как утеплитель крышу

Як утеплювати дах

Утеплення даху – одне з найактуальніших питань для власників приватних будинків. Згідно з випробуваннями, проведеними компанією Роквул, крізь неутеплений дах йде до 18% тепла з будинку. Якщо мансарда нежитлова, то досить провести ізоляцію перекриття. Якщо ж там буде розташовуватися житлова кімната, тоді обов’язково необхідний утеплювач, адже взимку буде дуже холодно, а влітку жар від розпеченого даху передаватиметься в приміщення, роблячи його неможливо душним. Тому в цій статті ми розглянемо, весь процес, а також матеріали для утеплення даху.

Чим утеплити мансарду

Для теплоізоляції скатного даху використовуються ті ж матеріали, що і для інших поверхонь:

  • базальтова вата
  • пінопласт
  • пінополістирол
  • скловата

Більш докладно про них ви можете прочитати в статті: «Чим краще утеплювач будинок зовні?»

Базальтова кам’яна вата на сьогодні є найкращим варіантом для утеплення житлових приміщень. Нехай її ціна буде трохи дорожче, ніж вищеперерахованих аналогів, але вона дійсно якісна і відмінно справляється з покладеними на неї функціями.

утепление мансарды базальтовой ватой

Але і вона може бути різна. Серед загального асортименту можна сміливо виділити базальтову вату Rockwool. Вона заслужено вважається однією з кращих на ринку. Під час її виробництва використовується мінімальна кількість сполучної речовини, саме тому були досягнуті максимальні теплотехнічні характеристики і тривалий термін служби. Для кам’яної вати Роквул характерні такі переваги:

  • Вогнестійкість: вона не тільки не горить та не підтримує горіння, але і перешкоджає поширенню вогню.
  • Має мінімальний коефіцієнт теплопровідності, який зберігається при температурних коливаннях і незначному підвищенні вологості.
  • Термін служби до 100 років. Камінь – це вічний матеріал, а зменшує термін служби утеплювача саме сполучна речовина. А оскільки міститься його зовсім мало, то і служити продукція буде довго.
  • Паропроникність не дає застоюватися повітрю в приміщенні, випускаючи його назовні.
  • Екологічність. Продукт виготовляється з натурального матеріалу, а значить є безпечним для людини та навколишнього середовища.

Тому для утеплення мансарди найкраще буде використовувати кам’яну базальтову вату виробництва Rockwool.

 

Як утеплити мансарду

Для утеплення скатного даху найчастіше використовується м’який матеріал з найменшою щільністю. Оскільки навантаження безпосередньо на нього відсутнє, то немає і ризику усадки, а відповідно і необхідності в більш щільному і дорогому.

как утеплитель мансарду

Коротка покрокова інструкція по утепленню мансарди базальтовою ватою:

  1. Товщина теплоізоляційного шару повинна дорівнювати товщині крокв, а ширина на 2 сантиметри більше. Таким чином він щільно стає в проміжок, і не залишає щілин. Утеплення проводиться зазвичай у 2 шари так, щоб другий перекривав стики першого.
  2. На етапі утеплення супердифузійна мембрана вже повинна бути покладена, щоб уникнути випадкового намокання утеплювача.
  3. Укладати базальтовий утеплювач між крокви необхідно зі стисненням (саме для цього він повинен бути більше на 2 см). Після монтажу він розправиться і буде щільно і надійно триматися.
  4. Після теплоізоляції зазвичай монтується решетування з рейок, на яке кріпиться пароізоляція, а потім – внутрішнє оздоблення.
  5. Використання гідро- та пароізоляції обов’язкова умова для повноцінного і довговічного функціонування похилого даху. Також необхідно дотримуватися наявності повітряного зазору між базальтовою ватою і гідроізоляцією.

Звичайно, утеплення мансарди можна провести і своїми руками, але краще все-таки це довірити професіоналам. Якщо розміри системи крокв не стандартні, то це потребує нестандартних рішень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *