Мокрый или вентилируемый фасад?

Що краще вентильований або мокрий фасад?

Кожен інвестор, який розпочинає будівництво, стикається з багатьма дилемами, пов’язаними з варіантами спорудження об’єкта. Однією з них є те, який вид утеплення фасаду вибрати? Це дуже важливе питання, тому що саме тип фасаду багато в чому визначає остаточний зовнішній вигляд будівлі.

Якщо розглядати стандартний будинок, то існує 2 основних способи утеплення стін: «мокрий» фасад і вентильований фасад. Для кожного рішення є свої аргументи, не можна стверджувати, що одна з систем краще, а інша гірше. Кожен інвестор має різні очікування і пріоритети, і рішення має бути прийняте відповідно до них. У статті ми виділимо головні відмінності і більш детально ознайомимося з кожним видом утеплення.

Естетичний аспект часто грає ключову роль, хоча слід підкреслити, що мікроклімат в приміщенні залежить не від нього. Якість матеріалу, тип утеплення і особливості монтажу визначають температуру всередині приміщення, вологість повітря і фінансові витрати як при будівництві, так і при експлуатації будівлі.

Вентильований фасад

Вентфасад, як випливає з назви, має вентиляцію. Це означає, що між ізоляцією і облицювальною панеллю залишається вентиляційний зазор 2-10 см, який дозволяє створити безперервну циркуляцію повітря. Фасадні панелі кріпляться на нержавіючий каркас (алюмінієвий або оцинкований). У ролі утеплювача використовується базальтова вата середньої щільності. Вентиляційний зазор необхідний для того, щоб на утеплювачі і конструкції не накопичувався конденсат і волога.

Горючі і слабогорючі матеріали не використовуються при такій технології утеплення, з точки зору пожежної безпеки.

Шар якісної базальтової вати в 100 мм по теплопровідності еквівалентний 1450 мм кладки цегли, тому самі стіни можна робити по товщині менше. Також знижується навантаження на фундамент, що дозволяє будувати високоповерхові будинки з мінімальними витратами і відмінними експлуатаційними характеристиками.

При товщині плити 100 мм і більше, шумоізоляція буде відповідати класу А – в приміщенні не буде сторонніх звуків, що забезпечить вам належний комфорт.

Матеріал паропроникний, тому під час експлуатації на стінах і стелі не буде з’являтися грибок і пліснява. Здоровий мікроклімат в приміщенні позитивно впливатиме на здоров’я і самопочуття.

Вентильований фасад

На ринку будматеріалів багато років лідером є компанія Rockwool. У них найширший вибір вати для всіх видів утеплення. Вентфасади не виняток: Wentirock max F, Superrock, Wentirock Max – ці позиції виступають в якості ідеального утеплювача для вентильованого фасаду.

Переваги вентильованого фасаду:

  • довговічність – термін безремонтної експлуатації до 50 років;
  • максимальне зниження рівня шуму;
  • широкий вибір облицювальних панелей;
  • відсутність «мокрих» процесів;
  • мінімальний догляд при експлуатації;
  • простота ремонту;
  • технологічність (не потрібно готувати несучу стіну, всі елементи конструкції відповідають високому рівню заводських стандартів);
  • висока швидкість установки і можливість займатися монтажем цілий рік.

Недоліки вентиляційного фасаду:

  • висока кваліфікація і наявність професійного інструменту;
  • вартість каркасної системи і облицювальних плит.

Мокрий фасад

Мокрий метод є більш бюджетним і найпопулярнішим способом утеплення стін приватного будинку і малоповерхових будівель. Він включає в себе приклеювання утеплювача до стін, нанесення базового шару армованого лугостійкою сіткою і нанесення фінального декоративного захисного шару – штукатурки.

Утеплювач для мокрого фасаду

В якості утеплювача для мокрого фасаду використовують в основному 2 типи матеріалу – це базальтова вата середньої і високої щільності і пінопласт. Екструдований пінополістирол для фасадів не рекомендується, так як його поверхня погано тримає штукатурний шар.

Для капітального житлового будинку краще використовувати базальтову вату, вона пожежобезпечна і екологічна. Завдяки високій паропроникності в будинку буде хороший мікроклімат. Термін служби базальтової вати 50 років і більше, тому Вам не доведеться її міняти при ремонті або оновленні штукатурного шару.

Якщо Ви вирішили вибрати пінопласт, то він повинен бути зі спеціальними добавками (антипірени), які запобігають горінню. Це більш бюджетний варіант і вимагає організації якісної вентиляції в будинку. Якщо її буде недостатньо, то на стінах буде з’являтися конденсат і грибок.

Сумісність матеріалів

Ми рекомендуємо купувати всі супутні матеріали не окремо, а як єдину систему, в якій утеплювач, штукатурні суміші, сітки і клей підібрані фахівцями, і були випробувані на старіння в лабораторних умовах.

Обмеження по роботі

Для отримання якісного фасаду, рівномірного забарвлення і тривалого терміну служби необхідно дотримуватися основних правил:

  • Температура при монтажі повинна бути в межах 5-30 ℃.
  • Уникати робіт при високій вологості і опадах.
  • Вплив прямих сонячних променів має бути мінімальним.
  • При великому вітрі на поверхню може потрапляти пил і бруд.

Плюси мокрого фасаду

Плюси мокрого фасаду:

  • Відносно бюджетне рішення.
  • Тривалий термін служби – 10-30 років (в залежності від матеріалів і якості монтажу).
  • Великий вибір оздоблювальних матеріалів і фактури поверхні, практично вся палітра кольорів.
  • Високі тепло- і звукоізоляційні властивості.

Мінуси мокрого фасаду:

  • Пожежна безпека – при використанні пінопласту.
  • Сезонність – монтаж залежить від погоди.
  • Локальний ремонт – при пошкодженні частини фасаду складно відновити.

Обидва варіанти: вентильований фасад і мокрий фасад абсолютно різні. Але у них одна і та ж ідея – теплоізоляція будівлі. Однак вони сильно відрізняються між собою, а саме: зовнішній вигляд, спосіб виконання, використовувані матеріали, можливий час виконання робіт, довговічність, вартість і т. д. Але незмінним залишається те, що обидва способи утеплення чудово зарекомендували себе на практиці і кожен знайде свого інвестора.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *