Базальтовая вата за и против

Базальтова вата за і проти

Базальтова вата – це теплоізоляційний матеріал, популярність якої стрімко зросла в останній час. Зріст популярності веде за собою і кількість суперечок щодо доцільності придбання, технічних характеристиках і нешкідливості загалом. Сьогодні ми спробуємо привести усі плюси і мінуси утеплення базальтовою ватою. Але для початку більш докладно розберемо “феномен базальтової вати”.

Що таке базальтова кам’яна вата?

Базальтова вата – це утеплювач, для виробництва якого використовується натуральна кам’яна порода, а саме базальт. Твердий камінь, під дією високих температур розплавляється і потужними потоками повітря з нього видуваються волокна, які потім і формують плити. Волокна переплітаються між собою і скріплюються за допомогою  зв’язуючої речовини. Мабуть, цього достатньо, аби зрозуміти основну суть.

переваги базальтової вати

Переваги базальтової вати

Для початку розглянемо всі плюси вибору саме цього виду утеплювача, адже їх значно більше, ніж недоліків.

  • Екологічна чистота. З описаного вище процесу виробництва стає ясно, що використовується тільки натуральна сировина.
  • Безпека для здоров’я людини і найменший негативний вплив на навколишнє середовище. Ще одна перевага – це  щільність прилягання волокон один до одного в плитах, що не дозволяє їм виділятися у повітря, як у випадку із скловатою, знижуючи тим самим ризик попадання цих волокон в дихальні шляхи.
  • Низький рівень вмісту зв’язуючої речовини. Кам’яна вата Роквул містить в своєму складі мінімальну кількість цієї речовини.
  • Хороший коефіцієнт теплопровідності. Матеріал прекрасно утримує тепло в приміщенні. Влітку також не пропускає гаряче повітря всередину, зберігаючи в приміщенні комфортну температуру.
  • Паропроникність. Виділення пари – це  природній процес життєдіяльності і нормальне випаровування повинно проходити через стіни і дах. На відміну від синтетичних виробів, кам’яна вата має гарну паропроникність і безперешкодно випускає пар з приміщення, не затримуючи його там.
  • Довговічність. Термін служби кам’яної вати Роквул становить 50 років, а для деяких окремих продуктів – навіть 100 років!
  • Негорючість. Виробництво передбачає залучення високих температур. Тому під час експлуатації вата підтвердила свої характеристики негорючого матеріалу, перешкоджаючи тим самим поширенню вогню і підвищуючи пожежну безпеку приміщення.
  • Звукоізоляція. Маючи достатню щільність, зростає можливість використання її в якості звукоізоляції стін приміщення, до яких висунуті особливі вимоги.

недоліки базальтової вати

Недоліки базальтової вати

Поговоривши про всі переваги, слід згадати і про незначні недоліки. Тоді ви зможете уявити повну картину і зробити правильний вибір щодо купівлі теплоізоляційного матеріалу.

  • Ціна. Один з найбільш вагомих недоліків – це її ціна. Адже вартість її дійсно вище, ніж в аналогів.
  • Як часто буває, продукція різних виробників може відрізнятись не тільки ціною, але і якістю. І одне випливає з іншого. Різні виробники видозмінюють моменти процесу виробництва, завдяки чому характеристики виходять абсолютно різними, хоч виготовляється з однієї сировини. На жаль, утеплювач може бути відверто неякісним, тому потрібно уважно порівнювати усі характеристики матеріалу і не робити пріоритетом лише низьку ціну.
  • Формальдегіди. Деякі виробники, аби волокна краще трималися між собою, додають велику кількість сполучного матеріалу, в якому містяться формальдегіди, а це ніяк не поєднуються з поняттям безпеки і екологічності. Один з небагатьох виробників, що використовує мінімальну кількість сполучного матеріалу при виробництві – це саме Роквул. Як приклад досить популярного і простого утеплювального матеріалу  можна привести пінопласт. Маючи низьку ціну, він не має позитивних характеристик окрім неї, бо являє собою абсолютно синтетичний продукт з великою кількістю шкідливих речовин.

Про процес виробництва продукції Роквул ви можете почитати в статті: «Що таке кам’яна базальтова вата»

Зважимо всі за і проти базальтової вати

Утеплювач –  матеріал, від якого безпосередньо залежить атмосфера у вашому домі, навіть якщо застосовується виключно для зовнішньої теплоізоляції. Тому до його вибору необхідно підходити дуже серйозно, не слід надмірно економити і нехтувати рекомендаціями експертів. Адже це вплине не тільки на суму в рахунку за опалення, але і на здоров’я вас і вашої родини, а також на безпеку проживання.

Прислухатись до вище написаного чи ні – залежить тільки від вас. Ми лише надаємо поради як фахівці. Головний недоліком базальтового утеплювача залишається висока ціна,  яка, на жаль, не кожному буде по кишені. Але якщо виникне можливість придбання цього матеріалу – не сумнівайтеся і придбайте.  Ціна виправдає усі ваші сподівання.

Що ж стосується виробника, при виборі вислухайте думки різних експертів і не поспішайте вибирати того, який запропонує найдешевший продукт, адже вище вже було описано наслідки від зайвого бажання заощадити. Тут може бути і набагато менший термін служби, і невідповідність реальних технічних характеристик заявленим,  і присутність великої кількості шкідливих речовин та інше.

На думку багатьох виробників і клієнтів, утеплювач Rockwool є одним з кращих представників цієї галузі, оскільки всі продукти проходять обов’язкові випробування і підлягають сертифікації, чого не можна сказати про деякі інші. Це дійсно якісний продукт і ціна абсолютно виправдана.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *