Чем утеплить крышу

Чим утеплити дах

Зі збільшенням ціни на енергоресурси утеплення покрівлі стало пріоритетним завданням для багатьох власників приватних будинків. Через дах будинку йде до 40% тепла, тому теплоізоляція цієї ділянки дуже важлива. Найпоширеніша конструкція покрівлі на території нашої країни – скатна, і в цій статті ми розглянемо оптимальні варіанти теплоізоляції, а також спробуємо розібратися, який утеплювач для даху будинку краще.

Вибір утеплювача для даху

При виборі матеріалу необхідно враховувати не тільки його ціну і теплоізоляційні характеристики, але і інші чинники:

  • тривалість терміну служби без втрат теплоізоляційних властивостей;
  • збереження форми (матеріал вважається більш надійним, якщо він не змінює свої пропорції);
  • питома вага – пріоритет віддається продуктам невеликої щільності;
  • стійкість до вологи;
  • звукоізоляція – важливий параметр, який також варто враховувати, особливо якщо в якості покрівельного матеріалу планується використовувати металочерепицю;
  • вогнестійкість;
  • екологічність – виключаються токсичні виділення.

Найпоширеніші утеплювачі:

  1. базальтова вата,
  2. скловата,
  3. пінопласт,
  4. пінополістирол (стіродур).

утеплювач для даху

Утеплювач для даху — ціна

За ціною виграє пінопласт і стіродур, за ними слідує скловата, а найдорожчий утеплювач – базальтова вата. Так як для виготовлення скловати і базальтової вати використовуються високотемпературні печі, ці матеріали відносно дорогі. Для плавки гірських порід необхідно більше енергоресурсів, тому базальтова вата, як правило, коштує трохи дорожче. На ціну також впливають спеціальні добавки (зв’язуюче), що використовуються для зменшення впливу вологи і скріплення волокон.

Утеплювач для даху – термін служби експлуатації

Найдовговічнішим матеріалом є базальтова вата, її термін служби складає 50 – 100 років. Якщо дотримуватися рекомендацій виробника і правильно зробити гідроізоляцію, тим самим виключити потрапляння вологи в утеплювач, кам’яна вата може прослужити весь термін практично без втрат ізоляційних властивостей. Термін служби скловати багато в чому залежить від виробника, а також від якості сировини і зв’язуючого. При тривалій експлуатації і впливі незначної кількості вологи, волокна стають крихкими і розсипаються, при цьому матеріал втрачає форму і теплоізоляційні характеристики. Пінопласт і пінополістирол (стіродур) служать від 20 до 50 років, також термін служби залежить від виробника. Утеплювач не схильний до впливу вологи (не гниє), температурних коливань і не втрачає первинної форми.

утеплювач для даху

Утеплювач для даху – вогнестійкість

Кам’яна вата і скловата відносяться до групи горючості НГ (не горючий матеріал) – не горить, перешкоджає поширенню вогню, плавиться при дуже високих температурах. Стіродур і пінопласт (в залежності від виробника) відносяться до групи горючості Г1-Г4.

  • Г1 – слабкогорючі речовини,
  • Г2 – помірно горючі речовини,
  • Г3 – нормально горючі речовини,
  • Г4 – сильно горючі речовини.

Утеплювач для даху – екологічність

Найекологічнішим матеріалом для теплоізоляції даху вважається базальтова вата. При виробництві застосовується мінімум зв’язуючого, яке навіть при високих температурах не виділяє шкідливих речовин. Далі йде скловата, яка також практично нешкідлива, хіба що при монтажі необхідно дотримуватися техніки безпеки. Пінопласт і стіродур нешкідливі при кімнатній температурі, але якщо вони будуть нагріватися, а температура під покрівельним матеріалом може перевищувати 80 °С , то буде виділятися шкідливий газ.

Висновок: для приватних будинків з постійним проживанням рекомендується використовувати в якості утеплювача базальтову вату – це найекологічний і надійний матеріал. Скловата поступається по довговічності, а ціна відрізняється не так сильно. Пінопласт і стіродур можна використовувати для утеплення нежитлових приміщень, де вимоги до пожежної безпеки не такі високі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *