расчет точки росы

Утеплення стін зсередини: як розрахувати точку роси

Утеплення внутрішніх стін – тонка робота, що вимагає суворого дотримання технологій. В іншому випадку вони можуть почати накопичувати вологу та обростати грибком. Сьогодні ми обговоримо, як уникнути головних ризиків і від чого напряму залежить ефективність такої теплоізоляції.

Чи можна утеплити внутрішні стіни самостійно?

Зазвичай для утеплення зсередини звертаються до перевірених професіоналыв, але в ряді випадків можна впоратися і своїми силами. Давайте розберемося, чому це настільки тонка тема та в якому випадку можна обійтися без фахівця.
точка роси розрахувати

Основна проблема при утепленні внутрішніх стін – це конденсація вологого повітря прямо в стіні. При зовнішньому утепленні холодне та тепле повітря (з боку вулиці та всередині будинку) стикаються і перетворюються на вологу десь на рівні утеплювача, що ніяк не впливає на декоративну обробку і саму стіну. У разі внутрішнього утеплення точка конденсації (так звана «точка роси») часто змінює своє положення, тобто потоки повітря різної температури стикаються і перетворюються на конденсат прямо в стіні. Таким чином починають проявлятися цвіль і грибок, псується декоративне оздоблення і порушується міцність самої стіни.

Проте, якщо точка роси знаходиться в безпечному діапазоні, можна утеплити внутрішні стіни своїми руками, без допомоги професіоналів чи їх технічних розрахунків.

Що потрібно для попереднього розрахунку точки роси в стіні?

Інструментарій:

  • Стандартний кімнатний термометр;
  • Пірометр (безконтактний аналог);
  • Гігрометр для визначення рівня вологості;
  • Вимірювальна рулетка.

Поетапна інструкція:

  1. За допомогою рулетки відступіть півметра від стіни, а потім півметра від підлоги.
  2. На цьому рівні заміряйте температуру повітря і процентний рівень вологості.
  3. Виходячи з отриманих змінних знайдіть температуру точки роси в таблиці нижче.
  4. Пірометром виміряйте температуру стіни на тому ж рівні.
  5. Відніміть від температури стіни показник, знайдений у таблиці.
  6. Якщо різниця не перевищує 4˚С – можна утеплити будинок зсередини своїми руками, так як точка роси буде приблизно на рівні утеплювача і конденсат не збиратиметься в чорновій стіні.

точка росы просчет

Додаткові рекомендації

  • Якщо різниця вищезазначених показників перевищує 4-и градуси – необхідно звернутися до професіоналів, які врахують коливання температур в усі сезони, особливості місцевості та спосіб експлуатації будинку;
  • У будь-якому випадку подбайте про якісну пароізоляційну мембрану, тим більше якщо вирішили купити мінвату для утеплення стін;
  • Не економте кошти та житлоплощу – якісне утеплення зумовлює шар ізоляції близько 100 мм;
  • Перед монтажем утеплювача обов’язково обробіть стіну антигрибковими сумішами;
  • При внутрішньій теплоізоляції важливо забезпечити хорошу вентиляційну систему в приміщенні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *