утеплитель для пола

Утеплювач для підлоги – який краще?

Сьогодні найпоширенішими матеріалами для утеплення підлоги є мінеральна вата (базальтова або скловата) і пінополістирол (пінопласт, екструдований пінополістирол). Хоча вони конкурують один з одним роками, їх об’єднує тільки коефіцієнт теплопередачі. Решта експлуатаційних характеристик у них абсолютно різні, як і ціна самого утеплювача.

Екологічність

Пінополістирол – це синтетичний утеплювач, що складається на 98% з газу, який знаходиться в тонкостінних комірках з полістиролу. На ринку представлено багато видів такого матеріалу, але їх можна розділити на 2 основні групи:

  • пінопласт – розмір комірок 3-10 мм, щільність 8-35 кг/м3;
  • екструдований пінополістирол – розмір комірок 0,1-0,2 мм, щільність 25-50 кг/м3.

Обидва матеріали робляться з однієї сировини, тільки за рахунок технології виробництва у пінопласту комірки виходять розміром набагато більше, відповідно і щільність його буде невисокою.

Мінеральна вата є натуральним екологічно чистим утеплювачем. На ринку України найпоширеніші 2 види:

  • скловата – робиться з тієї ж сировини що і скло, щільність 12-120 кг/м3;
  • базальтова вата – робиться з каменю базальтових порід, щільність 25-150 кг/м3.

У цій статті ми розглянемо основні характеристики цих матеріалів і постараємося розібратися, який утеплювач для підлоги краще.

утеплення підлоги пінопластом і стіродуром

Теплоізоляційні властивості

Чим нижче значення коефіцієнта теплопровідності λ, тим краще приміщення буде зберігати тепло. У цьому випадку виграє екструдований пінополістирол, коефіцієнт теплопровідності якого становить 0,028-0,038 Вт/м·К. Своїми хорошими результатами він зобов’язаний повітрю, яке заповнює комірки. Пінопласт і базальтова вата мають схожі коефіцієнти λ – 0,036-0,050 Вт/м·К і 0,032-0,046 Вт/м·К відповідно. Трохи поступається скловата, її теплопровідність знаходиться в межах 0,040-0,046 Вт/м·К.

Звукоізоляція

Мінеральна вата хороший звукоізоляційний матеріал – вона поглинає ударні звуки (те, що ми чуємо з-під підлоги, кроки, удари і т. д.), а також природний шум (телевізор, музика, голоси). Пінополістирол дає гірший ефект, і трохи ізолює від ударного шуму, а природні звуки не приглушає.

Вогнестійкість

Екструдований пінополістирол відносять до груп горючості Г3 та Г4 – це означає, що матеріал в разі пожежі буде горіти і підтримувати вогонь. Звичайний пінопласт також відноситься до горючих матеріалів. Найбезпечніший пінопласт – це той, в який при виробництві додають антипірени (добавки, що уповільнюють горіння), в маркуванні такого утеплювача присутня буква «С» (наприклад ПСБ-С 25).
Скловата і базальтова вата відносяться до негорючих матеріалів НГ, вони не горять і не підтримують поширення полум’я, отже в плані пожежної безпеки найкращі.

мінеральна вата для утеплення підлоги

Вплив вологи

Пінополістирол не боїться вологи і практично не змінює свої теплоізоляційні властивості. Мінеральна вата, навпаки, дуже чутлива до вологи, хоч і додають спеціальні гідрофобізуючі компоненти. Насичення утеплювача великою кількістю вологи значно погіршить коефіцієнт теплопровідності λ. Дуже важливо дотримуватися технології монтажу, як при утепленні підлоги на лагах, так і з/б перекриттів.

Термін служби

Термін служби багато в чому залежить від виробника. Цифри наведені для якісних матеріалів з урахуванням правильного монтажу.

  • екструдований пінополістирол – до 50 років,
  • пінопласт – може прослужити 20-50 років,
  • скловата – 5-15 років, після частково втрачає свої властивості,
  • базальтова вата – 50-100 років.

Якщо скласти всі експлуатаційні характеристики, то утеплення підлоги базальтової ватою – найкращий варіант. Пожежна безпека, екологічність, тривалий термін експлуатації плюс хороші теплоізоляційні властивості – незаперечні переваги в порівнянні з іншими утеплювачами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *