Чем крепить утеплитель к стене

Чим і як кріпити утеплювач

Фасадні роботи найчастіше припускають також і утеплення фасаду будинку. Сьогодні для цих цілей використовується переважно базальтова вата або пінопласт. Про їх особливості та відмінності ми вже писали, зараз розглянемо особливості кріплення. Сьогоднішня стаття буде присвячена тому, як правильно кріпити утеплювач на фасад.

Чим кріпити утеплювач на фасад

особенности крепления фасадного утеплителя дюбелямиБазальтова вата і пінопласт кріпитися на фасад за однаковим принципом: спочатку плита приклеюється, а потім зміцнюється дюбелями. Оскільки ці дві ізоляції мають різну вагу та інші параметри, потрібно це враховувати. Загалом знадобиться:

  • Клей
  • Дюбеля
  • Ґрунтувальна суміш (не обов’язково)

Якщо для стін будинку використовується гладка непориста цегла, то варто використовувати ґрунтувальну глибокопроникну суміш, яка поліпшить адгезію клею. У випадку з пористими блоками це робити не обов’язково, якщо використовується якісний клей.

Чим приклеїти утеплювач до стіни

Клей для приклеювання відрізняється кількістю з’єднувальної речовини в ньому. В принципі, у хорошого виробника увесь клей буде якісним та надійним. Але звичайно, чим більше сполучника, тим краще. Тому варто дотримуватися правила: «одна цінова категорія на всі матеріали». І якщо використовувати хорошу дорогу базальтову вату, то не економити на клеї і придбати хороший.

Чем и как приклеить пенопласт к стене

Потрібно враховувати і такий нюанс: фасадний пиріг охоплює багато складових. Це не тільки теплоізоляція і штукатурка, але ще й клей, ґрунтовка, сітка та ін. Усіх їх краще купувати в одного виробника. Це, звичайно, може не завжди вийти найдешевшим варіантом. Але, по-перше, економія буде зовсім копійчана, а по-друге, буде нести за собою безліч неприємностей.

Всі фасадні матеріали в одного виробника виготовляються вже з урахуванням того, що вони будуть комбінуватися. Також гарантія від виробника буде тільки в тому випадку, якщо були використані всі продукти його виробництва. У разі комбінування ніхто гарантію не надаватиме. Наприклад, ознайомиться з матеріалу для фасадних систем Baumit можна тут: http://iteragroup.com.ua/produkciya-baumit.html

 

Які потрібні дюбелі для кріплення утеплювача?

Вибір кріплення ґрунтується на тому, з чого створені стіни і типі утеплювача. В основному їх можна поділити на 4 різновиди:

  • Для пінопласту і пористої поверхні (газоблок, піноблок, ракушняк)
  • Для пінопласту і твердої поверхні (цегла, камінь)
  • Для базальтової вати і пористої поверхні
  • Для базальтової вати і твердої поверхні

дюбель з короткою розпірною базою

дюбель з подовженою розпірною базою

 

 

 

 

 

 

Для кріплення пінопласту використовується дюбель з пластиковим цвяхом, а для мінеральної вати – з металевим. Матеріал стіни впливає на довжину розпірної бази. Для пористих поверхонь необхідна довга розпірна база, щоб стрижень глибше зайшов і не випав під час експлуатації. Для цегли або каменю досить короткою, адже туди стрижень входить міцно.

Скільки дюбелів для кріплення утеплювача потрібно, розраховується відповідно до висоти будівлі і вітрової зони, в якій вона знаходиться: де сильніші і частіші вітри, кріпити плити необхідно більш надійно. Україна поділена на 3 вітрові зони, а Київ і область знаходиться в 2-й. Відповідно, для приватного будинку в Київській області потрібно буде 6 шт кріплення на 1 м². Часто вони забиваються в стик, і тримають відразу 2 плити.

Повернемося до вітрів. На кутах будинку на ізоляцію буде виявляється найбільше навантаження від швидких потоків повітря. Тому там його краще закріпити надійніше. Згідно зі стандартами, в таких зонах заведено розраховувати на 20% більше кріплень.

Кріплення пінопласту на стіну будинку

Пінопласт – легший, тому кріпити його дещо простіше і матеріалів потрібно буде менше. Вище ми вже розібрали, що потрібен буде дюбель з пластмасовим цвяхом, а довжина розпірної бази залежить від стін будинку. Далі розглянемо технологію кріплення.

крепление пенопласта на стену

Існує безліч технологій забивання кріплень і несення клею, але загальні правила для всіх однакові:

  • Клей повинен покривати мінімум 40% площі плити, (для вати 100%)
  • Кількість кріплень – оптимально 6 штук на м2
  • Дюбеля обов’язково повинні проходити в тих місцях, де нанесений клей, оскільки в іншому випадку втрачається весь сенс дюбеління.

На пінопласт клей зазвичай наноситися по всьому периметру, а також в центрі ставиться три «ляпухи». Перед тим, як забивати дюбеля, має пройти від 24 до 48 годин – це час застигання клею. Після цього проводиться дюбеління і наступні роботи по оформленню фасаду.

Кріплення базальтової вати до стіни будинку

крепление базальтовой ваты к стенеБазальтова вата важка, а також більш щільна і тверда. У зв’язку з цим до її кріплення висуваються більш жорсткі вимоги. Як уже писалося вище, для цих цілей використовується металевий цвях, кількість теж 6 штук на 1м2 і вони повинні проходити через клей. А ось клей для приклеювання базальтової вати повинен наноситься на всю площу. Не потрібно на цьому економити, тому що порушення правил монтажу несе за собою не тільки ризик того, що утеплювач просто відпаде, але і в разі будь-яких претензій гарантію не надають.

Ознайомтеся з асортиментом фасадного утеплювача під штукатурку

Що стосується гарантійних і рекламаційних випадків, на них варто особливо звернути увагу. Як вже було написано, для того, щоб гарантія була дійсна, потрібно використовувати всі матеріали одного виробника. Але це тільки перший нюанс. Всі роботи повинні бути проведені відповідно до правил та рекомендацій. Сюди входить: кількість місць кріплення, кількість дюбелів, характер нанесення клею. Все це було описано вище. Випадки, які не будуть приймаються до розгляду:

  • Недостатня кількість клею (менше як 40% або не по всій площі при використанні мінеральної вати)
  • Недостатня кількість дюбелів
  • Дюбеля проходять в тих місцях, де немає клею
  • Використання продуктів різних брендів
  • Використання дюбелів, не призначених для конкретного виду утеплювача або стіни

І при виїзді фахівця на об’єкт, якщо виявиться невідповідність, рекламація не буде дійсною і ви не отримаєте компенсації. Тим більше, що комплектуючі у порівнянні з ціною на теплоізоляцію і штукатурку коштують не так вже й дорого, щоб на них економити і створювати проблеми на майбутнє.

Вище ми писали про порівняння утеплювачів, прочитати про це можна тут: «Що краще: базальтова вата або пінопласт»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *