какую базальтовую вату выбрать

Як вибрати базальтову вату?

Базальтова вата є одним з найпопулярніших матеріалів для утеплення на сьогоднішній день. Не дивлячись на порівняно високу ціну, більшість все одно вважають її кращою як власники будинків, так і проектанти. Через зростання популярності постійно зростає і кількість пропонованих на ринку товарів. Тому актуальність правильного вибору зараз зросла як ніколи. Сьогодні ми розглянемо основні параметри, ґрунтуючись на які потрібно вибирати базальтову вату.

Де застосовується базальтова вата?

В першу чергу вибір залежить від сфери застосування матеріалу. Це може бути

  • фасад (під штукатурку, вентильовані, під приклейку, каркасні стіни, слоїста кладка)
  • скатна покрівля
  • плоска покрівля
  • підлога (на лагах і під стяжку)
  • технічна і вогнезахист

Для утеплення всіх вищеперерахованих конструкцій використовується базальтова вата. При чому, у хороших виробників, це все будуть різні продукти, які спеціалізовані під те чи інше застосування.

Фасадный утеплитель Роквул под штукатурку

Отже, яку мінеральну вату вибрати? Так, наприклад, для фасаду необхідний матеріал досить твердий, що б з часом не було усадки під дією власної ваги. При чому, щільність утеплювача для штукатурного фасаду повинна бути вищою ніж для вентильованого, так як утеплювач повинен витримувати ще й штукатурний шар.

Фасадный утеплитель Роквул для вентилируемого фасада

При облаштуванні вентильованого фасаду потрібно звертати увагу не тільки на щільність, але ще і на видуваємість волокон. Наприклад, Wentirock Max використовується для вентильованих фасадів під сайдинг та інші панелі, а Wentirock Max F застосуються під облицювання склом за рахунок чорного скловолокна, яке сприяє віддзеркаленню світла.

Фасадный утеплитель Роквул под приклейку плитки

При виборі мінеральної вати під приклейку клінкерної плитки або цегли, важливим параметром є міцність на відрив волокон. Саме на цей параметр потрібно звернути максимальну увагу. Звичайно ж не забуваємо про щільність і теплопровідність.

Фасадный утеплитель Роквул для каркасных стен

При спорудженні каркасного будинку утеплювач тримається в каркасі, що трохи полегшує дію його ваги на самого себе. Тому підійде щільність 31-38 кг / куб.м

Фасадный утеплитель Роквул в слоистую кладку

Слоїста кладка – утеплювач закладається між двома шарами цегли та передбачає вибір мінеральної вати щільністю близько 50 кг / куб.м. Занадто м’яка, дасть усадку з часом і сповзе вниз. Але все ж і занадто тверду застосовувати не має сенсу, так як все-таки цегла підтримує теплоізоляційний шар.

утепление скатной кровли

Для утеплення горища або, іншими словами, скатної покрівлі можна використовувати м’яку, або навіть рулонну вату. Вона не тільки не осяде з часом, так як буде розташовуватися не вертикально, а під нахилом, а й власна вага не буде надавати такого впливу. Але і її правильний монтаж передбачає те, що вона буде скорочуватися для того, щоб щільно тримаютися між кроквами. Таким чином немає необхідності в додаткових кріпленнях.

Значить, питання про те, якої щільності вибрати мінвату актуальне тільки тоді, коли мова йде про вибір утеплювача для фасаду або скатної покрівлі. В іншому, існують більш важливі показники, на які і варто орієнтуватися.

Яка мінвата краща для теплоізоляції

Коли стоїть питання про те, яку мінеральну вату краще вибрати, перше, на що потрібно звернути увагу – це коефіцієнт  теплопровідності. Саме він висловлює здатність матеріалу до теплообміну. І чим цей показник нижче, тим краще здатний ізолювати матеріал.

Тому, при виборі виробника особливу увагу потрібно приділяти саме коефіцієнту теплопровідності, адже від цього буде залежати те, наскільки добре матеріал буде утримувати тепло, а значить справлятися зі своїми функціями. Так, наприклад у базальтової вати для плоских покрівель Rockmin Rockwool коефіцієнт дорівнює 0,039 (Вт / м*С) при щільності 26 (кг / куб.м).  Аналогічна вата українського виробництва має щільність вже 30 (кг / куб.м). А коефіцієнт вже дорівнює 0,041 Вт / (Вт / м*С), що значно більше.

Чим же загрожує використання теплоізоляції з великим коефіцієнтом?

  • Монтажі однакової товщини призведе до гіршої ізоляції
  • Збільшення товщини утеплювача і крокв сприятиме подорожчанню конструкції та зменшенню корисного об’єму мансарди
  • Велика товщина базальтової вати призведе до необхідністі монтажу крокв більшого розміру

Таким чином, здавалося б, незначні відмінності мають вагомі наслідки. Тому купуючи утеплювач вітчизняного виробництва за меншу ціну ви, практично, не економите.

утепление дома базальтовой ватойНа що звертати увагу, коли мова йде про фасадні утеплювачі? Тут також важливий оптимальний баланс щільності і коефіцієнта. Досягти цього досить складно. Але компанія Роквул, яка відома своїми інноваційними розробками, змогла домогтися значного поліпшення показників теплопровідності при потрібній щільності.

  • Випущено унікальний і інноваційний утеплювач з подвійною щільністю Frontrock Max E. (Верхній шар 150 кг / куб.м для правильної адгезії зі штукатуркою, нижній шар 80 кг / куб.м для щільного прилягання до стіни і поліпшення теплоізоляційних показників)
  • Досягнуто максимальну довжину волокон
  • Досягнено хаотичне розташування волокон за рахунок довжини і нової технології, що дозволило скоротити кількість сполучної речовини.
  • Зменшено сполучну речовину (це синтетичний матеріал, він з часом втрачає свої властивості, скорочуючи термін служби утеплювача, забиває повітряні осередки збільшуючи теплопровідність)                                                              Таким чином, Роквул вдалося створити інноваційний продукт, який не має аналога на вітчизняному ринку.

Більше про це ви можете прочитати в статті: «Яка базальтова вата краще?»

Коротко підсумуємо, і все-таки дамо відповідь на питання: «Як вибрати базальтову вату»:

  • По-перше – це застосування. Відштовхуючись від цього підбираються і інші параметри
  • По- друге – щільність. Пряма залежність від застосування. Принцип простий: якщо теплоізоляція знаходиться в вертикальному положенні (фасад) або на неї передбачається навантаження (підлога під стяжку) потрібно брати високу щільність 80-140 кг / куб.м. Для каркасних стін і підлоги на лагах підійдуть значення щільності 38-50 кг / куб.м, нижче небезпечно, вище немає сенсу.
  • По-третє – коефіцієнт теплопровідності. Це головний показник, що входить в формулу розрахунку опору теплопередачі, яка нормує товщину використовуваної базальтової вати для досягнення необхідного показника, зазначеного в гості. Чим менший коефіцієнт, тим меншу товщину можна використовувати. Це економить фінанси безпосередньо на покупку утеплювача, а також на комплектуючих і на роботі. Повинен бути в діапазоні 0,035-0,039 (Вт / м • С)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *