чи шкідлива базальтова вата

Базальтова вата – чи шкодить здоров`ю?

Під час вибору утеплювача виникає маса питань не лише з приводу експлуатаційних характеристик, а й з приводу екологічності матеріалу. Важливо розуміти, що в більшості утеплювачів використовуються синтетичні домішки для поліпшення характеристик: в ДВП додають клей з формальдегідом/фенолом, в базальтову вату і скловату – сполучну смолу з тими ж компонентами, у пінополістирол (в т.ч. пінопласт) – стирол і т.д. Однак при цьому частина матеріалів вважається екологічною, а частина – ні. Давайте розберемося, чи завдає базальтова вата реальної шкоди здоров’ю.

Яким чином утеплювач може завдати шкоди?

Теоретично, будь-який утеплювач може нести шкоду двома способами:

  • Токсичні випари
  • Поширення мікрочастинок матераілу в повітрі і їх потрапляння на шкіру/слизові/в легені

Розглянемо кожен пункт, але для початку заглибимося трохи в технологію виробництва, щоб дізнатися масову частину шкідливих речовин.

Технологія виробництва базальтової вати

Спочатку габро-базальтові гірські породи подрібнюються і розплавляються за температури 1500°С. Розплав надходить у барабани, що обертаються і обдуваються струменем повітря. В результаті отримуються тонкі волокна (товщиною до 7 мікрон і довжиною до 5 сантиметрів). Далі додається смола в якості зв`язуючого для волокон. Отримана вата нагрівається до 300 градусів і пресується.

За умови дотримання технології утеплювач на 97-98% складається з каменю і лише на 2-3% зі зв`язуючого, що містить фенолформальдегідні смоли.

Випаровування хімічних речовин

Що ж таке фенол і формальдегід? Який вміст речовин в повітрі ставить під загрозу здоров’я?

Фенол та формальдегід – це токсичні гази, які широко використовуються в будівельній, косметичній та навіть текстильній промисловості. Наприклад, розчин з цими газами використовують для виробництва матеріалів з пресованої деревини. Напевно кожен з нас стикався зі специфічним запахом нових меблів, і формальдегід точно був присутній в цьому букеті ароматів. Речовина також виробляється в процесі горіння, тому побутові явища на кшталт автомобільних вихлопів або сигаретного диму також забруднюють повітря формальдегідом.

Отже, ГДК (гранично допустима концентрація) фенолу і формальдегіду в повітрі закритого приміщення – 0,01 мг/м³. Тепер звернемося до сертифіката гігієни базальтової вати за тим же показником. За приклад візьмемо перевіреного виробника – Rockwool. У відкритому вигляді матеріал виділяє всього 0,003 мг/м³, що в рази нижче порога «загрози здоров’ю», тому навіть під час монтажу турбуватися немає про що.

На відкритому просторі (коли базальтова вата – утеплювач для фасаду) показник випарів зводиться нанівець, за рахунок активного повітрообміну.

Поширення частинок в повітрі

Якщо для скловати крихкість і розпорошення небезпечних частинок – це норма, то для базальтової вати – прямий показник неякісності. І тим не менше, вибір неперевіреного виробника може зробити монтаж утеплювача по-справжньому небезпечним для здоров’я.

Тонкі затверділі волокна базальтової вати при пошкодженні перетворюються в мікроголки. Потрапляючи на шкіру або слизові, вони викликають свербіж і роздратування, тому перед установкою утеплювача краще підібрати закритий робочий одяг з щільної тканини. Аби уникнути попадання частинок в легені монтаж потрібно проводити в захисній масці.

В процесі експлуатації мікрочастинки стримуються супердифузійною мембраною та облицювальним матеріалом.

Тож чи шкодить базальтова вата здоров’ю?

Як показує детальне вивчення питання, нанести шкоду здоров’ю може тільки кам’яна вата низької якості або повне нехтування технікою безпеки в процесі монтажу.

Порушена технологія виготовлення, несертифікована продукція, низька міцність матеріалу – ось що насправді може бути небезпечним.

Якісна базальтова вата, навпаки, екологічна, складається з природних негорючих матеріалів і не завдає особливої шкоди людському здоров’ю.

Як обрати безпечний утеплювач?

  • Орієнтуйтеся на перевірених виробників
  • Перевіряйте наявність сертифікатів на продукцію, особливо сертифіката гігієни з точними показниками «міграції хімічних речовин в повітрі»
  • Звертайте увагу на відзнаки виробника. Наприклад, базальтова вата Роквул має Декларацію про екологічність продукту (Enviromental Product Declaration) і включена в еко-каталог будматеріалів «GreenBook»
  • Обирайте базальтову вату з високим показником міцності на відрив
  • Ставте під сумнів занижену ціну на матеріал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *