Минеральная вата для фасада

Базальтова вата для фасаду

Мінеральна вата для фасаду підбирається відповідно до навантажень, які будуть на неї впливати. Розрізняють 3 основних типи утеплення стін:

  • мокрий фасад – оштукатурювання стін, застосовується вата щільністю від 85 кг/м3;
  • вентильований фасад – застосування декоративних панелей з вентиляційним зазором, щільність вати від 30 до 90 кг/м3. Для оптимізації витрат, утеплювач для вентильованого фасаду часто комбінують в кілька шарів – зовнішній більш щільний, внутрішній легший;
  • каркасний будинок – утеплення каркасу будівлі, застосовується вата щільністю від 35 до 70 кг/м3;

Розгляньмо декілька найголовніших характеристик для фасадного утеплювача, які варто врахувати при виборі.

Міцність і щільність утеплювача для фасаду

На відміну від пінопласту, візуально визначити якість вати для фасаду не так вже й просто. Також критерії, які підходять для пінополістиролу (чим вище щільність, тим міцніше буде утеплювач), при виборі мінеральної вати не працюють, тому висока щільність плит ні про що нам не говорить.

Міцність базальтової вати більшою мірою залежить від довжини та якості волокон, від розташування цих волокон в структурі утеплювача та від якості полімерного сполучного, яке склеює їх між собою.

Висновок: висока щільність не означає що матеріал буде міцний, виробництво за технологією і застосування якісного клею відіграють велику роль.

структура утеплювача для фасаду

Теплопровідність

Теплопровідність мінеральної вати залежить від вологості утеплювача. В структурі мінвати завжди буде знаходиться незначна кількість вологи, тому необхідно використовувати спеціальні гідрофобні добавки, які запобігатимуть насиченню матеріала водою. Ці водовідштовхувальні компоненти в дешевих продуктах часто знаходяться в мінімальній або недостатній кількості, тому в процесі експлуатації вата буде набирати в себе більше води, тим самим погіршуючи свої теплоізоляційні властивості.

Висновок: теплопровідність суттєво залежить від кількості і якості гідрофобізаторів. Не варто купувати утеплювач невідомих марок.

вплив води на базальтову вату

Кілька порад по утепленню фасаду

Утеплення будинку дуже важливий етап, який потребує значних витрат як на матеріали, так і на оплату будівельникам. Важливо розуміти, що від прийнятого рішення будуть залежати витрати на опалення в найближчі кілька десятиліть.

Перша порада – для визначення мінімальної товщини утеплювача необхідно зробити теплотехнічний розрахунок. Таку інформацію, як правило, надає компанія по утепленню, а також, в інтернеті є багато прикладів і калькуляторів для розрахунку. Для центральних регіонів України мінімальна рекомендована товщина становить 100 мм.

Друга порада – утеплення приміщення повинно бути комплексне. Ефективність утепленого фасаду буде максимальною в тому випадку, якщо утеплені підлога та покрівля. Рекомендований порядок утеплення приватного будинку:

  1. вікна,
  2. покрівля або перекриття,
  3. утеплення стін,
  4. утеплення підлог і цокольної частини.

Третя порада – ефективність теплоізоляції багато в чому залежить від монтажу та якості супутніх матеріалів. Не варто економити на дюбелях, вітрозахисті або фасадній сітці. Для монтажу краще звернутися до фахівців, які надають гарантію на свої роботи.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *