как дешево утеплить дом

Як дешево і правильно утеплювати будинок? І при цьому уникнути поширених помилок

Утеплення приватного будинку – це дороге задоволення. Звичайно, з часом воно себе окупає, але тим не менше спочатку необхідно витратити на це досить велику суму. І багато хто починає шукати шляхи як здешевити цей етап будівництва. Звичайно, їх існує багато, деякі з них дуже сумнівні, але деякі дозволяють заощадити і не втратити в якості.

Як утеплити будинок дешево?

Нижче наведемо приклади того, як можна здешевити будівництво, і розберемо їх доцільність:

Використання дешевих матеріалів, вибір меншої товщини, або порушення технології з метою заощадити – це улюблені способи. Але вони ведуть за собою набагато більші проблеми, ніж може здатися. Розберемо декілька поширених прикладів.

Дешевий пінопласт – корінь зла

Пінопласт користується великою популярністю в силу своєї дешевизни і простоти в монтажі. Але він може бути як якісним, так і м’яко кажучи не дуже. Найважливішим параметром при його виборі є щільність. Саме вона впливає на його теплотехнічні характеристики, а також сферу застосування. Але водночас це той параметр, на якому хитрують виробники, занижуючи його і приховуючи це від кінцевого покупця.

Наприклад, ви вибрали відомий вид ПСБ-С-25, але купуєте його дешевше і у невідомого виробника. І тут ви ризикуєте купити неякісний матеріал з низькою щільністю. Відповідно він не зможе повноцінно утримати тепло і на опалення, що з кожним роком дорожчає, потрібно буде витрачати більшу суму. І виходить, що, заощадивши 1 раз, ви будете преплачувати потім щороку і у підсумку замість економії отримаєте переплату. Плюс до цього його термін служби скоріше за все буде менше, значить він рано вийде і ладу і його доведеться міняти. А це витрати на демонтаж і новий монтаж.
правильный псб-с-25Ще один нюанс при покупці неякісного пінопласту: вам ніхто не дасть на нього гарантію і сертифікат відповідності. Це значить, що термін служби стане сюрпризом і скоріше за все він ще й буде виділяти шкідливі для здоров’я випаровування. Також дешевий пінопласт надзвичайно легко загорається і прекрасно підтримує горіння.

Отже, що ви отримуєте при купівлі дешевого пінопласту:

  • Невідповідність реальним заявленим характеристикам
  • Як підсумок, переплата на опаленні щороку
  • Підвищений ризик загорання
  • Виділення в повітря шкідливих речовин

Тому подумайте, чи варта разова, при чому не така вже й вагома, економія глобальних проблем і великих витрат в майбутньому.

Відразу варто сказати, що не весь пінопласт поганий. Так, він має деякі недоліки, наприклад, абсолютна паропроникність і нікуди не дітися від того, що це штучний матеріал. Друге може нікого не турбувати, а ось з паропроникністю треба щось робити. Якраз тут варто поговорити про правильну технологію.

Правильний монтаж пінопласту – запорука довговічності та гарного клімату

В першу чергу правильність монтажу забезпечує довговічність використання матеріалу,також те, що він не вийде з ладу і не відвалиться від стіни. Але, крім монтажу пінопласту, треба також правильно і коректно продумати вентиляцію. Установлення правильної вентиляції всього будинку гарантує те, що волога і застояне повітря не будуть накопичуватися в приміщенні і дозволить без перешкод виходити назовні. Якщо цього не зробити, виникає дуже великий ризик появи цвілі і грибка на стінах.

вентиляция домаБезпосередньо монтаж повинен виконуватися професіоналами і з використання хороших матеріалів, інакше плити можуть відпасти від стіни. Наслідки, як бачите, не особливо приємні.

Економити на товщині – просто не доцільно

Що стосується вибору товщини менше рекомендованої, то така помилка зустрічається досить рідко. Але все ж варто сказати про негативні наслідки, які це поведе за собою. Він один, але великий. Адже не буде досягнуто достатнього рівня ізоляції і відповідно з кожним роком ви будете переплачувати за опалення. І вся суть від утеплення зійде нанівець. Тому така економія зовсім марна.
толщина пенопласта

Комбінування матеріалів – краще рішення для утеплення будинку дешево

Правильне комбінування матеріалів – це краще рішення для економії. Розглянемо випадок з утепленням всього будинку. Сюди також входить і цоколь. Від землі виходить волога, яка негативно буде позначається на стані утеплювача. Тому при використанні базальтової вати велику увагу потрібно приділити гідроізоляції і захисту утеплювача від вологи. Тобто, крім того, що ви утеплюєте будинок дорогим матеріалом, необхідно продумати його гідроізоляцію, щоб він не зіпсувався від постійного контакту з вологою. Вирішення цієї проблеми полягає в грамотному комбінуванні.

Можливо, вам буде цікаво: «Чим краще утеплити дом ззовні?»

Весь будинок утеплюється базальтовою ватою, а цоколь – пінополістиролом. Екструдований пінополістирол – це якісний теплоізоляційний матеріал, він стійкий до деформації і йому зовсім не страшна волога. Єдиним його недоліком є ​​те, що він також, як і пінопласт, не пропускає пар, відповідно не дозволяє стінам дихати. Оскільки для цоколю це і не потрібно, то така комбінація є кращим рішенням, яке не має абсолютно ніяких мінусів, одні плюси.

как дешево утеплить домДля утеплення житлового будинку кращий варіант – це базальтова вата, вона володіє такими перевагами:

  • Пропускає пар, дозволяючи стінам дихати
  • екологічно чиста
  • Дуже добре справляється із завданням ізоляції і терморегуляції в будинку
  • Не горить
  • Має термін служби більше 50 років

 

Єдиним недоліком є ​​ціна. Але як ми вже розібрали вище, необдумана економія надалі поведе за собою лише додаткові витрати і проблеми.

Повний каталог базальтової вати для утеплення стін будинку представлено тут: https://xn--e1aecbmcsce2a6c6fc.com.ua/product-category/naruzhnyie-stenyi/

Щоб не суперечити самим собі, введемо кілька уточнень. Так, пінопласт, особливо якщо він хороший, не поганий варіант, але на жаль, хоч як крути, він не буде абсолютно безпечним для здоров’я людини. Та й грамотна вентиляція не завжди виходить. Тому краще все-таки в приватному житловому будівництві вибрати базальтову вату. Він підходить для утеплення торгових центрів, адміністративних будівель, можливо, навіть квартир (як це часто і буває). Але для приватного котеджу, його не рекомендують використовувати.

Порівняння базальтової вати та пінопласту ви можете прочитати в статті: «Що краще: базальтова вата чи пінопласт»

Висновок. Підсумок можна виділити в декількох тезах. Підемо від більшого до меншого

  • Кращий варіант, аби дешево утеплити будинок – це використання базальтової вати для всього будинку і екструдованого пінополістиролу для цоколя і підлоги.
  • Якщо хочете утеплити пінопластом, не економте на його товщині та обирайте надійного виробника, спокусившись на вартість.
  • Дотримуйтесь технології. Не забувайте про вентиляцію. Це набагато важливіше, ніж може здатися.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *