Плотность утеплителя

Яка повинна бути щільність утеплювача

Сьогодні при будівництві нового будинку, як правило, в кошторис закладають утеплення фасаду і даху. Так само намагаються утеплити старі будинки. Тарифи на енергоносії постійно зростають і кожен прагне мінімізувати витрати. Якщо просто взяти цифри і підрахувати, то вийде, що витрати на утеплення приватного будинку окупляться в найближчі 10-20 років. Термін окупності більшою мірою залежить від якості та товщини утеплювача.

Сьогодні все більше і більше людей в якості утеплювача вибирають базальтову вату. Це пов’язано з великою кількістю переваг такого матеріалу в порівнянні з іншими. Незважаючи на досить високу вартість, потенційні покупці замислюються про мікроклімат в будинку і про нешкідливість матеріалу для здоров’я.

Давайте розберемося, якої щільності вибрати утеплювач для фасаду та для покрівлі. Для прикладу візьмемо торгову марку ROCKWOOL – одного зі світових лідерів з виробництва базальтової вати для утеплення як приватних будинків, так і промислових об’єктів.

Щільність мінеральної вати вимірюється в кг/м3. Це досить важливий параметр, оскільки впливає на теплопровідність. Щільність базальтової вати коливається від 25-165 кг/м3.

Щільність утеплювача для фасаду

На сьогодні найчастіше фасади готують під штукатурку короїд або баранець, адже це найоптимальніший варіант за ціною та терміном служби. Для того, щоб штукатурний шар добре тримався, щільність утеплювача для фасаду повинна становити більше 100 кг/м3. Покращений варіант – це двошарові плити, де основна частина має щільність 80 кг/м3, а шар під зовнішню штукатурку 150 кг/м3 (FRONTROCK MAX E). Двошаровий варіант утеплювача дає можливість не готувати ідеально рівні стіни, краще тримає штукатурку через щільну поверхню та має покращену теплопровідність завдяки м`якому внутрішньому шару.

Фронтрок макс Е

Щільність утеплювача для скатного даху

Розглянемо найпоширеніший варіант для приватного будинку – утеплення скатної покрівлі. Щільність утеплювача для даху повинна бути невисокою, це пов’язано з тим, що велика маса вимагає посилення опорних балок і крокв. Також, коли плита розташована під нахилом, необхідно, щоб вона не втрачала геометрію під своєю вагою. У виробника ROCKWOOL в цій лінійці представлено три продукти:

  1. Rockmin – щільність 26 кг/м3;
  2. Rockmin Plus – щільність 31 кг/м3;
  3. Superrock – щільність 38 кг/м3;

щільність утеплювача

Такий вибір дасть можливість підібрати матеріал під свої потреби. Якщо наприклад, Ви реконструюєте дах, і не хочете переробляти кроквяну систему, то можна взяти утеплювач з підходящою щільністю – тією, яка при розрахунках дасть необхідну товщину шару. У разі, якщо Ви будуєте новий будинок і плануєте зробити його енергоефективним, є сенс одразу орієнтуватися на найкращі показники.

Висновок: щільність практично не впливає на теплопровідність матеріалу, тому головне вибрати утеплювач за призначенням: м’який матеріал для ненавантажених конструкцій і щільний для навантажених. Тим не менш, невелика перевага у м’якої мінвати все-таки є – в ній більше молекул повітря, і, як наслідок, теплоізоляція трохи краща. Саме тому лідер у виробництві базальтової вати випускає двощільні лінійки – Frontrock Max, наприклад. Купити інноваційний утеплювач або компенсувати якість товщиною – вибирати тільки Вам.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *