зависимость теплопроводности от плотности

Чи залежить теплопровідність утеплювача від щільності?

Вибираючи утеплювач, ми звертаємо увагу на 2 головні характеристики – це теплопровідність і щільність. У більшості з нас на підсвідомому рівні формується думка, що чим щільніше матеріал, тим він надійніший і тепліший. Насправді це не так, теплопровідність утеплювача залежить від щільності не пропорційно і для кожного матеріалу є своя «оптимальна зона». Для прикладу візьмемо продукти одного з найуспішніших виробників мінеральної вати РОКВУЛ.

Графік залежності теплопровідності від щільності утеплювача ROCKWOOL

залежність теплопровідності від щільності

Як ми бачимо, мінімальна теплопровідність базальтової вати компанії ROCKWOOL, так звана «оптимальна зона», досягається для утеплювача щільністю в районі 50 – 100 кг/м3. Чому залежність має такий характер? Розберімось більш детально в цьому питанні.

У будь-якому утеплювачі в якості головного теплоізолятора служить повітря. Ізольоване від навколишнього середовища, воно має дуже низьку теплопровідність λ= 0,022 Вт/(м·K). Отже, чим більше повітря в утеплювачі, тим менше тепла буде виходити з дому, відповідно і щільність буде набагато менша. У реальності, це повітря необхідно ще якісно ізолювати, щоб воно було максимально нерухоме.

Також важливо, щоб утеплювач міг нести певні навантаження, як мінімум не злежуватися згодом, щоб зберігати початковий об’єм. Саме тому у кожного виду теплоізоляції є мінімальна і максимальна щільність, де враховуються навантаження і оптимальна теплопровідність.

Для кожного виду утеплення є свої вимоги, вибирати більш щільний матеріал варто в тому випадку, якщо на нього передбачаються навантаження – це утеплення плоских дахів, або утеплення фасаду під штукатурку, тут вже в першу чергу необхідно відштовхуватися від характеристик міцності.Утеплення підлоги ROCKWOOL

Наприклад, для утеплення підлоги на бетонній стяжці, виробник ROCKWOOL рекомендує лінійку STEPROCK HD, щільністю 140 кг/м3 та теплопровідністю λ=0,039 Вт/(м·K). Якщо спробувати зробити плити легше, то вата може не витримати таке навантаження, а якщо зробити важче, то теплопровідність незначно погіршитися, і ціна утеплювача збільшитися.

Важливо! запам’ятайте, купуючи утеплювач, Ви купуєте матеріал для збереження тепла, найголовніша характеристика в утеплювачі – теплопровідність. Перед покупкою ознайомтеся з сертифікатами випробувань та зверніть увагу – коефіцієнт теплопровідності повинен бути в умовах експлуатації, адже в реальному житті невелика кількість вологи завжди буде присутня.

Висновок: завдання будь-якого виробника знайти баланс між частиною повітря і якістю ізоляції цього повітря. Це стосується і скловати, і пінопласту, і пінополіуретану, тільки у кожного з цих утеплювачів будуть свої значення щільності для оптимальної теплопровідності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *