Какой утеплитель лучше

Утеплювач – який краще?

Утеплення даху і стін – зміни технічних умов і який утеплювач краще?

З 1 січня 2017 року набули чинності нові правила, що стосуються утеплення даху і стін для нових будівель. Нові керівні принципи випливають з необхідності пристосувати правила до тих, які використовуються Європейським союзом. Яка мета внесення змін і які дії це означає на практиці?

Яка мета введення нових правил?
Основна пропозиція, що нові будівлі повинні утеплятися спочатку, ще на етапі будівництва. Це тягне за собою поступове і послідовне зниження використання надмірної електроенергії для опалення. Запобігання виснаженню енергетичних запасів і обмеження їх споживання є одним з пріоритетів Європейського союзу. Тому в 2006 році Європейська комісія представила «План дій по раціоналізації енергетики». Він спрямований на зміну сприйняття суспільного використання електроенергії і внесення змін, які забезпечують більшу ефективність використання енергії. Ці зміни діють на декількох рівнях: будівлі, автомобілі, побутова техніка.

У 2012 році вступила в силу Директива про енергоефективність, яка для будівництва означає необхідність впровадження довгострокових стратегій, що сприяють рішенням, які ведуть до зниження втрат теплової енергії.

Це, в свою чергу, вимагає введення нових стандартів щодо утеплення даху і стін, через які до сих пір кожна будівля втрачала багато тепла.

План Європейського союзу реалізується поетапно: перший з них стартував в 2014 році, другий – з 1 січня 2017 року, а третій – в 2021 році.

Що зміниться?
В даний час велика кількість електроенергії і газу в кожному будинку використовується для опалення. Нові правила, завдяки зменшенню втрат тепла через дах і стіни, повинні змінити це.

Товщина існуючого утеплювача може бути змінена. Він буде 25 см для даху, 15 – 17 см для стін. І хоча така ізоляція дійсно буде дорожче, ніж попередня прив’язка, то в ширшій перспективі – ми виграємо при більш низьких витратах на опалення будівлі. Однак для зменшення втрат тепла в будівлі важлива не тільки товщина ізоляційного шару, але і його якість. Найпопулярнішими матеріалами, які використовуються як утеплювач для стін та ізоляції дахів будівель, є пінополістирол (пінопласт) і мінеральна вата. В інтересах інвестора він буде не тільки підтримувати необхідну товщину ізоляційного шару, а й поставляти високоякісні матеріали, які гарантують його правильну роботу і в той же час ефективну ізоляцію.

Коефіцієнт теплопередачі.
Одним з індикаторів, які найкраще описують ефективність ізоляції, є так званий коефіцієнт теплопередачі. Він дозволяє розрахувати кількість тепла, яке проникає в перегородку. Чим нижче його значення, тим менше тепла втрачає будівля і тим краще ізоляція.

Це параметр, який відноситься до найважливіших змін. В даний час для зовнішніх стін коефіцієнт теплопередачі складає 0,25 Вт/(м2*К). З 2017 року він становитиме 0,23 Вт/(м2*К), а в кінцевому рахунку – в 2021 році – він буде перебувати на рівні не вище 0,2 Вт/(м2*К). Однак в даний час дахи мають коефіцієнт теплопередачі 0,2 Вт/(м2*К). У 2017 році норма, що діє для них, склала 0,18 Вт/(м2*К), а в 2021 році – 0,15 Вт/(м2*К).

Ми вже знаємо, яка товщина повинна бути утеплювача для даху та зовнішніх стін. І які матеріали допоможуть нам досягти мети, встановленої Європейським союзом?

Утеплення даху

Утеплення даху

Мінеральна вата найкраще підходить для утеплення стін і даху. Для приватного будинку і багатоквартирних будинків вважається найкращим матеріалом на сьогодні. Це екологічно чистий матеріал, з великим терміном служби (більше 50 років). Головна його відмінність від пінополістиролу та інших утеплювачів – це паропроникність. При дуже низькому коефіцієнті теплопередачі цей матеріал «дихає», що впливає на мікроклімат в приміщенні. Також варто відзначити, що базальтова вата не горить, і перешкоджає поширенню вогню. Ми можемо купити шерсть в рулонах або матах товщиною 25 см або тонше, але тоді ми повинні скласти два шари для досягнення необхідної товщини ізоляції 25 см.

Утеплення зовнішніх стін

Утеплення зовнішніх стін

Зовнішні стіни можуть бути утеплені мінватою або пінополістиролом (пінопластом). Перевага вати полягає в гнучкості, що дозволяє легко адаптуватися до поверхні стіни. Мінвата ефективно заповнює всі прогалини. Матеріал негорючий, але його найбільшим недоліком є ​​чутливість до вологи, тому при монтажі необхідно строго дотримуватися всіх рекомендацій виробника, і використовувати якісні матеріали, які не дадуть набрати вологи утеплювачу.

Пінопласт або пінополістирол виграє в ціні, при тому ж коефіцієнті теплопровідності він легше, і буде створювати менше навантаження на фасад. Плюс кінцева ціна, враховуючи супутні витрати (кріплення утеплювача, кількість клею, фасадні дюбеля) буде набагато менше. Єдиний мінус пінопласту – це паропроникність. Стіна не буде «дихати», і мікроклімат в житловому приміщенні буде страждати від цього.

Висновки:

Більшість професійних архітекторів і будівельників рекомендують для житлових приміщень використовувати мінеральну вату. Це перевірений часом матеріал, який сприяє природному мікроклімату в приміщенні, не горить і екологічний.

Пінопласт  варто використовувати для підвальних і цокольних поверхів, з огляду на те що він не боїться вологи – це буде найкращим рішенням. Також можна утеплювати нежитлові приміщення, такі як сарай, госп. споруди і т.д.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *