як вибрати базальтову вату

Як вибрати базальтову вату? Класифікація за застосуванням

Коли матеріал для утеплення вже обрано, фронт роботи окреслено, і навіть визначено довірений бренд, здавалося б, залишилося тільки закупити базальтову вату та змонтувати. Однак на етапі покупки можна запросто загубитися в асортименті з малопомітними, на перший погляд, відмінностями в ціні та характеристиках. Розглянемо, на що звертати увагу в першу чергу і як вибрати позицію відповідно до застосування.

Основні параметри

  • Сфера застосування, рекомендована виробником. Перше, що потрібно перевірити – чи вказана необхідна зона утеплення в описі товару. Зазвичай сфера застосування кожного виду базальтової вати досить широка, і якщо є необхідність купити утеплювач для стін, наприклад, виробник запропонує 3-4 позиції.
  • Щільність. Залежно від показника, плита базальтової вати може бути жорсткою або м’якою. Відповідно жорсткі плити монтуються там, де передбачене навантаження на утеплювач – на фасаді (вертикальне положення плит + декорування), на підлозі під стяжку. Легкі плити підійдуть для ненавантажених зон – каркасних стін, плоского ската, підлоги на лагах та ін.
  • Коефіцієнт теплопровідності продукту. Це показник, який відповідає за основну функцію утеплювача та товщину матеріалу, яка буде використовуватися на об’єкті. Знаходиться в межах 0,035-0,045 (Вт/м·С) і працює за принципом «менше – краще».

Щільність

Легка базальтова вата з показником 20-50 кг/куб.м. Витримує невеликі навантаження. Матеріал доцільно використовувати в каркасних будинках і стінах, для підлоги на лагах, підвісних стель, скатних покрівель, мансард і балконів, в якості нижнього шару в вентильованих фасадах. Використовується для внутрішньої теплоізоляції приміщень і має порівняно низьку ціну.

Жорсткі базальтові плити з показником 80-150 кг/куб.м. призначені для тепло- і звукоізоляції підлоги під стяжку, ізоляції по грунту, штукатурних фасадів, плоских покрівель, в якості верхнього шару в вентильованих фасадах.

Товщина утеплювача

Припустимо, за щільністю і ціновим сегментом нам підходить відразу кілька позицій. Наприклад, у Роквул для скатної покрівлі представлені товари Rockmin, Rockmin Plus, Rockroll в схожому ціновому діапазоні. В цьому випадку можна заощадити корисний простір в приміщенні, прорахувавши яка знадобиться товщина і обравши найтонший утеплювач. Формула розрахунку заснована на коефіцієнті теплопровідності та застосовується до кожного товару для порівняння.

Для прорахування товщини матеріалу знадобляться:

R — тепловий опір зони утеплення (стіна, покрівля і т.д.);

* цей показник можна обчислити самостійно, але норма для міст України задокументована в ДБН В.2.6-31:200 і дорівнює 3,3 м2·К/Вт – для стін або 4,95 м2·К/Вт – для покрівлі та перекриттів.

λБ — коефіцієнт теплопровідності кам’яної вати = 0,039 Вт/м2*K.

Необхідна товщина утеплювача розраховується за формулою R*λБ.

Наприклад, утеплювача Rockmin Plus з коефіцієнтом теплопровідності 0,039 (Вт/м·K) нам для покрівлі знадобиться:

4,95 м2·К/Вт * 0,039 Вт/м2*K = 0,1930 м = 19,30 см мінімум.

Формат матеріалу

Базальтова вата випускається в плитах або матах, що сильно впливає на зручність процесу монтажу.

У плитах випускається велика частина асортименту, особливо жорсткі різновиди вати. Монтуються вони досить просто, практичні для ізоляції покрівлі, підлог, вертикальних поверхонь (фасад, стіни, перегородки).

У формі мату випускається тільки м’яка базальтова вата, а також технічна теплоізоляція. Наприклад, утеплювач для лазні – вологостійкий фольгований мат. Такий формат спрощує транспортування, монтаж і мінімізує кількість стиків. Оптимальне рішення для ізоляції горизонтальних поверхонь – підлог, перекриттів, скатних дахів з малим кутом.

Висновок

Тепер розібратися в асортименті базальтових утеплювачів не важко незалежно від обраного бренду. Невеликий лайфхак – порівнюючи кількох виробників, обов’язково прораховуйте необхідну товщину матеріалу і звертайте увагу на коефіцієнт теплопровідності. Часто виявляється, що маловідомий утеплювач шаром 150 мм в ціні та ефективності рівний матеріалу євро якості 120 мм (на прикладі Rockwool).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *