утеплення фасаду своїми руками поетапно

Технологія утеплення та монтажу штукатурного фасаду

Утеплення фасаду і декоративна штукатурка – ледве не найзатребуваніші фасадні роботи в Києві та по Україні. Недивно, адже монтаж мокрого фасаду вимагає акуратності та професіоналізму. Давайте розглянемо процес поетапно, щоб зрозуміти як утеплити фасад своїми руками та чи багато зусиль для цього знадобиться.

Підготовка поверхні

1. Звільнити фасад від комунікацій і змонтованих елементів

В першу чергу необхідно забезпечити вільний доступ до поверхні, демонтувавши водостічні елементи, блоки кондиціонера та інше з фасаду будівлі.

2. Очищення основи

Для робіт поверх старого штукатурного шару: декоративне покриття простукується молотком в пошуках порожнеч, неміцні ділянки видаляються. Видаляється стара фарба за допомогою спеціальних розчинів або будівельного фена.

Увага! За наявності моху або грибка старе покриття доведеться зчищати, а основу – покривати спеціальними антисептичними розчинами.

Для свіжих стін: видаляються напливи цементного або вапняного розчину за допомогою молотка.

На завершення стіни вимиваються водою та щіткою від налиплого пилу, бруду, висолів.

3. Вирівнювання поверхні

Після перевірки основи всі утворені вибоїни потрібно щільно заповнити вирівнюючим розчином. Після підсихання виступи також збивають до загального рівня стіни.

Другим етапом на всю поверхню наноситься водно-дисперсійна грунтовка, причому в місцях швидкого вбирання – подвійним шаром.

4. Монтаж цокольного профілю

Для початку необхідно оцінити геометрію фасаду за допомогою гідро-рівня. Цокольний профіль монтується суворої по горизонтальній лінії приблизно на 300 мм нижче підлоги в приміщенні. Лінія відбивається по рівню (водяному або лазерному).

Профілі монтуються в стик із зазором 2-3 мм. На кутах встановлюють або відрізки, або зігнутий профіль і фіксують додатково з’єднувальним елементом.

Увага! Для важких утеплювачів завтовшки понад 80 мм цокольний профіль тимчасово підтримують підпорами.

клей для теплоизоляции

Монтаж теплоізоляції

В якості приклада візьмемо утеплювач для фасаду за ціною середнього рівня і гідними характеристиками – базальтову вату. Лінійки для фасаду випускають в форматі плит, як і пінопласт.

1. Замішування клейового розчину

Клей для утеплювача замішується за рекомендаціями виробника, в готовому стані має консистенцію схожу зі сметаною. Для поліпшення хімічних реакцій розчин можна розмішувати в декілька заходів, з перервами 5-10 хвилин.

2. Монтаж теплоізоляційних плит

Клей наноситься на всю поверхню плити для створення додаткового захисту від вологи. Шар в пів сантиметра розподіляється гребінчастим шпателем по довжині плити.

Підготовлену плиту притискають до стіни, починаючи монтаж знизу, а надлишки клею видаляють шпателем. У процесі приклеювання нижнього шару кожну плиту обов’язково перевіряють рівнем. Плити монтують максимально в стик, а при утворенні щілин понад 5 мм – заповнюють їх смугами утеплювача.

Стики між плитами з помітним зазором затираються теркою для пінопласту.

Увага! Затирка розпорошує дрібні голочки утеплювача в повітрі, даний вид робіт обов’язково проводиться в респіраторі, захисних рукавицях і закритому одязі.

Увага! Укоси й інші кути обходять не стикуючи плити, а вирізаючи правильний кут з цільної плити. Надалі це дозволить уникнути утворення містків холоду.

3. Механічне закріплення

Другий етап монтажу базальтових плит – зміцнення тарілчастими дюбелями. Для мінерального утеплювача вибирають дюбеля з металевим стрижнем і пластиковим кінчиком – для захисту від конденсату.

Для малоповерхових будівель (до 5-и поверхів) нормою вважається 5-7 дюбелів на кв.м. утеплювача. При цьому один з них обов’язково вбивається в центр. Перфоратором роблять отвір через утеплювач, свердлять стіну на 1 см глибше довжини самого дюбеля. Вставляється зовнішня частина, потім серцевина, поверх капелюшок, що потопає в матеріалі. Утворені поглиблення закривають шматком базальтової вати та закладають клейовим розчином, або ж відразу застосовують розчин.

Декоративна штукатурка

1. Створення армуючого шару

Далі потрібно гідроізолювати утеплювач і підготувати основу для декоративної штукатурки. На зовнішню сторону плит також наноситься клеючий розчин і розподіляється шпателем. Армована сітка прикладається поверх та акуратно вдавлюється в шар клею. Шматки укладають внахлест із запасом в 10-15 см.

Приступати до наступного етапу можна не менше ніж через 2-3-и доби, тому що шар повинен висохнути та відстоятися.

2. Створення базового штукатурного шару

Базовий шар покриває армуючу сітку і дозволяє підготувати рівну поверхню для подальшого декорування. Матеріалом для базового шару може послужити той же клейовий розчин або спеціалізована штукатурна суміш. Останнє особливо актуально при створенні цілісної теплоізоляційної системи від перевіреного бренду – наприклад, теплоізоляції Бауміт. У подібних системах всі матеріали ідеально сумісні: від бази до фарби та забезпечують довговічне декоративне покриття з масою експлуатаційних переваг.

Поверх готового покриття наносять ґрунтовку, яка підходить для обраної декоративної штукатурки. Завершальним шаром буде структурна або фактурна штукатурка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *