великий ризик порушення цілісності теплоізоляції тваринами.

➖ Екологічність залишає бажати кращого. Небезпечні пари при нагріванні матеріалу, утворення шкідливих грибків при впливі вологи. Необхідно запитувати еко-сертифікати, уточнювати чи використовувалися спец. просочення.

➖ Термін служби. Без втрати ефективності – біля 15-20 років.

✔️ Ціна. Одна з найнижчих на ринку.

№ 1: Базальтова вата

✔️ Теплопровідність. Одна з найкращих: 0,036-0,040 Вт/(м·K). Показник продукції низької якості може доходити до 0,045 Вт/(м·K).

✔️ Шумоізоляція. Матеріал використовується в професійних системах звукоізоляції та має коефіцієнт звукопоглинання 0,7-0,9 при максимальному показнику 1. Високий показник обумовлений повітропроникністю та відкритою чарунковою структурою, яка легко поглинає повітряні шуми.

✔️ Пожежна безпека. Відноситься до класу негорючих матеріалів, перешкоджає поширенню вогню.

✔️ Стійкість до ультрафіолету. Сонячні промені також не страшні, базальтовий утеплювач легко витримує нагрівання.

➖ Вологостійкість. Попадання вологи призведе до втрати ефективності теплоізоляції, тому в процесі монтажу вату обов’язково захищають паро- та гідроізоляційними мембранами. Просте правило установки нівелює вразливість.

✔️ Біостійкість. Кам’яна вата не піддається грибкам або гниттю, а також не викликає інтересу в гризунів.

✔️ Екологічність. Один з найбільш екологічних утеплювачів, однак важливо звертати увагу на іменитих виробників і наявність сертифікатів якості. Наприклад, утеплювач Rockwool внесений в каталог екологічних будматеріалів.

✔️ Термін служби. Понад 50 років.

 Ціна фасадної мінвати не на багато вище екструдованого пінополістиролу, але обов’язкове використання мембран збільшує кінцевий кошторис.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *