базальтовая вата - применение

Базальтова вата – застосування

Застосування базальтової вати як утеплювач почалося на початку 20 століття. Основні сфери використання – утеплення фасадів і покрівлі. Завдяки своїм теплоізоляційним здібностям утеплювач запобігає втратам тепла в холодну пору року і зберігає прохолоду в приміщенні в теплу пору року. Шерсть дуже добре поглинає звуки, характеризується низьким коефіцієнтом теплопровідності, еластична і дуже міцна, і в той же час незаймиста, тому є хорошим протипожежним бар’єром. Великий термін експлуатації (понад 50 років) і хороша паропроникність робить цей матеріал найкращим з утеплювачів, які виробляються в промислових масштабах.

історія Роквул

Досить складний виробничий процес, який вимагає високотемпературні печі та спеціальне обладнання для формування волокон обмежив використання матеріалу в першій половині 20-го століття. Наприклад лідер з виробництва базальтової вати ROCKWOOL налагодив обсяги виробництва тільки в 1937 році. У 1962 році було запропоновано рішення для звукоізоляції – акустичні стелі Rockfon. На сьогоднішній день концерн ROCKWOOL налічує 28 заводів в 14 країнах світу і більше 10 000 співробітників.

Сьогодні вже багато компаній, що спеціалізуються на створенні утеплювача, включили в своє виробництво продукти з базальтової вати. Одна з причин – це пожежна безпека, все більш суворі стандарти вимагають негорючий теплоізоляційний матеріал. Сумний досвід використання горючих, і слабо горючих матеріалів при будівництві висотних будівель став причиною того, що більшість будівельних компаній повністю відмовилися від цього варіанту.

Застосування базальтової вати для скатних покрівель

Останнім часом найпоширенішим утеплювачем для покрівлі є базальтова вата. В основному використовуються так звані «легкі» варіанти, з питомою щільністю від 25 до 40 кг на кубічний метр. Така невелика щільність обумовлена ​​тим, що плити не повинні стискатися під своєю власною вагою, а повинні зберігати обсяг протягом всього терміну експлуатації. Одною з головних переваг є висока паропроникність, таким чином покрівля «дихає» і при цьому зберігає тепло. Базальтова вата для даху, незважаючи на те, що значно легше інших типів утеплювача, маэ низький коефіцієнт теплопровідності.

Застосування базальтової вати для фасаду

Для утеплення приватного будинку найчастіше застосовують «мокрий метод», коли утеплювач кріпиться до стін, а після наноситься фасадна штукатурка. Хочеться відзначити двошарові плити компанії Роквул – FRONTROCK MAX E. Зовнішній шар щільністю 150 кг/м3 розрахований на високі статичні навантаження, і сприяє гарному зчепленню з будь-якою фасадною штукатуркою. Нижній шар менш щільний, всього 80 кг/м3. Така щільність базальтової вати дозволяє кріпити плити навіть до нерівних стін, не витрачаючи час на їх підготовку. В результаті ми маємо більш дешевий продукт (на нижній шар йде менше сировини) з тими ж характеристиками, як і у звичайних однорідних плит базальтової вати.

При утепленні висотних будівель і торгових центрів часто використовується метод «вентильований фасад». Таке рішення більш дороге, але у нього є кілька незаперечних переваг. Велика кількість матеріалу і кольорів для оформлення фасаду будівлі, а також, мінімум витрат на експлуатацію. В якості зовнішнього облицювання можна використовувати: керамограніт, штучний камінь, блок-хаус і подібні дерев’яні панелі, скло, метал. Базальтова вата для вентильованого фасаду теж може бути однорідною і двошаровою.

Застосування базальтової вати для звукоізоляції

Базальтова вата дуже добре перешкоджає поширенню звуку. Компанія ROCKWOOL пропонує спеціально розроблені для звукоізоляції базальтові плити ROCKTON. Таке рішення допомагає вирішити відразу 2 завдання – утеплення приміщення і звукоізоляція. В ході багатьох лабораторних випробувань була отримана оптимальна щільність для максимального захисту від шуму – 50 кг/м3.

базальтовая вата - вогнезахист

Застосування базальтової вати для вогнезахисту

При будівництві нових будівель все більше уваги приділяється до пожежної безпеки. Інженери хочуть мінімізувати поширення вогню і руйнування будівлі у випадку пожежі. Так як базальтова вата не тільки не горить, але і перешкоджає поширенню вогню, вона стає найоптимальнішим рішенням для досягнення цих завдань. Найголовніші вузли ізоляції – це повітроводи і залізобетонні перекриття.

Технічна теплоізоляція базальтової ватою

Для зменшення втрат тепла базальтову вату також використовують для ізоляції водопровідних труб і вентиляційних систем. Якщо в будинку є центральна система охолодження (опалення), то для зменшення втрат магістралі ізолюються спеціальними матами. Також і з утепленням магістралей водопостачання та опалення. Даний захист мінімізує втрати тепла і запобігає утворенню конденсату на трубах. Таке капіталовкладення окупить себе за 10 років, а після буде економити витрати на теплопостачання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *