Какой купить утеплитель?

Який купити утеплювач?

Ціна на енергоносії постійно зростає, і деколи вартість опалення невеликої квартири або будинку може бути досить високою. Всі європейські країни вже давно перейшли на енергоефективні будинки, в яких застосовуються найкращі теплоізоляційні матеріали. В Україні енергозбереження враховується тільки при будівництві нових об’єктів, тому власники старих квартир і приватних будинків повинні подумати про утеплення самі. У цій статті ми розглянемо найпоширеніші утеплювачі для стін, покрівлі та підлоги, відзначимо позитивні характеристики і недоліки кожного матеріалу, а також розберемо доцільність застосування для різних випадків.

Сьогодні на ринку теплоізоляційних матеріалів представлена велика кількість утеплювачів, які можуть відрізнятися за ціною в кілька разів і при цьому мати схожі властивості. Крім збереження тепла, теплоізоляційний матеріал характеризується ще такими параметрами:

  • Паропроникність – показує скільки може пропустити матеріал вологи, що знаходиться в повітрі.
  • Щільність – показує наскільки важкий матеріал і вимірюється в кг/м3.
  • Горючість – показує наскільки небезпечний утеплювач в разі пожежі.
  • Термін служби – будь-який матеріал ефективно справляється з поставленими завданнями протягом певного терміну, а після він втрачає свої характеристики і стає непридатним.
  • Екологічність – наскільки безпечний матеріал при експлуатації.

Виділимо найпоширеніші утеплювачі на ринку України:

  1. пінопласт;
  2. екструдований пінополістирол (стіродур);
  3. скловата;
  4. базальтова вата.

Пінопласт

ПінопластСьогодні пінопласт вважається найпоширенішим утеплювачем, його використовують як при утепленні квартир, так і приватних будинків. Головна перевага – це ціна. На жаль, через невисокі доходи більшості громадян країни, саме вартість є визначальним фактором. За теплоізоляційними властивостями пінопласт не поступається іншим утеплювачам, його коефіцієнт теплопровідності λ знаходиться в межах 0,035-0,045 Вт/м · K. До недоліків пінопласту можна віднести погану паропроникність і горючість. Якщо в першому випадку можна подбати про гарну вентиляцію приміщення, то проблема з горючістю матеріалу не вирішується. Саме тому пінопласт не використовують в будівництві багатоповерхових будівель. Термін експлуатації варіюється в межах від 20 до 50 років (в залежності від виробника).

Екструдований пінополістирол (стіродур)

стіродурЕкструдований пінополістирол складається з того ж матеріалу, що і пінопласт, тільки відрізняється технологією виробництва. В результаті виходить закрита пориста структура з діаметром комірок 0,1-0,2 мм. Щільність стіродура знаходиться в межах 25-40 кг/м3 (залежить від виробника) і коефіцієнт теплопровідності виходить трохи нижче, ніж у пінопласту 0,03-0,038 Вт/м·K. Як і у пінопласту, у стіродура є істотний недолік – це горючість. Плити підтримують горіння і при цьому виділяють шкідливий для здоров’я газ.

Скловата

скловатаСкловата – різновид мінеральної вати, зроблена з того ж матеріалу що і скло. Недорогий утеплювач відрізняється гарною теплоізоляцією, але під час тривалої експлуатації втрачає більше половини об`єму. Термін служби досить недовгий, в залежності від виробника можна розраховувати на 5-15 років правильної роботи. Сьогодні скловата застосовується тільки в бюджетному будівництві або як тимчасове рішення, тому розглядати її для утеплення стін або покрівлі ми не рекомендуємо.

Базальтова вата

базальтова ватаБазальтова вата – найсучасніший матеріал для утеплення будинку. Володіючи всіма позитивними характеристиками пінополістиролу, базальтові волокна абсолютно негорючі. Також кам’яна вата має високу паропроникність, створюючи в приміщенні ідеальний мікроклімат і виключаючи появу цвілі або грибка. Термін служби якісної базальтової вати перевищує 50 років. При монтажі необхідно строго дотримуватися рекомендацій виробника, захищаючи утеплювач від впливу вологи. В реальних умовах невелика кількість вологи буде завжди присутня, тому вибираючи виробника необхідно орієнтуватися на коефіцієнт теплопровідності в умовах експлуатації λб. Ми рекомендуємо утеплювач РОКВУЛ – один з кращих матеріалів, що застосовуються в сучасному будівництві для теплоізоляції будівель.

Рекомендації щодо застосування різних утеплювачів:

Пінопласт – ідеальний варіант для утеплення нежитлових приміщень або цокольної частини будинку. Для забезпечення пожежної безпеки не рекомендується як утеплювач житлових будинків і квартир.
Екструдований пінополістирол (стиродур) – також рекомендується для утеплення цокольної частини або нежитлових приміщень, часто застосовується для утеплення фундаменту. Не рекомендується використовувати для утеплення житлових будинків і квартир.
Скловата – доцільно використовувати тільки як тимчасове рішення, через маленький термін служби.
Базальтова вата – найкращий утеплювач для стін, покрівлі та підлоги. Екологічно чистий, негорючий матеріал з високою паропроникністю, який відповідає всім вимогам енергоефективного будинку.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *