чим утеплити стелю

Як і чим утеплити стелю

Утеплення стелі – важливий етап в теплоізоляції всього будинку. У разі квартири – це гарантія незалежного мікроклімату та зменшення чутності, а в приватному будинку – значне зменшення тепловтрат і скорочення рахунків за опалення. У цій статті розглянемо чим та як утеплити стелю з максимальною ефективністю.

Способи утеплення стелі

  1. Утеплення зсередини.

Собівартість такої ізоляції вища, тому що включає декоративну обробку стелі – монтаж натяжного полотна або оштукатурювання. Застосовується там, де немає можливості утеплити перекриття з зовнішньої сторони: в квартирах, приватних будинках з балковим перекриттям або у вже облаштованих мансардах.

Монтаж. Утеплювач для стелі натяжного типу можна просто приклеїти до поверхні та закріпити дюбелями, що значно заощадить висоту приміщення.

Для штукатурного знадобиться монтувати каркас з металопрофілю, наповнювати його утеплювачем та обшивати гіпсокартоном.

  1. Утеплення зовні.

Найпростіший спосіб. По суті утеплюється підлога на наступному поверсі, що дозволить виключити витрати на декоративну обробку, якщо горище не планується як житлове приміщення. Підходить для перекриття по балках або бетонного, монтується з боку мансарди або неопалюваного горища.

Монтаж. Підлогу також можна утеплювати за каркасною системою (з металопрофілю або брусів). Або ж за допомогою бетонної стяжки – укладається гідроізоляція, утеплювач, металева сітка, потім заливається бетон шаром від 50 мм.

Чим утеплити стелю в квартирі?

Як описувалося вище, стелю квартири утеплюють зсередини, що обумовлює додаткові вимоги до матеріалу:

  1. Високий показник паропроникності.

Не можна допустити виникнення «парникового ефекту» в квартирі, інакше постійне провітрювання збільшить тепловтрати, а сперте вологе повітря навіть може привести до появи шкідливого грибка.

  1. Гарна шумоізоляція.

Сторонні звуки в квартирі – поширена проблема, тому важливо подбати про тепло- та шумоізоляцію одночасно, поки ще не змонтована декоративна поверхня.

  1. Пожежна безпека.

Для багатоквартирних будинків існують суворі вимоги пожежної безпеки, яких особливо важливо дотримуватися всередині приміщення, де вище ризик загоряння.

Порівняємо характеристики популярних в Україні утеплювачів для стелі:

Параметри Пінопласт Стиродур Базальтова вата Агломерат пробковий Керамзит

(зовнішнє утеплення)

Теплопровідність

Вт/(м·K)

0,037-0,041

чудова

0,029-0,036 краща 0,036-0,040 чудова 0,037-0,040 чудова

0,16

низька

Паропроникність

мг/(м·ч·Па)

0,05 середня 0,005 низька 0,3 висока 0,006 низька

0,19-0,30

висока

Шумоізоляція ні ні відмінна відмінна ні
Пожежна безпека Горить Горить або тліє Не горить і не тліє Горить Не горить
Термін служби Понад 30 років Понад 30 років Понад 50 років Понад 50 років Понад 50 років
Ціновий сегмент Економ Середній Середній Вище середнього Середній, мінімальний шар – 8 см

Як видно з таблиці, найкращим утеплювачем можна назвати базальтову вату – вона недорога та довговічна, з її допомогою проводиться не тільки тепло-, але і звукоізоляція стелі в квартирі. На другому місці популярне економ-рішення – пінопласт, але небезпечність матеріалу залишає бажати кращого. Найдорожчим і непрактичним матеріалом можна вважати корковий агломерат, але і він знайде своїх поціновувачів, адже пробка може стати родзинкою інтер’єру при відмові від класичного декоративного покриття.

Чим утеплити стелю в приватному будинку?

Найбільш практичний спосіб – утеплити підлогу на горищі, для чого найчастіше застосовується мінвата, полістирол або природні матеріали.

В силу горючості, схильності до гниття та усадки, серед природних матеріалів гідним рішенням може бути хіба що керамзит, але за умови шару понад 8 см. За характеристиками він конкурує з базальтовою ватою, але має істотний мінус: ефективний шар в 20 см обійдеться недешево.

Увага! При виборі утеплювача та прорахунку вартості важливо пам’ятати, що для підлоги під бетонну стяжку знадобиться матеріал з більшою щільністю і відповідно ціною. При такому розкладі навіть економічний пінопласт обійдеться в рази дорожче.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *