звукоизоляция стен и потолка

Звукоізоляція стін та стелі

Серед факторів, які суттєво впливають на якість життя, акустичний комфорт відіграє важливу роль. Ефективність нашої роботи, а також втома, яка виникає при виконанні повсякденних обов’язків, багато в чому залежать від рівня шуму, який може негативно впливати на нас. Саме тому звукоізоляційні матеріали використовуються при звукоізоляції офісів або житлових приміщень. Використані  звукопоглинальні матеріали ефективно знижують рівень шуму, який на нас впливає і забезпечують відповідні умови комфорту.

Найбільш популярною формою звукоізоляції стін є наповнення перегородки базальтовою ватою, облицьованою гіпсокартоном, або утеплення зовнішніх стін. Стеля ізолюється за таким же принципом, базальтова вата монтується до стелі і закривається гіпсокартоном або натяжними стелями. Як вибрати звукоізоляцію, щоб вона ідеально підходила під наші вимоги і, в той же час, заглушала сторонні звуки в приміщенні правильним чином?

Звукоізоляція стін та стелі – на що звертати увагу

Діапазон сприйняття звуку людиною знаходиться в межах: від 20 Гц до 20 кГц. Його ділять на три рівні: низькі частоти (10-200 Гц), середні частоти (0,2-5 кГц), і високі частоти (5-20 кГц).

Як приклад візьмемо музичні інструменти:

  1. контрабас – видає низькочастотний звук 40-300 Гц,
  2. фортепіано – має найширший спектр серед поширених музичних інструментів 27-4200 Гц,
  3. ударні тарілки – частота звуку при ударі може досягати 15 кГц.

Голос людини знаходиться в такому частотному діапазоні – від 75 до 1100 Герц, а звичайна розмова в межах 100-600 Герц (включаючи дитячий голос).

При звукоізоляції квартири варто враховувати характер шуму. Наприклад, якщо це шум автомобільного транспорту на великих магістралях, то необхідно посилити захист від низьких частот. Слід підібрати більш щільну базальтову вату або збільшити шар ізоляції.

Важливо: зі збільшенням щільності базальтової вати зростає звукопоглинання низькочастотних звуків (не звукоізоляція) і незначно падає звукопоглинання средньочастотних і високочастотних шумів.

Для захисту від середньочастотних шумів, таких як: робота будівельної техніки за вікном, сусіди дивляться голосно телевізор або грають на музичних інструментах – досить буде підібрати стандартний варіант ізоляції з щільністю 50 кг/м3.

Графік звукопоглинання базальтової вати щільністю 50 кг/м3

Характеристики звукоізоляції базальтової вати

Визначальною характеристикою звукоізоляції є коефіцієнт звукопоглинання (αp). Його діапазон знаходиться в межах 0-1, де «1» – це максимальний захист від зайвого шуму.

За графіком ми можемо зробити висновки:

  • Для захисту від низьких частот необхідна ізоляція товщиною 100 мм і більше (якщо сусід грає на барабані або слухає рок).
  • З захистом від звичайної розмови 50 мм впорається на хорошому рівні, оскільки гучність звичайної розмови 35-40 дБ. У цьому випадку, з урахуванням стіни (гіпсокартону) або ж/б перекриття до вас дійде менше «половини децибел», що еквівалентно шепоту.
  • Захист від музичних інструментів (не ударних) буде на висоті.

Висновок: перш ніж купувати звукоізоляційний матеріал, необхідно визначитися з характером шуму. В ідеалі, краще проконсультуватися з фахівцями, так як в кожному окремому випадку є багато «підводних каменів».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *