Що таке вентильований фасад

Вентильований фасад – це один з різновидів зовнішньої обробки стін будинку. Полягає він в кріпленні на стіну каркасу, на який вже монтуються спеціальні панелі. Такий вид не користується особливою популярністю через складність свого виконання. При його облаштуванні вкрай важливо дотримуватися правильного вентиляційного проміжку, інакше накопичена там волога буде шкодити утеплювачу і стінам.

Конструкція вентильованого фасаду

Якщо говорити про будову вентильованого фасаду, то він включає в себе такі компоненти:

  • Стіна
  • Каркас
  • Теплоізоляція, що кріпиться дюбелями
  • Вітро-вологозахист, скріплений  скотчем по стиках
  • Облицювальні панелі

 

na-foto-конструкция вентилируемого фасада-teploobmena-steny-s-ventiliruemym-fasadomОсновою вентильованого фасаду є його каркас. Як правило, це металеві профілі і кронштейни, які є і основою, і «скелетом» всієї конструкції. При розрахунку до уваги обов’язково береться товщина матеріалу для теплоізоляції і матеріал для облицювання, а особливо його вага і, звичайно, матеріал стін.

Вентиляційний проміжок – найважливіший компонент в цій системі. Його необхідно розрахувати правильно. Найменша помилка приведе за собою порушення вентиляції, намокання утеплювача, псування стін. Простий і приблизний розрахунок включає в себе розрахунок опору теплопередачі матеріалу. А вже на підставі отриманих даних, обчислення швидкості руху повітряного потоку, його температури і врахування особливостей елементів системи обчислюється розмір вентиляційного проміжку.

Ці розрахунки не можна привести в єдину формулу, їх виконання можна довірити тільки професіоналам з досвідом роботи, адже лише в такому випадку розрахунок буде виконано правильно. Ще одим важливим моментом є те, що внизу і вгорі мають бути також проміжки (щілини) для проникання і виходу повітря відповідно.

Утеплювач в вентильованому фасаді повинен бути щільним, щоб витримати навантаження під власною вагою. Кріпиться він після установки профілю за допомогою дюбелів. Залежно від кліматичних умов підбирається його товщина. Якщо температура досить низька, то потрібно вибрати 150 мм, але якщо зими не суворі, то можна обійтися і 50 мм. Кріпити теплоізоляцію можна і в 2 шари, при цьому стики першого перекриваються другим, що навіть краще, ніж при утепленні в 1 шар. Ознайомитися з характеристиками і товщиною утеплювача для вентильованого фасаду можна тут.

Вітро-вологозахисна мембрана необхідна при використанні утеплювача. Як відомо, волокнисті матеріали, до яких відноситься базальтова мінеральна вата, погано реагують на вологість і волокна можуть видуватись. Тому плити потрібно захистити. Стики проклеюються спеціальним скотчем, який не дає волозі надходити до вати.

Існує утеплювач, який виготовляється вже з самого початку зі склохолстом. Він і служить захистом від вітру. При його використанні необхідність в мембрані відпадає, що значно спрошує монтаж. В таких цілях використовується Wentirock Max F.

Як матеріал для зовнішньго облицювання використовується:

  • Сайдинг;
  • Керамограніт;
  • Штучний камінь;
  • Блок-хаус і подібні дерев’яні панелі;
  • Скло;
  • Метал.

 

материалы отделки вентилируемого фасадаДля багатоквартирних будинків частіше використовується керамограніт, камінь або метал, для адміністративних будівель і торгових центрів – скло або метал, для приватних будинків – найчастіше сайдинг по причині своєї низької вартості, рідше блок-хаус та дерево.

Недоліки та переваги вентильованого фасаду

До плюсів вентильованого фасаду можна віднести:

Безумовно, оригінальний зовнішній вигляд. Панелі можна комбінувати між собою. Особливо вдало виглядає індустріальний і урбаністичний стиль. А з використанням світлого сайдингу прекрасно виходить стиль прованс.

Стійкість до агресивного середовища. Цей спосіб облицювання був спеціально розроблений для дуже агресивного клімату, де фарба і штукатурка не витримують. Часті дощі, або, навпаки, посухи, вологе або солоне повітря вентильований фасад витримає, не втративши свій зовнішній вигляд.

Мінуси вентильованого фасаду:

Складність конструкції. Дуже важливо правильно розрахувати вентщілину, інакше все може бути зіпсовано. Тому конструкція вимагає особливої ​​уважності, а значить і витрат.

Необхідність в мембрані і її монтажі

Потрібен монтаж каркасу, що також не особливо дешево

 

Можливо вам буде цікаво “Чим краще утеплювати будинок зовні?

Вентильований фасад – це оптимальне рішення для мінливого і агресивного клімату. У наших широтах його найчастіше організовують в приморських районах, де повітря змінюється вологим і сухим, і, звичайно, солоним. У середній широті він використовується досить рідко і переважно з декоративною метою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *