утепление плоской крыши

Як утеплити плоский дах: матеріали, вимоги, пиріг плоскої покрівлі

Утеплення плоскої покрівлі, як правило, частіше цікавить великомасштабних забудовників багатоквартирних будинків, власників кафе, ресторанів і торгових центрів. У наших краях нечасто можна зустріти приватний будинок з плоским дахом, переважна більшість обирають для приватних будинків скатну покрівлю. Таке рішення доцільно тільки у випадку особливого дизайну будинку або бажання зробити додатковий майданчик.

Як утеплити плоский дах?

Пиріг плоскої покрівлі залежить від того, буде вона експлуатована чи ні. У цьому полягає головна відмінність і вимоги до використовуваних продуктів. Розберемо по черзі

Утеплення плоского неексплуатованого даху

утепление плоской неэксплуатируемой крышиНеексплуатована покрівля не передбачає розташування на ній будь-яких комунікацій або наявності шляхів для переміщення обслуговуючого персоналу, а тим більше на ній не можна розташовувати терасу або інші об’єкти, які передбачають навантаження.

Теплоізоляція може монтуватися або в 1 шар (за умови використання досить щільного матеріалу), або у 2 (якщо один з шарів буде м’який). Твердий шар укладається зверху, тим самим створюючи більш міцну поверхню, що повинна витримувати навантаження, викликане опадами, сніговим покривом, талою водою.

Неексплуатована може мати в основі бетонну плиту, або лист з профнастилу. Нижче розглянемо приклад облаштування плоского даху.

Загальний принцип полягає в обов’язковому укладаннi на основу пароізоляції, яка вберігає утеплювач від пари, що виходить зсередини приміщення. Вона виникає в наслідок природної діяльності людини. Зверху укладається утеплювач, а вже на нього – рулонні бітумно-полімерні матеріали, які й є завершальним компонентом покриття плоскої покрівлі. Ще один варіант – гідроізоляція на основі ПВХ мембрани.

Неексплуатована покрівля з одношаровою теплоізоляцією і одношаровим покриттям з полімерних мембран і механічним кріпленням

теплоизоляция неэксплуатируемой кровли монрок макс е

  1. Несучий сталевий профільований настил;
  2. Пароізоляційний шар;
  3. Теплоізоляційний шар з плит MONROCK MAX E;
  4. Механічне кріплення (фіксація гідроізоляційної мембрани);
  5. Механічне кріплення (фіксація теплоізоляції до основи);
  6. Гідроізоляція на основі ПВХ-мембрани.

Неексплуатована покрівля з одношаровою теплоізоляцією і з двошаровим наплавляючим гідроізоляційним килимом і клейовим кріпленням

теплоизоляция неэксплуатируемой кровли монрок макс е

  1. Несуча залізобетонна плита покриття;
  2. Приклеювання гарячим бітумом, який виконує роль пароізоляції;
  3. Теплоізоляційний шар з плит MONROCK MAX E;
  4. Приклеювання гарячим бітумом рулонної гідроізоляції;
  5. Бітумно-полімерний рулонний гідроізоляційний матеріал.

Кріплення теплоізоляції може бути механічним або клейовим. Механічне, тобто за допомогою дюбелів, виконується тоді, коли основа зроблена з профільованого листа. Таким способом кріплення виходить надійним і не особливо складним. У випадку з бетонною основою плити зазвичай приклеюються. При використанні дюбелів пароізоляція повинна виконуватися за допомогою матеріалів, що самонаплавляються, адже так отвір під дюбель сам загерметизується.

Утеплення експлуатованого плоского даху

утепление плоской эксплуатируемой крышиЕксплуатований дах передбачає наявність на ньому важкого устаткування, наприклад, вентиляційних елементів і шляхів для обслуговування – це найпоширеніший вид. Буває, також, що поверхню роблять експлуатованою і розміщують на ній літню терасу. В цьому випадку до вибору утеплювача потрібно підійти з особливою уважністю, адже він повинен бути досить міцним і витримувати навантаження.

Основа для експлуатованої покрівлі має бути з бетону, оскiльки профлист не розрахований на великі навантаження. На бетонні плити знову ж монтується пароізоляція, на яку приклеюються плити утеплювача. Зверху на ньому необхідна піщано-цементна стяжка. Вона покривається бітумним рулонним матеріалом. Можливий баласт з тротуарних плит, під який потрібна гідроізоляція і захисний шар з геотекстилю.

Утеплити плоский бетонний дах можна одним або двома шарами. Необхідність в цьому розраховується залежно від призначення будівлі та географічної зони. Якщо теплоізоляційний пиріг двошаровий, то першим укладається м’який шар з найкращим коефіцієнтом теплопровідності, на якому і лежить основна теплоізоляційна функція. Зверху монтується твердий і тонкий шар утеплювача для додання міцності. Плити укладаються в розбіг для кращої ізоляції.

Експлуатована покрівля з вантажем з тротуарних плит в якості баласту

теплоизоляция эксплуатируемой кровли монрок макс е

  1. Несуча залізобетонна плита покриття;
  2. Пароізоляція;
  3. Теплоізоляційний шар з плит MONROCK MAX E;
  4. Цементно-піщана стяжка, армована металевою сіткою;
  5. Бітумно-полімерний рулонний гідроізоляційний матеріал;
  6. Захисний шар з геотекстилю;
  7. Баласт з тротуарних плит.

Ще один цікавий продукт – це двошарова базальтова вата. Нижній м’якший прошарок, наприклад ROOFROCK 30E, забезпечує високий рівень ізоляції, а верхній, жорсткий – міцність. Детальніше про це ви можете почитати в статті: «У чому особливість теплоізоляції подвійної щільності»

Теплоізоляція плоскої покрівлі, який матеріали вибрати?

утепление плоской кровлиРекомендації по вибору матеріалу такі ж, як і для будь-якої іншої конструкції. Для цих цілей використовується базальтова вата або екструдований пінополістирол. Розберемо їх особливості

Утеплення плоскої покрівлі мінватою:

  • Екологічно чистий продукт
  • Пропускає пар, дозволяє даху дихати
  • Хороша теплоізоляція
  • Висока щільність, може бути укладений для експлуатованої поверхні
  • Пожежобезпечний, не горить, не плавиться, не виділяє шкідливих речовин
  • Велика вага, спочатку треба розраховувати навантаження
  • Гігроскопічність, при пошкодженні гідроізоляції, він буде вбирати вологу і втрачати свої властивості
  • Висока ціна

Утеплення плоскої покрівлі пінополістиролом

  • Невелика вага, легко монтувати, транспортувати, не збільшує навантаження на фундамент
  • Низька ціна
  • Не вбирає вологу
  • Хороша теплоізоляція
  • Це штучний матеріал
  • Горить або плавиться, в більшості випадків не відповідає вимогам пожежної безпеки
  • Не пропускає пар

Найчастіше, для утеплення плоского даху все-таки використовуються плити з базальтової вати, адже це більш надійний і довговічний спосіб. Також це дозволяє не тільки ізолювати приміщення від холоду, але і рятує влітку від спеки, чого не можна сказати про інші матеріали. А завдяки паропроникності і тому, що плити виробляються з природної сировини, в приміщенні створюється сприятливий мікроклімат.

Навіщо утеплювати плоский дах

Розібравшись з основними питаннями, підсумуємо необхідність проведення цих досить складних і дорогих робіт. Як говорилося вище, така конструкція використовується переважно для нежитлових об’єктів або багатоквартирних будинків. У приватному житловому будівництві в ній нема потреби, адже така конструкція не тiльки важить більше, ніж класична скатна, так ще і виникають труднощі з відведенням води. Єдиний її плюс – це дешевизна полімерно-бітумних рулонних матеріалів, але це перекривається дорогим утеплювачем.

Отже, навіщо ж потрібна теплоізоляція плоскої покрівлі:

  • Збереження тепла взимку і підтримання комфортної температури влітку; особливо це актуально при відсутності технічного поверху
  • Економія на опаленні і кондиціонуванні як наслідок з попереднього пункту
  • Багатошаровість покриття практично виключає протікання
  • Виключається скупчення конденсату, а значить – продовження терміну експлуатації покрівельного покриття

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *