как правильно утеплять дом

Як правильно утеплювати будинок

Про важливість утеплення будинків відомо майже кожному,  але мало кому – як правильно це робити. Зовсім незначні на перший погляд помилки при утепленні можуть призвести в майбутньому до серйозних наслідків. Це може бути  як недостатній ефект утеплення, так і більш серйозні наслідки.
У цій статті ми розглянемо загальні фактори впливу:

  • Теплоізоляційний матеріал
  • З якими поверхнями працювати
  • Хто повинен виконувати роботи
  • Який матеріал вибрати для утеплення?

чем утеплять дом

Чим утеплювати?

Найперше, з чим стикається кожен, хто вирішив утеплити своє житло – це вибір матеріалу. І це як раз найважливіший етап. Від цього залежить не тільки те, наскільки комфортна температура буде в приміщенні, але і наскільки сприятлива і безпечна атмосфера буде там. В наш час для утеплення  житлових будинків використовують в основному 3 види матеріалів:

  • базальтова вата
  • Пінопласт
  • Пінополістирол

Пінопласт і пінополістирол – це синтетичні матеріали. Пінополістирол володіє досить непоганими технічними характеристиками і порівняно безпечний, але має єдиний і серйозний недолік – він накопичує пар і не випускає його з приміщення, створюючи цілісну герметичну оболонку. Пінопласт шкідливий за всіма пунктами: він випаровує шкідливі речовини, швидко втрачає свої здібності і не пропускає повітря. Тому для житлових приміщень ці два матеріали використовувати не радять.

Найкращий вибір для утеплення будинку – це кам’яна вата. Вона виготовляється з природної сировини, не випаровує шкідливих речовин, дозволяє стінам дихати, має великий термін служби і не псується. Завдяки своїм характеристикам вата стає лідером серед матеріалів для утеплення будинків.

что нужно утеплять

Що необхідно утеплювати?

На цьому етапі також може виникнути багато питань і помилок. Думка, що для досягнення тепла в домі утеплюють тільки стіни – хибна. Не варто забувати і про інші поверхні, через які буде проходити холод.

 Утеплення приватного будинку

Оскільки утеплення приватного заміського будинку більш складний процес, йому і буде звернено більше уваги. Отже, що ж необхідно ізолювати:

  • Стіни
  • Дах
  • Стеля (у випадку з неопалювальною мансардою)
  • Підлога
  • Цоколь

Стіни – це обов’язковий етап утеплення. Згідно з дослідженнями, через них втрачається  до 40% загального тепла. Товщина і тип утеплювача для фасаду залежить від матеріалу стін і майбутнього декоративного оформлення.

Дах. Про нього теж дуже важливо не забувати. Через дах втрачається лише  близько 15% тепла, але він відіграє важливу роль в теплоізоляції будинку і втрачати ці 15% теж не варто. Взимку мансардний поверх буде дуже складно обігріти, а влітку просто неможливо буде знаходитись, адже дах сильно нагрівається і пропускає весь жар всередину будинку.

Стеля. Якщо мансарда неопалювана, а відповідно не утеплений і дах, необхідно утеплювати стелю, щоб уникнути  пропускання холоду з горища.

Підлога. Від землі або від підвалу тягне холодом, це відчував і знає кожен, тому для комфортного проживання краще оберегтися і від такого шляху витоку тепла. Ізоляція цокольного поверху дозволяє максимально вберегти свій будинок від зайвих теплових втрат і дозволить заощадити кошти за опалення.

Утеплення квартири

У багатоквартирному будинку немає необхідності в теплоізоляції даху і цоколя, а ось утеплення підлоги і стелі залишається актуальною проблемою. Їм необхідно приділяти найбільшу увагу в разі повної відсутності  теплоізоляції у сусідів, тим самим ви попередите потрапляння холодного повітря у вашу квартиру через них. При цьому теплоізоляція стін є найнеобхіднішим етапом. Сучасні будинки будуються вже з ізоляцією, а мешканцям старих будівель залишається займатися цим самостійно. Найефективніше і інколи дешевше буде утеплення будинку за рахунок усіх сусідів.

утепление фасадов в киеве и области

Кому довірити роботи по утепленню

Цей найважливіший  етап краще довірити професійній бригаді. Не варто заощаджувати і шукати найдешевший варіант, тому шо в майбутньому це може вилитись в переплату за опалення і виправлення помилок попередніх майстрів. Поставтесь до питання вибору бригади максимально відповідальним.

Ми розібрали основні пункти, які впливають на якість теплоізоляції  квартири або будинку, сподіваємося, що ця стаття стане вам корисною. А якщо ви сумніваєтеся в доцільності використання кам’яної вати, рекомендуємо вам почитати статтю: “Базальтова вата за і проти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *