красивий вентильований фасад

Утеплювач для вентильованого фасаду

Вентильований фасад – практичне рішення з неймовірним потенціалом для дизайну. Як облицювання можна вибрати ефектне скло або затишну імітацію кам’яної кладки, різнокольорові панелі з композитного матеріалу та багато іншого. Все частіше цей тип фасадів вибирають не тільки забудовники торгово-розважальних і бізнес-центрів, а й власники заміських будинків.

Отже, ідеальний вентфасад складається з послідовних шарів:

  • каркасу;
  • утеплювача;
  • вітробар’єру (варіативно);
  • повітряного зазору;
  • декоративного покриття.

Якщо з облицювальним матеріалом визначитися просто, то система теплоізоляції вимагає особливої уваги. Саме від неї залежатиме пожежна безпека, комфортні умови в приміщенні, термін служби внутрішнього облицювання і нарешті вартість утримання всієї будівлі.

Чим утеплити вентильований фасад?

Для початку давайте визначимося на які параметри звертати увагу, коли потрібно вибрати утеплювач для вентфасаду.

Пожежна безпека

Надважлива якість утеплювача. Оскільки в такому фасаді обов’язково передбачають зазор з постійною повітряної тягою, ізоляційний матеріал не застрахований від загоряння – через неакуратно викинуті недопалки, наприклад.

Щільність

Для забезпечення правильного вентиляційного зазору необхідно забезпечити простір між утеплювачем та облицюванням, але не допустити нещільного прилягання матеріалу до стіни. Саме тому ізолят повинен мати оптимальну щільність, щоб компенсувати нерівності стіни.

Міцність

Оскільки утеплювач відкритий, потрібно вибирати міцний матеріал для збереження цілісності всієї системи теплоізоляції. Крихкий пінопласт, наприклад, не підійде.

Термін служби

Пункт особливо актуальний для громадських будівель, які занадто важко реставрувати раз в 10-15 років. Утеплювач повинен служити максимально довго без втрати ефективності.

Вибір №1 – базальтова вата

Найбільш ефективний утеплювач для вентфасада із запропонованих на ринку. Не горить і зберігає енергоефективність протягом 50-100 років служби. При цьому ціна утеплювача для зовнішніх стін оптимальна, особливо у співвідношенні з якістю.

Також на ринку можна знайти унікальні пропозиції для скляного фасаду – базальтову вату з кашируванням. Спеціальне напилення з одного боку плити дозволить затемнити фасад і додатково захистить матеріал від вологи.

✔️Теплопровідність 0,036-0,040 Вт/(м·K) (чим нижче, тим краще);

✔️Міцний матеріал;

✔️Випускається в потрібному діапазоні щільності – 50-90 кг/м³;

✔️Відноситься до негорючих матеріалів;

✔️Шумоізолює приміщення;

✔️Стійка до температур;

✔️Екологічна та нешкідлива;

✔️Термін служби понад 50 років.

Вибір №2 – екструдований пінополістирол

Синтетичний матеріал з цінового сегмента базальтової вати. Не рекомендується для утеплення фасадів, адже втрачає властивості за високих температур і починає випаровувати шкідливі речовини. Однак в утепленні цокольної частини матеріал незамінний завдяки відмінній вологостійкості.

✔️Теплопроводность 0,029-0,036 Вт/(м·K);

✔️Під час пожежі тліє, але не горить;

✔️Матеріал добре зберігає цілісність;

✔️Вологостійкий;

✔️Термін служби понад 30 років.

➖Клас горючості матеріалу залежить від складових, щоб вибрати безпечний стиродур необхідно моніторити виробників та орієнтуватися на сертифікацію;

➖Піддається температурному розширенню, не любить різких перепадів температури;

➖За високих температур втрачає ефективність і виділяє шкідливі речовини;

➖Категорично не підходить для скляних або металевих фасадів;

➖Погана шумоізоляція.

Выбор №3 Пінополіуретан

Ще один високотехнологічний, але синтетичний утеплювач. Використовується рідше через високу вартість і розцінки на монтаж. Крім того, вибрати матеріал непросто: в залежності від жорсткості сильно варіюються технічні характеристики.

✔️Теплопровідність у співвідношенні «жорсткий-м’який ППУ»: 0,019 до 0,035 Вт/(м·K);

✔️Шумоізолює приміщення;

✔️Тліє, але не горить;

✔️Вологостійкий;

✔️Стійкий до температурних коливань і перегріву;

✔️Термін служби понад 30 років.

➖Найвища ціна;

➖Трудомісткий монтаж.

Висновок

На сьогоднішній день більше 80% вентильованих фасадів утеплюються базальтовою ватою. Матеріал не тільки ефективний та оптимальний в ціні, але і представлений вузьконаправленими лінійками, що значно спрощує процес вибору.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *