Топ помилок при утепленні будинку базальтовою ватою

Теплоізоляція будинку – не найпростіше завдання для новачка, особливо коли планується зовнішнє утеплення стін і декоративна обробка фасаду. Огляд популярних помилок при роботі з базальтовою ватою спростить монтажну роботу та допоможе зробити теплоізоляцію максимально ефективною.

Помилка у виборі лінійки утеплювача

Кам’яна вата – універсальний утеплювач, саме тому його випускають в широкому діапазоні щільності, в різних форматах, з металевою прошивкою або фольгою.

Кожен вид базальтової вати відрізняється вартістю, сферою застосування та ступенем допустимого навантаження. Наприклад, у виробника Rockwool є позиція Frontrock Super для утеплення зовнішньої стіни під штукатурку, а під вентильований фасад (панелі) – позиція Ventirock Plus. При цьому для каркасних стін можна використовувати як звукоізолюючий Rockton, так і м’які лінійки на подобу Rockmin або Superrock.

➢ Зупиніть вибір на перевіреному бренді, а потім зверніться до офіційних представників/дилерів. Вони не тільки зорієнтують в асортименті, але і можуть підказати перевірені комбінації лінійок для кращого вирішення завдань.

Економія на кріпленнях

Базальтовий утеплювач досить важкий, тому потрібно надійно закріпити плити на чорновий поверхні, щоб декоративний фасад прослужив довго. У відео-інструкціях можна знайти масу некомпетентних рекомендацій і схем нанесення – тож як правильно?

➢ по краях плити наноситься смуга клею шириною 4-6 см, а посередині ще близько 3-6 точок;

➢ для оштукатуреної основи підійде суцільний шар, рівномірно розподілений гребньовим шпателем.

У випадку з дюбелями важливо вибрати оптимальну кількість на плиту.

➢ для базальтової вати оптимальні 6-8 дюбелів на кв.м.

Армована сітка

Армуючий шар підвищує міцність конструкції і перешкоджає появі тріщин на фасадній частині будівлі. В першу чергу, при покупці потрібно переконатися в лугостійкості сітки, щоб розчин не зіпсував її. При монтажі сітка обов’язково занурюється в клейовий прошарок, без утворення складок.

➢ кути прорізів додатково зміцнюються шматками сітки, прикріпленими під кутом 45°; розмір шматка не менше 30х20 см;

➢ на кутах самої будівлі використовують спеціальні металеві профілі з прикріпленою до них сіткою.

Незаповнені шви

Найменший стик між плитами, залишений без уваги, призводить до утворення містків холоду. 4 міліметри здаються незначними, але навіть такі зазори потрібно заповнювати монтажною піною для фасаду, а ще краще – залишившимися шматочками утеплювача.

Стики в віконних і дверних кутах

Ще один тонкий момент – обхід кутів в отворах при укладанні вати. Здається логічним вирівняти плити по краю вікна, наприклад, але це також призведе до створення містків холоду. Для кутів беруть цілу плиту і вирізають в ній правильний кут.

Лінійний монтаж

Приклеювати плити утеплювача потрібно технічно, не по одній лінії, а в шаховому порядку. Довгі шви не послужать на користь, адже кожен стик – потенційний місток холоду.

За допомогою простих рекомендацій можна уникнути неприємностей як з декоративним шаром, так і з якістю теплоізоляції у всьому будинку. А при виникненні додаткових питань завжди можна звернутися до професіоналів. Наприклад, до наших менеджерів, що спеціалізуються на утеплювачі Rockwool.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *