утеплитель для стен

Утеплювач для стін

Теплоізоляція фасаду забезпечує належний тепловий комфорт в приміщенні – влітку будинок не нагрівається до високих температур, а взимку знижуються теплові втрати і витрати на опалення.

Залежно від параметрів теплоізоляції стін, їх поверхні і способу обігріву будинку, з будівлі може виходити тепло вартістю до декількох тисяч гривень на рік. Для багатьох власників – це достатній аргумент, щоб утеплити стіни будинку.

Існують різні види утеплення з використанням різних матеріалів. Їх вибір залежить від конструкції будинку і від бюджету. Утеплення стін будинку умовно можна розділити на 3 основних підгрупи:

  1. утеплення стін каркасного будинку,
  2. утеплення стін методом «мокрий фасад»,
  3. утеплення вентильованого фасаду.

Давайте розглянемо який утеплювач краще всього підходить для кожного з трьох варіантів і відзначимо всі сильні сторони кожного матеріалу.

Утеплювач для стін

Сьогодні в якості утеплювача для стін використовують в основному два види матеріалу – базальтову вату і пінопласт. Теплопровідність у обох відрізняється незначно і в багатьох випадках залежить від виробника. Якісний пінопласт має коефіцієнт теплопровідності трохи менше і знаходиться в межах 0,035-0,045 Вт/м·К, в той час як у кам’яної вати він 0,037-0,05 Вт/м·К.

утеплювач для стін

Основною відмінністю є горючість утеплювача. Кам’яна вата робиться з гірських порід природного походження, тому вона не горить і не підтримує горіння. Часто її використовують в якості вогнезахисту для бетонних конструкцій і трубопроводів. Пінопласт – продукт синтетичний, тому без певних добавок його відносять до горючих матеріалів (група горючості Г3, Г4). При високих температурах пінополістирол виділяє шкідливі для здоров’я токсини, тому все частіше перевага віддається природному утеплювачу.

Один із критеріїв вибору утеплювача – це вплив вологи. Підвищена вологість ніяк не впливає на пінопласт, в той час як кам’яна вата псується і втрачає свої теплоізоляційні властивості якщо вона мокра. Це визначає за яких умов доцільно використовувати той чи інший утеплювач. Наприклад, утеплити стіни цокольного поверху або підвалу краще пінопластом, а фасад будинку або стіни квартири – краще базальтовою ватою.

Утеплювач для стін каркасного будинку

Каркасні технології для будівництва стін і будинків дуже популярні в Скандинавії, Німеччині та Північній Америці. В Україні такий вид також поступово набирає популярність. Як правило – це конструкція з дерева, яка вимагає ретельного дотримання технології на кожному етапі. Характерною особливістю каркасних стін є їх багатошаровість. Розташування шарів підбираються таким чином, щоб будинок бул довговічним, енергозберігаючим і здатним «дихати».

З точки зору екологічності та пожежної безпеки, такі стіни рекомендується утеплювати виключно кам’яної ватою. Паропроникність також грає важливу роль, так як базальтова вата «дихає» і не дає накопичуватися волозі в дереві. Необхідна щільність мінеральної вати для каркасних стін знаходиться в межах 25-60 кг/м3 і залежить від конструкції каркаса будинку. Якщо стіни високі без поперечних перегородок, то варто використовувати більш щільну вату.

утеплювач для стін каркасного будинку

В інтернеті часто можна зустріти поради по утепленню каркасних стін пінопластом, з численними доводами і акцентом на значну економію. Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Важливо розуміти, що якщо і використовувати пінопласт, то виключно самозгасаючий (використовують вогнезахисні добавки – антипірени), в назві якого додається буква «С» (приклад: ПСБ-С).

Звичайно, при утепленні кам’яною ватою доведеться додатково купити кілька рулонів пароізоляційної плівки і вітрозахисту. Але на фоні витрат по утепленню всіх стін – різниця буде в межах 5-15%, тому про велику економію в даному випадку говорити не доводиться, а ось пожежна безпека і здоровий мікроклімат у Вашому будинку буде під питанням.

Утеплення стін методом «мокрий фасад»

Мокрий фасад – утеплення стін будівлі, з облицюванням захисно-декоративним штукатурним шаром або клінкерною плиткою. Назва «мокрий» система отримала через те, що в процесі монтажу використовуються клейові суміші з додаванням води та штукатурні розчини. У малоповерховому і приватному будівництві найпоширеніший спосіб теплоізоляції.

При утепленні стін цим методом можна використовувати і пінопласт, і базальтову вату.

утеплювач для стінБазальтова вата під штукатурку повинна бути надійною і витримувати великі навантаження. На ринку представлені продукти щільністю від 85 до 140 кг/м3.

Рекомендуємо звернути увагу на двошаровий фасадний утеплювач компанії РОКВУЛ, спеціально розроблений для мокрого фасаду. Унікальність полягає в тому, що основний шар йде середньої щільності 80 кг/м3, а зовнішній 150 кг/м3. Така комбінація дозволяє використовувати значно менше сировини, відповідно і вартість утеплювача буде нижче. При цьому зовнішній шар чудово справляється з вітровими навантаженнями і вагою захисного шару (штукатурка або клінкерна плитка).

Плюси базальтової вати: легкість монтажу, стіни «дихають», пожежна безпека, екологічність, довговічність.

Мінуси: ціна.

Якщо Ви вирішили використовувати в якості утеплювача для стін пінопласт, то обирайте самозгасаючий щільністю 15 кг/м3 і більше. Він коштує дорожче, але нехтувати пожежною безпекою не варто.

Плюси пінопласту – значно менше навантаження на стіни і фундамент, не варто турбуватися про вологу, легкість монтажу, ціна.

З недоліків можна відмітити наступне: екологічність, пожежна безпека.

Утеплювач для вентфасада

Вентильовані фасади стають все більш популярним рішенням, що використовуються як в нових, так і в модернізованих будівлях. Такий тип утеплення дає можливість створити унікальний дизайн фасаду, плюс в майбутньому експлуатація не буде вимагати ніяких витрат.

Для вентильованих фасадів рекомендується використовувати негорючі утеплювачі. Це пов’язано з тим, що постійний потік повітря між теплоізоляцією і декоративним облицювальним матеріалом може сприяти швидкому загорянню навіть слабогорючих матеріалів.

Крім утеплення стін, кам’яна вата служить як шумоізоляція. Плити товщиною 100 мм і більше мають клас звукопоглинання А, тому в приміщенні не буде чутно звуків з вулиці.

утеплювач для стін вентфасада

Щільність і товщина теплоізоляції розраховується в кожному випадку індивідуально проектними організаціями. Для зменшення вартості часто вдаються до двошарового утеплення – перший шар складається з легких плит базальтової вати з питомою вагою 25 – 50 кг/м3, а другий шар середньої щільності 70-90 кг/м3.

Рекомендуємо звернути увагу на лінійку утеплювачів для вентфасада ROCKWOOL. Компанія пропонує двошарові плити, які дають можливість значно спростити монтаж, плюс верхній шар буде надійним захистом від вологи і постійного потоку повітря.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *