утепление дома

Утеплення будинку – на що варто звертати увагу

Термомодернізація житлових будинків пов’язана з утепленням стін, і це справедливо, тому що саме через стіни, включаючи вікна, більшість тепла йде з житлових будинків. А завдяки утепленню стін товстим шаром теплоізоляції ми можемо значно заощадити на опаленні квартир і приватних будинків. У цій статті ми розглянемо, чим краще утеплювати будинок.

утеплення будинку

Популярні матеріали для утеплення фасаду

Сьогодні для утеплення стін використовують в основному пінопласт і базальтову вату. Якщо порівнювати їх з точки зору ефективності збереження тепла, то можна сказати що вони практично однакові, або різниця настільки мала що нею можна знехтувати. Для оцінки такої характеристики використовують коефіцієнт теплопровідності λ. Чим менше його значення, тим краще утеплювач зберігає тепло в приміщенні. У якісної базальтової вати коефіцієнт теплопровідності λ знаходиться в межах 0,035-0,045 (Вт / м · K), λ пінопласту знаходиться в діапазоні 0,037-0,45. При виборі того чи іншого матеріалу, варто вивчити їх основні переваги та недоліки, тоді можна більш виважено зробити вибір. Далі розглянемо основні характеристики, на які варто звернути увагу.

Вплив вологи на утеплювач

Пінопласт не боїться вологи, його характеристики практично не змінюються від зміни умов експлуатації. Базальтова вата, навпаки, боїться вологе середовище, її теплотехнічні властивості сильно змінюються, якщо в плити потрапляє волога. Багато виробників вати вказують коефіцієнт теплопровідності декларований, це означає що випробування проводилися з сухим утеплювачем. Насправді ж в розрахунку треба обов’язково враховувати невелику кількість вологи, тому варто використовувати коефіцієнт теплопровідності в умовах експлуатації. Навіть різниця в 0,005 може істотно вплинути на збереження тепла і загальні витрати протягом тривалого терміну експлуатації.

Паропроникність утеплювача

Паропроникність – дуже важлива характеристика, вона визначає мікроклімат в будинку. Якщо паропроникність висока, то стіни будуть «дихати», а в приміщенні буде комфортніше перебувати. У пінопласту дуже низька паропроникність, тому його варто використовувати для нежитлових приміщень, або де добре організована вентиляція. Якщо для пінопласту може використовуватися практично будь-яка штукатурка, то для базальтової вати тільки певна, у якої гарна паропроникність.

пожежна безпека базальтової вати

Пожежна безпека

Базальтова вата негорючий матеріал, тому часто використовується для будівель, де підвищені вимоги до пожежної безпеки – це школи, дитячі садки, медичні установи і т. д. Пінопласт відноситься до груп горючості Г1-Г4.

Висновок: якщо ми хочемо утеплити будинок, або дачу, де не планується постійно жити, то сміливо можна утеплювати пінопластом. Також пінопластом рекомендується утеплювати госп. споруди та цокольні частини будинку. Якщо ми постійно живемо в будинку, то фасадний утеплювач з базальтової вати буде кращим варіантом, тому що комфорт в будинку і пожежна безпека – це одні з головних вимог до квартири або до приватного будинку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *