чем утеплить пол

Чим утеплювати підлогу?

Утеплення підлоги – одна з головних проблем мешканців приватних будинків, оскільки від підвалу та й просто від землі сильно тягне холодом, особливо це загострюється в зимовий час. Але і для мешканців багатоквартирних будинків це також буває необхідно. Особливо це актуально, якщо будинок не був утеплений з самого початку і кожен проводить теплоізоляцію самостійно. Таким чином, ізолювавши стіни для себе, частина тепла все одно буде йти у сусідні неутеплені квартири. Особливо, якщо ви вирішили обладнати теплу підлогу і не хочете віддавати частину тепла квартирі знизу.

Як вибрати утеплювач для підлоги?

Можна виділити кілька ключових параметрів, яким повинен відповідати утеплювач для підлоги, це:

  • Висока щільність
  • Хороша стійкість до навантажень (в тому числі точкових)
  • Невелика товщина

Висока щільність. Оскільки на утеплювач для підлоги передбачається велике навантаження, він повинен бути досить щільним, щоб не просідати з часом. Адже якщо він не буде зберігати свої геометричні форми протягом усього терміну експлуатації, то втрачатиме також і теплоізоляційні властивості, що вже зовсім небажано. Ця властивість важлива, не дивлячись навіть на те, що плити, як правило,  укладаються між лагами або під стяжкою, де на них немає безпосереднього тиску.

Стійкість до навантаження можна виділити окремо, адже вони бувають точкові (наприклад, ніжки меблів або важкий предмет). Не дивлячись на те, що це все знаходиться на підлоговому покритті, краще також завбачливо поставитися і до цього пункту.

Товщина утеплювача. По-перше, це впливає на теплотехнічні характеристики. По-друге, чим більший шар матеріалу, тим більше він зрізає висоту квартири, а в старих будинках вона і так невелика. Тому такі матеріали користуються особливою популярністю в товщині 20 і 30 мм. Вони мають досить хороші показники утеплення і при цьому зменшення висоти практично не помітно. Таким матеріалом, наприклад, є Steprock HD.

Який утеплювач вибрати для підлоги?

 

утепление пола пенопластом

Пінопласт і екструдований пінополістирол

Монтують його між лагами або під стяжку. Зберігає він тепло досить добре, але абсолютно не пропускає пар. І використання його в житлових приміщеннях не рекомендується. Пінополістирол, до речі, на порядок краще, ніж пінопласт, в зв’язку із більшою безпекою для здоров’я людини, а також нездатністю підтримувати горіння. Тому його використання допустимо для перших поверхів приватних будинків як засіб захисту від холоду від землі або підвалу. Також ідеально підходить для такого застосування, бо є дуже вологостійким.

утепление пола базальтовой ватой

Базальтова вата

Для квартир і приватних будинків – це найкращий варіант. Вона досить щільна, має невелику товщину і прекрасні теплотехнічні характеристики. Використовується в будь-яких конструкціях і є абсолютно безпечною для людини.

Вам може бути цікаво: «Що краще: базальтова вата чи пінопласт»

утепление пола керамзитом

Керамзит

Популярний за рахунок своєї дешевизни і простоти монтажу. Але його використання не завжди виправдане, адже він має вельми погані показники теплоізоляції, а необхідний шар складає 10-15 см, що не завжди дозволяє висота стелі.

утепление пола пробкой

Корковий матеріал

Його заслужено вважають одним з кращих за його властивості – це міцність і теплозбереження. Можна використовувати як підкладку для підлогового покриття, так і як стандартний утеплювач. Але він надзвичайно дорогий, що і пояснює його рідкісне використання.

Підводячи підсумки, можна сказати, що найкраще для підлоги застосовувати базальтову вату в міжповерхові перекриття і, припустимо, пінополістирол для підлоги першого поверху приватного будинку. Решта варіантів або недостатньо якісні, або дуже дорогі.

 

 

Якщо Вам сподобалася стаття, підписуйтесь на нашу розсилку і дізнавайтеся більше корисної інформації про утеплювачі і теплоізоляцію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *