какая базальтовая вата лучше

Яка базальтова вата краще?

Якщо стоїть питання про те, яку вибрати базальтову вату, то скоріше за все у відповідь кожен хоче знайти виробника, який буде робити якісну продукцію. І все це, звичайно, за доступну ціну. Але, як і з будь-якими іншими продуктами, зайва економія не завжди у користь. І варто, в першу чергу  оцінювати якість продукту, а тільки потім його вартість. Адже якщо мова йде про будівництво свого будинку, де жити вам і вашій родині, то все-таки треба підібрати той продукт, який буде справлятися з поставленим завданням і при цьому буде безпечним. Тому сьогодні розглянемо на що потрібно звертати увагу при виборі і спробуємо розповісти яка базальтова вата краще.

Як вибрати базальтову вату?

Вивчаючи каталог мінвати для утеплення будинку дуже складно зробити відразу вибір. Адже асортимент продукції в будівельних магазинах дійсно більше. Там представлені різні виробники, ціни на продукти яких можуть відрізнятися в 2 і більше рази. Тому необхідно правильно розставити пріоритети при виборі і дотримуватися їх.

  • Коефіцієнт теплопровідності
  • Призначення
  • Товщина

Коефіцієнт теплопровідності – це найважливіший показник при виборі. Розберемо що це. Коефіцієнт теплопровідності – це відносна величина, що показує здатність матеріалу проводити тепло. Чим показник вище, тим краще матеріал проводить тепло.

Виходячи з визначення легко зрозуміти, що для теплоізоляційних матеріалів коефіцієнт повинен бути набагато  менше. Адже якщо матеріал проводить крізь себе тепло, то все, що ви опалите в будинку, буде виходити назовні.

Для прикладу. Теплопровідність стіни з газобетону в сухому стані становить 0,137 Вт / м ° С. Але при вологості всього в 4% вона стає вже 0,150 Вт / м ° С, а також може коливатися в залежності від температури. А у цегли вона становить 0,36-0,42 Вт / м ° C.

расчет коэффициента теплопроводностиПри цьому у багатьох виникає питання чи треба утеплювати газоблок, адже він і так має низьку теплопровідність. По-перше, опір теплопередачі нормується відповідними стандартами і залежить саме від вищеописаного коефіцієнта. І якщо стіна не забезпечує його, то краще доутеплювати. По-друге, з часом експлуатації тепловтрати газобетону зростають, а ціни на опалення також ростуть. Тому утеплювати його все-таки варто.

Ще один важливий параметр – це стабільність цього самого коефіцієнта, тобто його коливання при зміні температури і вологості повинне бути незначним. Тому у характеристиках матеріалу є значення нормованого показника і в умовах експлуатації. І чим менше між ними різниця, тим краще матеріал.

Порівняємо базальтову вату для утеплення фасадів Роквул і вітчизняну. Розрахунковий коефіцієнт у них може бути однаковий – 0,036 Вт / м ° C, а ось під час експлуатації вже відрізняється. Так у Rockwool вона стає 0,0385, а у вітчизняної зростає аж до 0,045.

Щільність утеплювача багато хто помилково приймає за найважливіший показник. І коли шукають утеплювач, цікавляться в першу чергу саме щільністю. Але це зовсім неправильно. Згадаймо про опір теплопередачі. Він вираховується співвідношенням товщини утеплювача до коефіцієнту теплопровідності. Щільності в цьому рівнянні немає. Якщо дивитися узагальнено, то більш жорсткі матеріали мають більш високий коефіцієнт теплопровідності. Це обумовлено тим, що тепло зберігається в повітряних осередках, а якщо продукт твердий, то цих осередків там менше.

Але важливо пам’ятати, що для різних цілей потрібна різна базальтова вата. Наприклад, для утеплення покрівлі можна взяти м’яку, оскільки там не буде усадки. А ось для стін потрібна жорстка, тому що вона може осісти з часом і повинна витримувати штукатурний шар. Так ми  розповіли про такий параметр як щільність і про те, як її вибирати. Зазвичай на сайтах відразу надається можливість вибору базальтової вати в залежності від потреб. І там наведені вже продукти відповідної щільності.

Товщина – другий по важливості показник, адже саме вона впливає на опір теплопередачі. Товщина обирається в залежності від товщини стін (якщо вибирається утеплювач для фасаду), матеріалу і кліматичної зони. Не варто вибирати товщину менше рекомендованої, оскільки тоді всі роботи просто будуть проведені даремно і ви не досягнете бажаного ефекту та економії.

толщина базальтовой ватыСпіввідношення товщини і коефіцієнта теплопровідності. Якщо порівнювати дві вати: вітчизняного виробника і вату Rockwool, то вийде, що при однаковій товщині ви отримаєте різні показники опір теплопередачі, тому що у них різні показники теплопровідності. Наслідки з цього прості:

  • Більша товщина базальтової вати –  вища і її ціна
  • Для більшої товщини потрібні дюбеля більшої довжини (якщо мова йде про стіни)
  • Для більшої товщини потрібні крокви більшого розміру, а це “з’їдає” корисний простір (якщо мова йде про утеплення даху)
  • Складніше, а значить і дорожчий монтаж.

Тому, економлячи і купуючи базальтову вату вітчизняного виробника, здавалося б, за доступною ціною пам’ятайте, що ви переплатите на всьому іншому.

Наявність формальдегідів. Якщо розглядати процес створення базальтової вати, то крім каменю там міститься також і сполучна речовина, яка власне кажучи і тримає волокна між собою. Ні для кого не секрет, що через це в ваті присутні формальдегіди. Інше питання – скільки їх. Наприклад, в базальтовій ваті Роквул їх менше, ніж в меблях, що оточують нас весь день. А вата, на відміну від меблів, буде ізольована від прямого впливу. Скільки ж її міститься у ваті вітчизняного виробника вам ніхто не скаже.

Яка базальтова вата краще?

Вище ми розібрали, які показники впливають на якість базальтової вати. Також було сказано, що найважливіший показник, коефіцієнт теплопровідності, відрізняється у різних виробників. Тому варто з’ясувати, яка ж базальтова вата краще.

На сьогоднішньому ринку кращою вважається базальтова вата Роквул. Чому? Розберемо нижче.

  • Інноваційна технологія виробництва. Завдяки тому, що компанія весь час працює над удосконаленням своєї продукції, було досягнуто виробництво на високому рівні. Була створена велика довжина волокон і винайдений спосіб формування плит з хаотичним розташуванням волокон. Це дозволило скоротити вміст сполучного, оскільки волокна сплітаються без його впливу.
  • Скорочення сполучного елементу зменшило показник коефіцієнта теплопровідності, ми пам’ятаємо, що тепло міститься в повітряних осередках, які створюються між волокнами, а сполучна їх заповнює).
  • Менше сполучного – менше формальдегідів. Ще один безумовний плюс.
  • Служить базальтова вата в середньому 50 років, для окремих продуктів термін експлуатації складає 100 років. Це на порядок більше, ніж у аналогів. А справа знову-таки в сполучнику. Адже камінь вічний, а синтетичний продукт має властивість розсихатися. Та й після закінчення терміну служби мінвата не розсипається, а просто потроху починає втрачати свої властивості.

структура базальтовой ваты rockwoolВідповідно, можна сміливо говорити про те, що базальтова вата Rockwool краще аналогів.

Цікава стаття по темі: «Кам’яна вата плюси і мінуси»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *