утепление пола базальтовой ватой

Базальтова вата для утеплення підлоги

Чи можна використовувати мінеральну вату для утеплення підлоги?

Кожна будівля має враховувати адекватну ефективну ізоляцію. І хоча ізоляція на горищі, стінах або трубах здається очевидною, варто також знати, що утеплення підлоги так само необхідно. Без цього не виникне питання про «утримання» тепла в будинку. Погана теплова ізоляція призводить до дискомфорту для всіх жителів і підвищенню рахунків за теплоносії. Для такого типу робіт ви можете використовувати кілька матеріалів, які відповідають всім необхідним властивостям. Чи є мінеральна вата одним з них?

Коли використовувати мінеральну вату?

Шар ізоляції з мінеральної вати прекрасно виконає своє завдання в разі настилу підлоги. Сьогодні, в більшості сучасних будинків це все більш популярне рішення. Це самий економічно вигідний і дуже простий у використанні спосіб. Він не обтяжує фундаменти додатковою вагою. Отже, він не вимагає розрахунку вантажопідйомності конструкції. Земля під підлогою завжди, навіть взимку, має плюсову температуру. Однак, незважаючи на це, вона повинна мати теплоізоляційний шар. Його завдання – обмежити втрату тепла зсередини будинку, що впливає на комфорт мешканців та заощадження фінансів.

Переваги ізоляції мінеральною ватою.

Серед мінеральної вати є два типи: камінь і скло. Коли справа доходить до утеплення підлоги, перший з них виявляється більш відповідним. Для підлоги можна використовувати різні ізоляційні матеріали. Проте варто звернути увагу на додаткові функції, які виконує кам’яна вата: вона не тільки ізолює підкладку підлоги термічно, а й акустично. Це особливо важливо, якщо гараж знаходиться поряд з вітальнею або, наприклад, дитяча над вітальнею, або ваші сусіди знизу сильно галасливі. Віддаючи перевагу кам’яній ваті, ви отримуєте зручність у використанні, тому що неприємні шуми і звуки не доходять до вух жителів.

Утеплення підлоги в приватному будинку. Як ізолювати правильно?

З урахуванням зростання цін на теплоносії максимальне утеплення будинку зараз дуже актуально. Давайте розглянемо найпоширеніший варіант – утеплення для дерев’яної підлоги на лагах.

утеплення дерев'яної підлоги
Перше що необхідно підготувати це бетонну стяжку або «чорнову підлогу», поверхня на якій будемо монтувати утеплювач. Поверхня повинна бути чиста, і по можливості максимально рівна. Для того що б базальтова вата не набирала вологу від підлоги треба постелити гідроізоляційну плівку або супердифузійну мембрану. Для довгої служби гідроізоляції кладемо внапуск 10 см і проклеюємо спеціальною стрічкою. Наступний крок – це встановлення лагів, їх ми монтуємо на відстані 0,6 метра один від одного. Розміри бруса варто підбирати в залежності від довжини прольоту. Утеплювач для дерев’яної підлоги краще вибрати якісний, наприклад виробника – ROCKWOOL. В їх лінійці для утеплення підлог є хороший утеплювач SUPERROCK, він поставляється в плитах розміром 1000 * 610 мм, і товщиною від 50 до 200 мм, тому легко буде підібрати потрібну висоту відповідно до розмірів бруса. Цей матеріал відрізняється гарною теплоізоляцією, екологічний, і розрахований на тривалий термін служби (більше 50 років). Після монтажу утеплювача накриваємо його пароізоляційною плівкою, принцип такий же, як і гідроізоляції – внапуск і проклеювання швів спеціальною стрічкою. Наступні кроки – це монтаж на бруси контррейки, і кладемо чистову підлогу.

Утеплення підлоги в квартирі.

Коли температура опускається нижче – 10 °C, виникає питання утеплення підлоги в квартирі. Якщо у нас традиційне опалення радіаторами, часто буває, що підлога залишається холодною. Це пов’язано з тим, що тепле повітря концентрується під стелею. Найшвидший і дешевий спосіб – це постелити товстий килимок, що покриває всю підлогу. Жителі першого поверху страждають більше, тому що холодний підвал охолоджує підлогу. Підлоги квартир на першому поверсі вимагають додаткової ізоляції, холод підлоги може викликати різні захворювання. Велика різниця в температурі між підвалом і першим поверхом також викликає осадження вологи, що підсилює відчуття холоду і забезпечує середовище для розмноження мікроорганізмів.

утеплення підлоги в квартирі

Кращий спосіб ізолювати підлогу в квартирі – використовувати щільні панелі з мінеральної вати. Компанія ROCKWOOL в цьому сегменті представляє матеріал STEPROCK HD. Утеплювач в цьому випадку буде виконувати 2 функції – збереження тепла, і звукоізоляція. Принцип монтажу такий – на бетонну плиту укладається утеплювач, який покривається гідроізоляційною плівкою або супердифузійною мембраною. Поверх гідроізоляційного шару лягає армована цементно-піщана стяжка, і вже на неї укладається чистова підлога. Який товщини вибрати утеплювач, гідроізоляцію, і товщину стяжки – краще проконсультуватися з фахівцями. Неправильний розрахунок може істотно вплинути на термін і якість експлуатації.

Підсумуємо: в статті розглянули найпоширеніші два варіанти утеплення підлоги – утеплення підлоги в приватному будинку, і утеплення підлоги в квартирі. В обох випадках ідеальним варіантом з точки зору екологічності, терміну служби, і теплопровідності буде базальтова вата.

Яким матеріалом краще утеплити підлогу Ви можете ознайомитися в статті за посиланням.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *