Минеральная вата

Мінеральна вата – що це?

Мінеральна вата – це матеріал з волокнистою структурою, який виготовляється з природних компонентів та додаванням невеликої кількості синтетичної речовини. Існує три види мінеральної вати:

Базальтова вата – волокна робляться з каменю базальтової породи. Сьогодні такий тип мінеральної вати найпоширеніший, тому що його термін служби перевищує 50 років.

Скловата – як випливає з назви, основою для волокон служить скло, іншими словами використовуються ті ж природні мінерали, як при виробництві скляних пляшок або банок: доломіт, пісок, сода, вапняк, бура або етібор. Термін служби відносно невеликий 10-20 років, в залежності від виробника.

Шлаковата – основою матеріалу є шлак, відходи металургійної галузі. Експлуатаційні характеристики та екологічність не дозволяють використовувати її при будівництві житлових будинків. Шлаковата сьогодні використовується вкрай рідко, тільки для виробничих і нежитлових приміщень.

Область застосування мінеральної вати

У більшості випадків мінеральна вата використовується як утеплювач. І базальтова вата, і скловата мають відмінні теплоізоляційні властивості і відносяться до групи горючості Г1 (не горить і не підтримує горіння).

Призначення утеплювача можна розділити на кілька підгруп:
– мінеральна вата для стін – мокрий фасад, вентильований фасад, каркасні стіни,
мінеральна вата для підлоги – по лагах, під бетонну стяжку, перекриття,
– мінеральна вата для покрівлі – скатні покрівлі, плоскі покрівлі,
– технічна мінеральна вата – утеплення повітропроводів і трубопроводів.

мінеральна вата для підлоги

Звукоізоляція

Крім теплоізоляційних властивостей, мінеральна вата володіє відмінними звукопоглинаючими властивостями. Її використовують в кінотеатрах, студіях звукозапису, а також в багатоквартирних будинках. У всіх нових житлових комплексах, стіни яких утеплені базальтовою ватою, всередині не тільки тепло, але і не чути звуків з вулиці. Акустичний комфорт сьогодні – це вже не розкіш, а доповнення до якісної теплоізоляції.

Пожежна безпека

Вимоги до пожежної безпеки весь час підвищуються, особливо це стосується будівель з масовим перебуванням людей. Це лікарні, торгові центри, навчальні заклади і т.д. Застосування мінеральної вати (базальтової) в якості вогнезахисту грає дуже важливу роль.

– Вогнезахист повітроводів – мінеральна вата захищає вентиляційні канали і не дає розповсюджуватися чадному газу по всім приміщенням. Це додає життєво необхідні кілька хвилин для евакуації людей у випадку пожежі. Також під час експлуатації значно зменшується шум від вентиляційної системи.

– Вогнезахист залізобетонних перекриттів – особливо потрібен в паркінгах високоповерхових будинків. Розрахунок проводиться таким чином, щоб пожежа не зруйнувала перекриття до приїзду пожежної бригади, межа вогнестійкості до 180 хвилин. Такий вогнезахист буде ще працювати як утеплювач, значно заощаджуючи ресурси на опалення.

Характеристика мінеральної вати

Одна з головних характеристик – це здатність зберігати тепло. Для її оцінки використовують коефіцієнт теплопровідності λ, який знаходиться в межах 0,025-0,05 Вт/м·K. Чим менший коефіцієнт, тим довше у Вашому домі буде зберігатися тепло. Для наочного порівняння – у звичайної червоної цегли коефіцієнт теплопровідності становить 0,45-0,55 Вт/м·K. Для прикладу будемо використовувати середнє значення: 0,038 для мінеральної вати і 0,5 для цегли. Це означає, що утеплювач товщиною 100 мм буде еквівалентний  стіні з цегли товщиною 1,3 метра.

Друга важлива характеристика, яка визначає область застосування мінеральної вати – це питома щільність:

  • Легка мінеральна вата – 20-40 кг/м3, використовується для утеплення ділянок, де на вату не діє навантаження. Це мансарди, підлоги на лагах, перекриття.
  • Мінеральна вата середньої щільності – 40-110 кг/м3 – застосовується для утеплення стін каркасних будинків, для штукатурних і вентильованих фасадів, звукоізоляції стін і стель, вогнезахисту повітроводів і ж/б перекриттів.
  • Мінеральна вата високої щільності – від 110 кг/м3 – утеплення підлоги на бетонній стяжці, плоских дахів, теплоізоляція систем каналізації, водопостачання та опалення.

Для вогнезахисту застосовується термін «межа вогнестійкості» – параметр показує, скільки часу мінеральна вата буде захищати конструкцію.

Водопоглинання при частковому зануренні – непрямо показує, як матеріал набирає вологу. Чим менше показник, тим ефективніше буде працювати теплоізоляція.

Недоліки мінеральної вати

Багато хто відносить порівняно високу ціну до недоліків, але це не вірно. Будь-який якісний продукт не може бути дешевим.
Синтетична сполучна – єдиний недолік, який змушує замислитися.

Якщо розібратися, то більшість пластикових речей, які нас оточують мають в своєму складі формальдегіди – це розетки, вимикачі, праски, корпуси телефонів, ручки ножів і каструль. Також ви могли відчути різкий запах від нових меблів або комп’ютера.

Всі матеріали, в складі яких присутні формальдегідні смоли повинні проходити випробування в лабораторних умовах. Є загальноприйняті норми по концентрації шкідливих речовин в повітрі. Провідні виробники мінеральної вати сертифікують свою продукцію, що означає, допустиме (нешкідливе для людини) потрапляння формальдегіду в повітря. По суті мінеральна вата менш шкідлива для здоров’я, ніж меблі та електронні пристрої, які знаходяться у вашій кімнаті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *