Срок службы каменной ваты

Термін служби базальтової вати.

Мінеральна вата не осідає і не усаджується, завдяки чому в будівлі не утворюються теплові мости, як в разі інших ізоляційних матеріалів. Вироби з мінеральної вати, завдяки своїй довговічності, зберігають свої ізоляційні властивості впродовж всього їх життя, що гарантує підвищений пасивний протипожежний захист будівлі. Завдяки своїм властивостям базальтова вата знижує ризик утримання вологи в будівлі і, отже, розвиток цвілі і грибка, що позитивно впливає на наше здоров’я.

Дослідження міцності мінеральної вати було проведене Європейською асоціацією виробників ізоляційних матеріалів (EURIMA). Випробування підтвердило, що теплові властивості мінеральної вати з часом не погіршуються, а структури, в яких застосовувалася шерсть, зберігають необхідні параметри навіть після 50 років використання за умови, що ізоляція встановлена відповідно до інструкцій виробника.

Утеплювач під дахом.

Похилий дах через складну структури каркаса крокви особливо схильний до теплових втрат. Щоб запобігти цьому, області повинні бути ізольовані відповідним теплоізоляційним матеріалом. Ми можемо вибирати з мінеральної вати і пінополіуретану, які набирають популярність.

При ізоляції функціонального горища необхідно укласти теплоізоляційний матеріал між дерев’яним каркасом даху. Ізолюючий шар має бути дуже щільним для запобігання тепловим мостам. Саме тому варто вибрати самі кращі еластичні матеріали, які можна легко укласти на нерівності  горища. Хорошим рішенням буде мінеральна вата.

Утеплювач для даху

Мінеральна вата – традиційний метод.

Найпопулярнішим матеріалом, який використовується для ізоляції даху, є мінеральна вата. Вона вироблятися в матах або в плитах, розташовується між кроквами і під ними (так звана двошарова ізоляція). Мінвата – кращий утеплювач для даху, його перевага – висока еластичність, що дозволяє щільно заповнити кожен простір між кроквами. Шерсть незаймиста, вона також володіє дуже хорошими акустичними параметрами, що відрізняє її від інших будівельних матеріалів. Між базальтовими волокнами або скляними волокнами існує повітря – в цих матеріалах коефіцієнт теплопровідності надзвичайно низький (0,030-0,045 Вт/м2K). Волокниста структура шерсті дозволяє пригнічувати звуки. Це також відноситься до ударних звуків – це особливо клопітно, коли дах покритий покрівельним покриттям з листового металу. Волокнистий матеріал робить перегородку «дихаючим матеріалом». Однак необхідно пам’ятати про те, щоб дозволити можливість вільного виходу водяної пари за межі бар’єру, щоб не приводити до відсиріння вовни. Для цієї мети на кроквах повинна бути встановлена висока паропроникна мембрана або покрівельна мембрана.

Мінеральна вата має клас вогнестійкості (клас A1 або A2). Це означає, що це буде протипожежний бар’єр і захистить дерев’яну ферму в разі пожежі. Згідно з правилами, що діють з 2014 року, коефіцієнт теплопередачі U для даху не може перевищувати 0,20 Вт/м2K). Для задоволення цих вимог загальна товщина ізоляції між покрівельним матеріалом і кроквами повинна становити 19-25 см – в залежності від теплових параметрів мінеральної вати.

Наслідки неправильного монтажу.

Основним недоліком мінеральної вати є її поглинання вологи. Зволожена шерсть не виконує свою роботу – крім того, вона може викликати вологу в конструкційних елементах. Це може проявитися у випадки неякісного монтажу паробарьера, або не якісного гідробар’єру (супердифузійна мембрана). Важливо при монтажі паробарьера і гідробар’єру дотримуватися інструкції виробників, використовувати оцинковані цвяхи або степлер зі спеціальними скобами, використовувати якісні стрічки для герметизації плівки.

Наслідки неякісного монтажу або неякісних матеріалів покрівельного пирога – збільшення витрат на опалення будинку та біологічна корозія дерев’яних елементів даху, а також поява різних видів грибків, які знаходять там відмінні умови для розвитку.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *