межкомнатная перегородка своими руками

Як змонтувати каркасну перегородку своїми руками

При будь-якому переплануванні першим виникає питання «як зробити міжкімнатну перегородку?», на яке важко знайти вичерпну відповідь без зайвої технічної інформації. Сьогодні ми розберемо найбільш універсальний, гіпсокартоннний підвид і навчимося монтувати міжкімнатні перегородки своїми руками.

Як влаштована перегородка з гіпсокартону?структура перегородки

Вимоги до міжкімнатних перегородок

  • У приміщеннях з підвищеною вологістю використовуються тільки водостійкі матеріали і види облицювання;
  • У багатоповерхових будинках і на 2-3 поверсі приватного будинку використовують тільки легкі матеріали для каркасних перегородок;
  • За необхідності провести комунікації через перегородку (труби, дроти тощо) використовують потовщену обшивку;принцип звукоізоляції
  • При установці перегородки між опалювальним і неопалюваним приміщеннями обов’язково використовувати утеплювач;
  • Для звукоізоляції кімнат знадобиться товщина ізоляції не менше 50 мм (краще 100 мм), обшита з двох сторін щільним матеріалом – гіпсокартоном, наприклад. Пов’язано це з принципом розсіювання звуку, який можна побачити на зображенні.

Поетапний монтаж

  1. За допомогою лазерного рівня на стіні робимо позначку для зовнішньої сторони перегородки. Далі розмітку переносять на поверхні по периметру (зі стелі на підлогу можна перенести кілька точок за допомогою підвісу, а після провести по ним лінію).
  2. Готуємо профілі в залежності від запланованої товщини звукоізоляції – CW та UW, 50 або 100 мм. Також знадобиться ущільнювач під профіль, наприклад, тонка технічна пробка.
  3. За готовими позначками кріпимо до підлоги і стелі направляючі профілі типу UW, через кожні 50 см закріплюючи їх саморізами на дюбель та підкладаючи ущільнювач (між профілем і стіною).
  4. Далі монтуємо стієчні профілі типу CW на стіни. Вкладаємо CW профіль в UW на підлозі та стелі, прикріплюємо до стін так само.
  5. Далі потрібно закріпити вертикальні стійки з профілю CW в отриманій рамі (між стелею і підлогою). Крок між профілямми зазвичай становить 60 см, в залежності від розмірів плит утеплювача (шумоізолятора). При цьому листи гіпсокартону в подальшому також повинні сходитися один з одним посередині профілю (стандартно розмір аркуша якраз 120 см і такий зазор дозволяє фіксувати лист на трьох профілях). Фіксація стійок і кутових з’єднань рами здійснюється за допомогою просекателя або вручну саморізами «клопами».
  6. З одного боку каркаса фіксують ГКЛ за допомогою саморізів по металу.
  7. В осередки між стійками закладається звукоізоляція, найкраще для цих цілей купити базальтову вату. За щільністю підійде утеплювач для каркасних стін. У разі утворення щілин використовують шматки того ж матеріалу.
  8. Друга сторона каркасної перегородки зашивається гіпсокартоном.
  9. Шви між листами ГКЛ зашпакльовують, потім додатково зміцнюють спеціальною армуючою стрічкою та остаточно вирівнюють шпаклівкою.
  10. Для додаткового зміцнення готової стіни поверх монтують ще один шар гіпсокартону. Однак плити розміщують в шаховому порядку, так, щоб перекрити попередні стики ГКЛ і створити нові на середині нижньої плити.
  11. Нові шви також обробляють ґрунтовкою і армують стрічкою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *