Що краще: базальтова вата чи пінопласт

Утеплення квартир і будинків сьогодні займає найважливіше місце в будівництві. Але для того, щоб отримати очікуваний ефект, необхідно використовувати якісні матеріали. Найбільшою популярністю користуються два різновиди утеплювача – базальтова вата і пінопласт. За своєю суттю це 2 абсолютно різних вироби, які мають єдину однакову характеристику – вони обидва теплоізоляційні.

  1. Що таке кам’яна вата
  2. Що таке пінопласт
  3. Що краще пінопласт чи базальтова вата

базальтовая вата

Що таке кам’яна вата?

Кам’яна або, як її ще називають, мінеральна базальтова вата – це матеріал, що виготовляється з природної сировини – базальтового каменю. Під дією високих температур і сильних потоків повітря з каменів видуваються волокна, які в хаотичному порядку укладаються в плити.

Утеплювач з кам’яної вати – надійний і безпечний, має низький коефіцієнт теплопровідності, завдяки чому чудово зберігає тепло, зменшуючи витрати на опалення. Істотним недоліком є висока ціна, яка часто і відлякує покупців. Дізнатися більше про цей матеріал ви можете в статті: «Що таке кам’яна базальтова вата»

пенопласт

Що таке пінопласт для утеплення?

Пінопластом зараз утеплюються як приватні будинки, так і квартири. Це дуже дешевий матеріал, що є легким у монтажі у зв’язку з його невеликою вагою. Також він є доступним. Його виготовляє багато заводів, створюючи велику конкуренцію і низьку ціну.

Але разом із, здавалося б, такими вагомими перевагами, виникають не менш важливі недоліки. По-перше – це повністю синтетичний матеріал, а саме спінений полімер. Вже тільки цей факт може відштовхнути тих, хто прагне до облаштування будинку натуральними матеріалами. По-друге, пінопласт виділяє шкідливі речовини. По-третє, моментально спалахує і при горінні виділення цих речовин досягає просто катастрофічних масштабів. Все це веде за собою висновок, що пінопласт є небезпечним для використання в житлових приміщеннях.

Що ж краще використовувати?

Перед узагальненням вищенаписаного, варто ще трохи розповісти про деякі особливості і технічні характеристики. Пінопласт не пропускає повітря, тому утеплений ним будинок не буде «дихати». А це вже буде мати безпосередній вплив на здоров’я його мешканців. В приміщенні завжди буде вологе повітря, а це сприятливе середовище для розвитку бактерій і грибка. Особливо це важливо для матеріалів, які застосовуються для утеплення стін будинку зовні.

Не дивлячись на синтетичне походження, пінопласт полюбився гризунам. І якщо утеплені кам’яною ватою стіни збережуть свій первісний вигляд протягом всього терміну служби, то пінопласт може послужити ніркою для миші, порушуючи всю конструкцію.

Тому, враховуючи всі параметри, можна сміливо говорити – кам’яна вата краще для утеплення. За це також свідчать наступні переваги:

  • Паропроникність. Стіни будуть дихати, не створюючи в будинку парникового ефекту
  • Екологічна чистота. Матеріал є безпечним як для людини, так і для навколишнього середовища
  • Негорючість. Базальт не тільки не горить, але і не виділяє шкідливих речовин, а також перешкоджає поширенню вогню
  • Термін служби досягає 100 років

Як вже було сказано раніше, єдиним недоліком є висока ціна. Але думайте про це в перспективі. По-перше, завдяки тривалому терміну служби вам не доведеться повторно проводити теплоізоляцію. А крім цього кожен рік ви будете витрачати значно менше коштів на опалення. Все це має більше плюсів – велика економія і жодної переплати. Тому однозначно можна заявити – базальтова вата краще для утеплення житлових приміщень.

Коментарі (1)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *