Что такое каменная вата

Що таке кам’яна базальтова вата

Базальтовий утеплювач – це теплоізоляційний матеріал на основі розплавленого каменю базальтової породи. Процес виробництва починається при температурі в 1500 градусів та складається з декількох послідовних етапів, в результаті яких і отримують звичайні плити. Сам процес може відрізнятися в залежності від виробника, але відмінності мінімальні, в цілому він практично однаковий.

З чого складається кам’яна вата?

Як уже писалося вище, сировиною для виробництва служить натуральний продукт – камінь, а саме – його базальтова порода. Але це не єдина складова. Для того, щоб досягти всіх тих властивостей, які характерні для мінеральної вати, в неї необхідно також додати деякі супутні речовини, наприклад:

  • Зв’язуючі, для зчеплення волокон
  • Гідрофобізатор для того, щоб матеріал не псувався від короткочасного впливу води

Обидві речовини містяться в мінімальній кількості, вони розраховуються, щоб виконувати свою основну функцію і не більше. Наприклад, кількість зв’язуючої речовини в утеплювачі Rockwool мінімальне, порівняно з конкурентами. Це було досягнуто завдяки використанню власної технології отримання ниток і формування плит. Волокна для кам’яної вати виготовляються достатньої довжини і переплітаються між собою, що забезпечує міцність. Зв’язуючого необхідно зовсім невелика кількість, виключно для надійності.

производство каменной ваты

Як виготовляється кам’яна вата

Сировина для виготовлення утеплювача Роквул – це базальтова порода, як відомо вона тверда. Так що ж необхідно зробити для того, щоб камінь перетворився в найтонші нитки? Нижче наведена послідовність виготовлення готового продукту, за якою виготовляється утеплювач Rockwool:

  1. Базальт в тому вигляді, в якому його добули, передається в піч з температурою 1500 градусів і розплавляється.
  2. У розплавленому вигляді він потрапляє в центрифугу, де під дією потоків повітря перетворюється на волокна. На цьому етапі також додається сполучний матеріал і гідрофобізатор
  3. На наступному етапі за допомогою маятникового розкладальника волокнам надається хаотичний напрям  і формуються плити
  4. Далі виконується подвійна полімеризація, тобто іншими словами випал в печі, за рахунок чого сполучний матеріал твердішає. До речі, саме завдяки подвійному випалу фасадного утеплювача, через штукатурку в майбутньому не проступають плями, тому що вся сировина полімеризована.
  5. Процес виробництва закінчується розрізанням і пакуванням їх у плівку.

Власне це і весь процес виготовлення. Загальний принцип у всіх виробників однаковий, а ось дрібні деталі, які в кінцевому підсумку і впливають на якість, різняться між собою. Тільки Роквул зміг створити досить довгі волокна і їх розташування, що стало підставою до максимального скорочення кількості сполучного матеріалу. А це впливає на теплоізоляційні характеристики, коефіцієнт теплопровідності, термін служби, безпеку для здоров’я та інше. Саме тому Роквул може гарантувати термін служби до 100 років і безпечне застосування навіть всередині приміщення.

Прочитати більше про теплоізоляцію Rockwool ви можете в статті: «Утеплювач Rockwool – теплоізоляція для всіх будівельних і інженерних конструкцій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *