утепление дома снаружи

Чим краще утеплити будинок зовні?

Зовнішнє утеплення стін – важливий нюанс як для власників приватних будинків, так і для мешканців квартир. Де б ви не жили, кожному хочеться, щоб в його житлі було завжди тепло і комфортно. А стіни, як відомо, один з найбільших джерел витоку холоду.

Відповідно до випробувань, проведених компанією Роквул, крізь стіни приватного будинку йде до 40% від тепла, а для квартири цей показник становить 26% (в цьому випадку основну частину беруть на себе вікна).

Як вирішити цю проблему відомо всім – утеплити стіни. Але це якраз не так і просто. Перше що необхідно зробити – це вибрати утеплювач. А це завдання не з простих, оскільки матеріалів на ринку досить багато. І велика спокуса обрати найдешевший варіант.

Які бувають матеріали для утеплення будинку зовні?

На сьогоднішній день асортимент теплоізоляційних матеріалів дуже великий і розрахований на будь-які потреби і бюджет. Але це також і ускладнює завдання, оскільки необхідно вибрати правильний якісний матеріал, який буде добре виконувати свою задачу і прослужить довго. Отже, зараз на ринку присутні такі основні позиції:

  • Пінопласт
  • Пінополістирол
  • Скловата
  • Базальтова вата

Пінопласт в утепленні будинку

Сьогодні він користується найбільшою популярністю, застосовується в приватному будівництві будинків, в будівництві новобудов і в острівному утепленні. Таку популярність він заслужив своєю невеликою вартістю, простим монтажем, який також обійдеться недорого. Але на цьому все.

Утеплювати житлові будинки пінопластом категорично не рекомендується. Він абсолютно не паропроникний. Таким чином, приміщення виходить герметичним і повітря не проникає крізь стіни. Це негативно позначається на мікрокліматі в будинку  і як наслідок – на здоров’ї. Постійна підвищена вологість (вологе повітря перестане виходити крізь стіни і буде залишатися в приміщенні) просто створює некомфортні умови, плюс є сприятливим середовищем для розвитку цвілі і грибка.

Про те, що він легко загоряється, можна довго не писати, всім відомі безліч пожеж, що сталися через необережність і дешевий утеплювач. Інколи для виникнення пожежі в будинку досить  невдало кинутого недопалку. Заради справедливості варто відзначити, що існує пінопласт, який не горить, але він коштує набагато дорожче і краще тоді вже обирати більш досконалий матеріал.

Ще один недоліком є те, що під час горіння даний матеріал виділяє шкідливі речовини. Якщо для зовнішнього утеплення це півбіди, то загорання всередині приміщення несе за собою критичні наслідки.

Також варто зауважити, що виробники часто обманюють, говорячи про характеристики пінопласту. Сподіваючись на одне, ви отримуєте зовсім інший результат, відповідно втрачаючи в утепленні.

Висновок. Використовувати пінопласт при теплоізоляції зовні як приватних будинків, так і житлових квартир не варто ні в якому разі. Ця економія  в майбутньому може перетворитися в проблеми куди більш значні. В кращому випадку ви не побачите бажаної економії на опаленні і через десяток років його доведеться демонтувати і утеплювати заново через те, що він просто вийде з ладу. Також варто зауважити, що виробники часто обманюють, говорячи про характеристики пінопласту. Сподіваючись на одне, ви отримуєте зовсім інше, відповідно втрачаючи в утепленні. Краще не економити і взяти щось дорожче і якісніше, адже в майбутньому це дозволить значно заощадити.

Пінополістирол – сучасний будівельний матеріал

Пінополістирол з’явився пізніше, ніж пінопласт, і є більш вдосконаленою модифікацією. Це хороший і дешевий матеріал з одним АЛЕ. Він також не паропроникний. Тому для утеплення житлових будинків і приміщень його використовувати небажано.

Своє застосування він знайшов в утепленні цокольних частин будівлі і підвалів, тобто місць, де на нього постійно впливає волога, до якої він абсолютно не чутливий. Такий хід здешевлює будівництво і не впливає на якість.

стекловата в утеплении

Скловата – це пережиток минулого

Раніше скловатою утеплювали буквально все. Зараз часто можна побачити, як при розбиранні старих невеликих споруд (наприклад, МАФи) в стінах виявляється скловата. Вона дешева, паропроникна, легко монтується, добре утеплює, але жахливо шкідлива для здоров’я.

Невеликі частинки її відділяються і потрапляють в дихальні шляхи, що дуже шкідливо для здоров’я людини. І мова йде не тільки про монтаж, коли рятуються респіраторами, спеціальним одягом і рукавичками. Мова йде про життя в приміщенні, утепленому скловатою. Навіть при хорошому облицюванні стін ця небезпека не вичерпується. На щастя, в сучасному будівництві її почали використовувати все рідше. Правда, дешевим аналогом став пінопласт, що не набагато краще.

Минеральная вата в наружном утеплении

Базальтовий утеплювач – надійно, але дорого

Оптимальним варіантом при утепленні зовні будь-яких будівель є базальтова мінеральна вата. Вона має величезну кількість переваг:

  • Екологічність. Виготовляється з природного каменю, не виділяє токсичних речовин, при експлуатації не випаровується і не потрапляє в дихальні шляхи
  • Вогнестійкість. Сировиною для її виготовлення служить камінь, тому вона не боїться вогню. Отже, вона пожежобезпечна і до того ж буде служити перешкодою для поширення вогню, при цьому не виділяючи шкідливих речовин.
  • Довговічність. Її термін служби дійсно вражає, наприклад, Rockwool дає гарантію на всю продукцію більше 50 років, а в окремих продуктів він досягає 100 років.
  • Паропроникність. Структура дозволяє повітрю проходити через неї, що дуже важливо для житлових приміщень. При такому утепленні в будинку не буде накопичуватися вологе повітря і виключається ризик появи грибка та цвілі.

А більше про теплоізоляцію Роквул ви можете дізнатися за посиланням.

При всіх плюсах, існує один істотний мінус – це ціна. Її вартість дійсно більше, ніж інших аналогів. Але тут варто провести деякі розрахунки.

По-перше, мінвата має кращі показники коефіцієнта теплопровідності. Тобто вона буде краще зберігати тепло, до того ж коефіцієнт буде залишатися однаковим за будь-яких погодних умов. У той же час у пінопласту він може змінюватися і, звичайно, не в позитивну сторону. Відповідно, вата буде краще утримувати тепло в приміщенні, економія на опаленні буде помітніша.

По-друге, її термін служби вище ніж у аналогів, а це значить, що вам не знадобиться її заміна в найближчий час. Якщо бути точним, як мінімум років 50 ви можете не замислюватися про це. А заміна утеплювача – це взагалі просто величезні витрати, адже до вартості монтажу нового необхідно додати ще й демонтаж.

Висновок. Незважаючи на те, що базальтова вата коштує значно дорожче, вона допомагає більше заощаджувати щозими. А тривалий термін служби допомагає економити ще в більш довгостроковій перспективі. До того ж вона абсолютно безпечна, чого вже точно не можна сказати про інші популярні аналоги. А саме цей параметр останнім часом стає найважливішим для багатьох споживачів.

Базальтова вата в утепленні будинків зустрічається все частіше. Більше того, її застосовують навіть для нежитлових будівель, а це свідчить про те, що будівельники також вважають за краще працювати з нею, враховуючи усі її переваги. Ознайомтеся з асортиментом базальтової вати для утеплення зовнішніх стін в нашому каталозі.

Коментарі (2)

  1. Iyvan

    Ну да, утепление это удовольствие не из дешевых. Сами год назад утеплили квартиру. Ну благо у нас хоть есть специальные фирмы, а то пришлось бы самому лезть на шестой этаж.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *