звукоизоляция стен в квартире

Чим та як звукоізолювати стіни в квартирі?

Коли справа доходить до звукоізоляції будинку – виникає потреба в консультації професіонала, тому що загальнодоступна інформація досить сплутана. Кожен виробник презентує свій шумоізолюючий матеріал як панацею, опускаючи головне: звукоізоляція – це комплекс заходів, в якому важлива кожна деталь та прошарок. У цій статті ми розглянемо влаштування звукоізоляції та чому кращою основою для неї послужить базальтова вата.

Звукоізолюючий комплекс – з чого складається?

Часто через брак досвіду власники думають, що для звукоізоляції досить акустичних поролонових панелей або акустичної штукатурки. Насправді панелі працюють з поширенням звуку в самій кімнаті – вони відмінно згладжують відлуння і поглинають шуми, які знижують якість звукозапису. Від зовнішніх шумів – гулу вулиці, сусідів і так далі – потрібен повноцінний звукоізолюючий каркас поверх чорнових стін.
структура звукоізоляції

  • Вібродемпфуючої мембрани, яка буде знижувати вібраційні шуми, що передаються по металевих та бетонних конструкціях. Наприклад, звук перфоратора.
  • Металопрофіля та вібропідвісів – основних елементів для побудови каркаса.
  • Звукопоглинаючої маси – матеріала з високим коефіцієнтом поглинання звуку, наприклад, базальтова вата або скловолокно.
  • Гіпсоволокнистий лист (ГВЛ) – перекриття має більш пористу структуру, ніж у гіпсокартону, а значить є покращеною перешкодою для звуку.
  • Гіпсокартоновий лист (ГКЛ) для потовщення перешкоди та створення декоративної поверхні.

Крім створення багатошарової структури, важливо зберегти її герметичність. З цією метою не допускають зазорів в шарах і використовують навіть дрібні деталі, призначені саме для звукоізоляції. Наприклад, звичайні підвіси замінюють вібропідвісами, а в разі потреби використовують вузькоспеціалізовані, звукоізоляційні герметики.виброподвес

Вибираємо звукопоглинаючий матеріал

З попередньої підтеми стає зрозуміло, що основа якісної звукоізоляції – це герметичність конструкції та якісний наповнювач для каркаса. І якщо перше – відповідальність монтажників, то з вибором матеріалу можна визначитися самостійно.

Найважливіше при виборі ізоляції – коефіцієнт звукопоглинання, який має показник від 0 до 1 (чим ближче до одиниці, тим краще). При цьому для низьких і високих діапазонів звуку показник кожного матеріалу буде варіюватися. Давайте порівняємо актуальні матеріали за допомогою таблиці.

Висота частот для сприйняття Низькі (10-200 Гц) Середні частоти (200-2500 Гц) Високі (2500-4000 Гц)
Акустична базальтова вата Rockwool 50 мм 0,4 1 0,9
Скловолокно або поліефір, напр. Кнауф Акустик 50 мм 0,3-0,6 0,8-1 0,5
Пінополістирол 0,02 0,2 0,1

Як видно з таблиці, дешева звукоізоляція пінопластом або стиродур – просто легенда, тому варто звертати увагу на спеціалізовані матеріали. Більш того, виробник від виробника різниться. Наприклад, багато молодих або місцевих брендів не мають чітких показників і пишуть клас звукопоглинання, в якому коефіцієнт варіюється від 0,4 до 0,8 і якість звукоізоляції залишається під питанням.

Не менш важливо звертати увагу на другорядні показники:

  • довговічність (адже матеріал вшивається в стіну);
  • екологічність (матеріал буде знаходитися в приміщенні, в безпосередній близькості від жителів);
  • теплоізоляція (за бажанням).

Висновок

Для максимальної ефективності краще купити звукоізоляцію для стін на основі базальтового волокна, яке прослужить від 50 років до століття. При цьому важливо підібрати комплектацію зі звукоїзолюючим ухилом і зупинитися на перевіреному виробнику кам’яної вати, у якого є еко-сертифікація та результати тестів на звукопоглинання. Знайти якісний продукт не важко – у більшості виробників є хоча б одна лінійка мінвати для звукоізоляції, наприклад, у Rockwool це Rockton Super та Rocksonic Super.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *