Как утеплить балкон базальтовой ватой

Як утеплити балкон зсередини базальтовою ватою

Утеплення балкона дозволяє розширити житлову площу квартири, зробити додаткову кімнату (хоч і невелику) або просто створити затишний куточок. Буде це балкон або лоджія – принцип буде приблизно однаковий. З тією лише різницею, що в теорії для лоджії можна використовувати меншу товщину утеплювача, тому що вона краще зберігає тепло. Але це твердження нічим не підкріплено. Тому якщо ви плануєте не жити, а хоча б проводити достатньо часу на лоджії, то краще все-таки утеплювати її якісно, нехай це буде і дорожче.

В першу чергу слід нагадати, що загальнобудівельні рекомендації свідчать про те, що утеплення треба проводити зовні. Так зберігається паропроникність і утеплення буде якісніше. Але не скрізь є можливість це зробити. Наприклад, на зміну фасаду необхідний дозвіл. Та й викликати промислових альпіністів справа не легка. Ще один фактор, який впливає на підвищення вартості – матеріал. Адже для фасаду потрібно застосовувати більш міцний, а відповідно і дорогий утеплювач.

Можна використовувати ті ж матеріали, що і для інших стін:

  • Пінопласт
  • Пінополістирол
  • Скловату
  • Базальтову вату
  • Рідкі утеплювачі

Але в цій статті ми розглянемо саме внутрішнє утеплення балкона базальтовою ватою.

З чого починати утеплення балкона?

утепление балкона остекление

утепление балкона стеклопакетПерше – це скління, що в принципі логічно. До вибору склопакетів потрібно підійти відповідально. Краще вибрати двокамерні, які позиціонуються як енергоощадні й, звичайно, хорошої фірми. Неякісні вікна можуть звести нанівець всі роботи з утеплення. Коли скління виконано, можна приступати до наступного етапу.

Важливо! Пам’ятайте, що після скління вам доведеться проводити утеплення, тому краще відразу подумати про зовнішні стіни. У старих будинках поручні, зазвичай, створюються з плит, їх краще замінити суцільною «стінкою», для оформлення якої використовується сайдинг. Але якщо ви живете в центрі, то таку зміну фасаду вам ніхто не дозволить зробити, тому доведеться шукати варіанти.

Що знадобиться для утеплення балкона зсередини:

  • Ґрунтовка глибокого проникнення
  • Антисептик
  • Піна для стиків
  • Утеплювач
  • Пароізоляція
  • Фольгований скотч
  • Каркас
  • Матеріал внутрішнього оформлення

подготовк абалкона к утеплению изнутри

Підготовка поверхонь.  Після монтажних робіт необхідно підготувати поверхні. Вони очищаються від старих покриттів, відмиваються, всі щілини слід замазати, обробити протигрибковим засобом і поґрунтувати. Це обов’язково.

Важливо. Утеплити треба все! Пам’ятайте, що холод буде проходити не тільки крізь зовнішні стіни, але і зверху, і знизу.

З лоджією буде набагато простіше. Як правило, вони вже завжди засклені, а якщо вікон немає, їх треба встановити. Споруджувати стінку вже не треба і можна починати підготовку.

 

Монтаж утеплювача на балконі або лоджії

Стіни. Монтується каркас, в який і закладається утеплювач. Для цього підійде утеплювач для каркасних стін. Він відносно м’який і не передбачає пряме навантаження на нього.

Пароізоляція необхідна для базальтової вати, тому що вона погано переносить вологу. Після цього вже можна приступати до якої завгодно внутрішньої обробки: дерев’яною або пластиковою вагонкою.

Стеля. В ідеалі, навіть якщо ваші сусіди вже утеплювали балкон, все одно варто  ізолювати собі стелю. Але це не завжди можливо, оскільки висота може не дозволити, наприклад, вікна знаходяться високо і не будуть відкриватися. Якщо ж зверху підлога холодна, то необхідно задуматися про це на етапі засклення. Інакше вийде, що комфортної температури ви так і не досягнете. Стеля зазвичай також утеплюється за допомогою установки каркаса так само, як і стіни. Важливо не забути про пароізоляцію та про стики пароізоляції (абсолютно всі обов’язково закривати скотчем).

утепление пола балкона

Підлога. Її можна зробити на лагах, використовуючи відповідний матеріал. Але це навряд чи дозволить висота, адже мало хто захоче істотно зменшувати і так не велику висоту балкона. Тому найчастіше роблять стяжку, під яку закладають утеплювач.

І знову не забуваємо про пароізоляцію, проклеюючи абсолютно всї її стики алюмінієвим скотчем. Перехід від стелі до стіни й від неї до підлоги також в обов’язковому порядку проклеїти за умови утворення стику на тому місці.

Важливо використовувати якісну вату, з гарною геометрією, щоб між плитами не було щілин, інакше вони послужать місцями потрапляння холоду.

Фінальний етап утеплення балкона

утепленный балкон

На завершення формується внутрішня обробка. Для цього зазвичай беруть пластикову або дерев’яну вагонку. І все. Ваш балкон утеплений! Залишилося провести сюди штучне опалення (в кімнатах же воно є). Для цього підійде будь-який обігрівач.

Якщо ви зробили все якісно, то можете робити тут кімнату або кабінет і навіть взимку знаходитися в комфортній температурі.

Можливо вас зацікавать стаття: : “Чим утеплити підлогу?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *