Утепление каркасного дома

Утеплення каркасного будинку

Каркасні будинки отримали своє поширення завдяки швидкому будівництву конструкції, тепловим характеристикам і невеликій ціні. Ця технологія широко використовується в США, Канаді та скандинавських країнах. З першого погляду здається, що такий будинок не буде енергоефективним і надійним, але практика використання протягом декількох століть доводить зворотнє.

Невелика ціна і швидкість з якою зводиться будинок приваблює. Технологія в переважній більшості випадків однакова. Основою для конструкції є стрічковий фундамент або палі, все залежить від грунту і нахилу поверхні. Каркас в більшості випадків робиться з дерева, тому товщина дошки в кожному проекті розраховується індивідуально. Головна відмінність – це використання різного матеріалу для теплоізоляції.

Вибираючи утеплювач варто звернути увагу не тільки на теплоізоляційні властивості, а й на інші характеристики, які будуть сприяти здоровому мікроклімату в приміщенні. Також варто звернути увагу на вогнестійкість матеріалу.

каркасний будинок

Кращий утеплювач для каркасного будинку – це мінеральна вата, вона використовується більш ніж в 70% випадків. З усього розмаїття на ринку виділимо 2 найпоширеніші види:

  1. Базальтова вата – виробляється з каменю з використанням невеликої кількості синтетичних добавок для стабільності форми. При правильній експлуатації термін служби складає більше 50 років.
  2. Скловата – волокнистий матеріал з скляних ниток виплавлених при температурі 1400 °C. Ефективний термін експлуатації не перевищує більше 20 років.

Сукупність експлуатаційних характеристик виділяє мінеральну вату серед інших теплоізоляційних матеріалів:

  1. Паропроникність – не дивлячись на пароізоляційну плівку, змонтовану всередині приміщення, невелика кількість вологи все одно буде накопичуватися всередині каркасної конструкції. Якщо паропроникність утеплювача буде маленькою, то це призведе до утворення цвілі і подальшого псування деревини.
  2. Екологічність – мінеральна вата робиться з натуральної сировини, численні лабораторні експерименти підтвердили її безпечність для здоров’я людини.
  3. Ефективний термін служби – базальтова вата може служити від 50 до 100 років, необхідною умовою для цього є дотримання всіх рекомендацій виробника під час монтажу. Скловата використовується рідше, тому що в багатьох випадках її ефективність як утеплювача знижується вже через 5-15 років.
  4. Пожежна безпека – продукт відноситься до групи горючості НГ (негорючий), що означає – не горить і не підтримує поширення вогню.

Утеплення каркасного будинку мінеральною ватою

Теплоізоляція каркасного будинку – це не тільки розумно підібрані ізоляційні матеріали, а й правильний монтаж. Тому важливу роль також відіграє вибір надійної будівельної бригади, яка має досвід в області утеплення будинків даного типу. Тоді ми можемо бути впевнені, що в каркасному будинку буде тепло, а рахунки за опалення будуть помірними.

Коментарі (2)

    • Administrator

      Стекловата со временем теряет геометрию и дает усадку, поэтому ее эффективность как утеплителя понижается довольно быстро.
      При неправильном монтаже мелкие частицы стекла могут попадать в помещение, что очень вредно.
      При производстве используют вторичное сырье – это ухудшает структуру материала.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *