как правильно утеплить баню изнутри

Як утеплити баню

Правильно утеплити лазню надзвичайно важливо, оскільки навіть незначні тепловтрати можуть не давати досягти бажаного ефекту або просто стати причиною зайвих витрат. При цьому при виборі матеріалу слід враховувати наступні параметри:

  • Підвищені температури
  • Вологість
  • Великий перепад температур по сторонам матеріалу

Саме тому утеплювач повинен бути якісним і витримувати такі температурні навантаження. Але про це ми поговоримо потім. В першу чергу розберемо як же утеплити баню самому зсередини.

Як правильно утеплити баню зсередини

Найчастіше для будівництва використовується цегла. Але такі стіни не здатні в достатній мірі утримати тепло. Вірніше сказати, що вони можуть, але для цього їх товщина повинна бути досить значною. А це несе за собою, по-перше, значне подорожчання конструкції, по-друге, підвищення вартості робіт, по-третє, необхідність в зміцненні фундаменту, що знову-таки означає подорожчання. Тому найбільш практичним рішення на сьогоднішній день є зведення стін з цегли з подальшим їх утепленням.

Для ізоляції необхідно використовувати продукт, що здатнен витримувати високі температури, пропускати пар і мати досить хороший показник теплопровідності. І при цьому він повинен бути захищений від вологи. У даній статті ми розглянемо використання базальтової вати з фольгованим покриттям.

Як утеплювати підлогу в лазні

Починати слід з підлоги. Для кращої теплоізоляції необхідно створити повітряний прошарок між фундаментом і підлогою. Для цього рівень підлоги піднімається, а простір можна заповнити керамзитом, який також буде виконувати функцію ізолятора. По верху укладаються лаги, в які і укладається утеплювач.

утепление пола в бане

Для того, щоб ізолювати підлоги в лазні немає необхідності використовувати дорогий фольгований утеплювач. В принципі, можна взяти і будь-яку мінвату, яка призначена для укладання в підлогу на лагах, наприклад, для таких цілей відмінно підійде Rockmin.

как правильно утеплить пол в бане

Але при використанні м’якої вати без фольги необхідно якісно виконати гідроізоляцію підлоги. Тобто, підлогове покриття повинне саме по собі бути стійке як до вологи, так і до підвищених температур, паралельно з цим бути герметичне і не пропускати навіть найменшу кількість вологи до утеплювача. Для більшої впевненості можна простелити фольгу або іншу гідроізоляцію.

Як утеплювати стіни в лазні зсередини

как правильно утеплить стены баниДля стін необхідно використовувати спеціальний фольгований матеріал, який може поставлятися як в рулонах, так і в плитах. Якщо бути точним, то стіни в лазні краще утеплити в два шари. Таке рішення дозволить в деякій мірі заощадити, так як спеціалізована теплоізоляція великої товщини досить дорога. Перший, зовнішній – це теплоізоляційні плити з середньою щільність. Для таких цілей оптимально підходить Rockmin Plus чи Superrock.

Як внутрішній шар використовується фольгована рулонна теплоізоляція для лазень і саун. Вона володіє хорошими показниками теплопровідності, за рахунок чого добре стримує тепло. Найважливішою особливістю є те, що вона покрита фольгою з одного боку. Вона потрібна для двох цілей:

  • Захищати утеплювач від вологи
  • Відображати тепло, не даючи йому розсіюватися

Звичайно, перша функція набагато важливіша, ніж друга, тому що стримуванням тепла займається вже безпосередньо сама теплоізоляція для лазні – Alu lamella mat

Для того, щоб закріпити плити на стінах, спочатку потрібно зробити каркас з рейок, товщина яких буде дорівнювати товщині шару теплоізоляції. Всі стики обов’язково якісно проклеїти алюмінієвим скотчем, який буде перешкоджати проходженню вологи. Цьому пункту слід приділити максимальну увагу. Після монтажу утеплювача встановлюються притискні рейки, які допомагають підтримувати теплоізоляцію. Зверху можна приступати до внутрішнього оздоблення, яким найчастіше виступає дерев’яна вагонка.

Як правильно утеплювати стелю в лазні

Для того, щоб утеплювати стелю лазні, також слід використовувати фольгований рулонний утеплювач, такий же, як і для стін. Можна навіть не робити стику між стіною і стелею, і, якщо дозволяє довжина, прокладати його цілісним листом. Знову-таки всі стики проклеюються скотчем. Якщо стеля лазні вже обладнана утеплювачем, то для даху робити цього не має сенсу.

утепление потолка в бане

Можливо вам також буде цікаво: «Чому теплоізоляція покрита фольгою»

утепление крыши в бане

Але якщо вас все-таки цікавить як утеплити дах лазні, то тут принцип практично ідентичний, як і у звичайного будинку. Також використовується м’який утеплювач, наприклад, Rockmin, але велика увага приділяється пароізоляції, що б до вати не проникла волога

Як утеплити баню зовні і трохи про те, як утеплити лазню з бруса

Що стосується утеплення лазні зовні, то цього, як правило, ніхто не робить, адже утримати тепло допоможе фольгований утеплювач всередині і в зовнішньому немає необхідності. Зовнішнє утеплення лазні технологічно складний процес. Він трохи схожий з обладнанням вентильованого фасаду, який сам по собі не простий. Тому таке рішення нічим не обґрунтоване ні економічно, ні технічно.

Прочитати більше ви можете в статті: «Що таке вентильований фасад?»

Ми розібрали як утеплити цегляну лазню зсередини, але вона може бути побудована і з іншої сировини, і тоді виникне питання як утеплити баню з шлакоблоку або бруса. В цілому весь процес мало відрізняється. Швидше буде залежати товщина матеріалу в залежності від товщини стін. Так що окремо розписувати послідовність для кожного з варіантів не має сенсу.

Який матеріал використовувати для утеплення лазні?

Ми обіцяли розібрати питання чим краще утеплити баню, і зараз приступаємо до цього. Дуже важливо правильно вибрати матеріал, оскільки крім базових вимог до нього також пред’являються ще й вимоги щодо високих температур, з якими справляються далеко не всі вироби. Розберемо по прядку.

Пінопласт і пінополістирол. Для виробництва цих продуктів використовується одна і таж сировина. Не дивлячись на різну технологію, їх можна прирівняти при утепленні лазні. По-перше – це синтетичні матеріали, при нагріванні яких підвищується ризик виділення шкідливих для людини випаровувань. Чим вище температура, тим більше ризик і шкідливіше випаровування. По-друге -це горючі вироби. Навіть не дивлячись на те, що більш дорогі продукти самі по собі не підтримують горіння, вони все одно небезпечні для використання. Навіть якщо їх обробити спеціальними розчинами проти горіння, їх все одно не можна використовувати для цих цілей.

фольгированный утеплитель для бани и сауныСкловата краще з точки зору пожежної безпеки та екологічності. Але її потрібно ще більш ретельно ізолювати від людей. Та й  її показники теплопровідності неабияк програють.

Базальтова вата на сьогодні є оптимальним варіантом не тільки для утеплення сауни, а й взагалі для використання в будь-яких цілях. Її єдиним недоліком є ​​те, що вона дуже чутлива до вологи. Саме тому вона покривається фольгою і з цієї ж причини використовується пароізоляція.

Що можна сказати, підбиваючи підсумки:

  • Для утеплення сауни краще використовувати базальтову вату
  • Базальтову вату слід монтувати фольгою всередину, щоб захистити її від вологи
  • Для ізоляції стелі також потрібно використовувати фольговану теплоізоляцію
  • Всі стики потрібно проклеїти алюмінієвим скотчем
  • Для даху можна застосовувати ізоляцію без фольги, але пароізоляція обов’язкова
  • Підлогу роблять герметичною і її утеплюють звичайною теплоізоляцією, яка використовується для підлоги на лагах

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *