толщина утеплителя расчет

Як розрахувати товщину утеплювача?

Розрахувати товщину утеплювача перед покупкою краще самостійно або за допомогою професійного менеджера, тому що онлайн калькулятори рідко включають в себе всі популярні види ізоляції. Сьогоднішня стаття допоможе розрахувати шар утеплювача швидко та просто.

Українські стандарти теплоізоляції

Кожна стіна будинку (або інша зона) повинна мати певний показник термостійкості, встановлений державними нормами будівництва. В умовах України виділяють всього дві кліматичні зони, тому стандартів термостійкості (R) не так багато. До першої кліматичної зони відносять південні регіони: Запоріжжя, Одеса, Херсон, Миколаїв, Закарпаття; до другої відносять всі інші регіони.

Для південних регіонів норми термостійкості (R):

  • Показник зовнішніх стін повинен складати R = 2,8 м²×°С/Вт;
  • Показник скатної покрівлі R = 4,5 м²×°С/Вт.

Для інших регіонів:

  • Показник зовнішніх стін повинен складати R = 3,3 м²×°С/Вт;
  • Показник скатної покрівлі R = 4,95 м²×°С/Вт.

Такі стандарти були прийняті в 2016-му році, однак з урахуванням поступових змін клімату краще купити утеплювач трохи товщий від прорахованого.

Необхідні показники

Для розрахунку знадобляться наступні дані:

  • Вищеописаний стандарт стійкості для Вашої кліматичної зони.
  • Товщина стіни будинку.
  • Коефіцієнт теплопровідності матеріалу, з якого виконана стіна (можна знайти в таблиці нижче або в мережі).
  • Теплопровідність обраного утеплювача.
Матеріал Коефіцієнт теплопровідності Вт/(м*С)
Залізобетон 1,69
Бетон 1,51
Газоблок (газобетон) 0,11
Керамзитобетон 0,66
Керамзитобетон 0,14
Цегла червона глиняна 0,56
Цегла силікатна 0,70
Цегла керамічна пустотіла щільністю 1600 0,41
Цегла керамічна пустотіла щільністю 1200 0,35
Пінобетон щільністю 1000 0,29
Пінобетон щільністю 300 0,08
Сосна чи ялина 0,09

Приклад розрахунку

Товщина теплоізоляції розраховується за наступною формулою:

R = δ/λ

R – загальна термостійкість (константа з держ.стандартів), δ – товщина матеріалу в метрах, λ – коефіцієнт теплопровідності матеріалу.

Складність полягає в тому, що для кожного шару стіни ведеться окремий розрахунок. Наприклад, для цегляної кладки – один показник термостійкості, для утеплювача – інший, але при їх складанні повинен вийти результат не менше держ.стандарту (див. перший розділ).

Отже, спробуємо розрахувати товщину утеплювача для газоблоку. Прикладом стане будинок з 20-и сантиметровими стінами в межах Києва, а для ізоляції знадобиться купити мінвату для фасаду Frontrock Rockwool. Державні стандарти вже визначили, що загальний показник термостійкості всіх шарів стіни (R) повинен складати 3,3 м²×°С/Вт.

Крок 1. Спочатку з’ясуємо термостійкість газобетонной стіни. R = 0,2 / 0,11 = 1,81 м²×°С/Вт.

Крок 2. Тепер відомо, яку частину загальної термостійкості забезпечить газобетон. Вирахуємо, якою мінімальною термостійкістю повинен володіти утеплювач під штукатурку, щоб будинок став енергоефективним: 3,3 – 1,81 = 1,49 м²×°С/Вт.

Крок 3. Знаючи необхідну термостійкість утеплювача і його коефіцієнт теплопровідності (0,0377 Вт/(м·К) для Frontrock Super), можемо знайти невідому змінну – необхідну товщину базальтової вати. δ = 3,168 х 0,0377 = 0,056 м чи 56 мм. Вищезгаданий утеплювач для штукатурного фасаду виробляють в товщині 80 мм і більше, тому плити мінімальної товщини якраз забезпечать поліпшену енергоефективність.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *